All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Sex tvätta misstag som förstör trägolvet

Trä är ett naturmaterial som åldras vackert, och verkligen bara få snyggare med ålder och användning. Om du tar hand om golvet, kommer det att vara i många år. Felaktig vård kan dock förstöra golvet på kort tid.

Här är sex vanliga misstag som vi gör vid hemstädningen varje vecka:

1. För mycket vatten

Det viktigaste att komma ihåg när du rengör trägolv är att använda lite vatten. Vatten som ligger på golvet kan missfärga leder och få trämaterialet att svälla.

Så mycket som 90 procent av det som ska avlägsnas genom rengöring består av lös damm och smuts. Och du kan enkelt bli av med rengöringsmetoder. Använd dammsugaren, med penslarna ner för att polera parketten eller en torr mikrofibermop.

Har du fått en plats på golvet som inte kan tas bort genom torra metoder, använda en mikrofiberduk och en sprayflaska med vatten på fläcken - du normalt inte att tvätta golvet.

- Var försiktig så att inte vatten står på golvet. När du vattnar blommorna måste du torka omedelbart, säger Katharina Sølvberg från skogsproducenten Södra.

För mycket vatten på golvet kan missfärga det eller orsaka att lederna mellan parkettskivorna eller stavarna sväller.

2. Fel rengöringsmedel

En oljad eller oljad trähöjd av olja eller lövträ skadar inte veckovis tvätt. förutsättningen är att du använder en tvål som håller ytbehandling och att du sparar med mängden vatten.

Vilka rengöringsmedel rekommenderas beror på ytan golvet har för oljad, hardvoksoljede och lackerade trägolv är särskilda medel. Vanligt är dock att den gröna tvålen är snygg! Grön tvål används endast på obehandlade tallgolv, som kan behandlas med lut och sedan tvålstekt. Ett oljebaserat eller lövträ oljat trägolv skadar inte våttorkar varje vecka.

- Använd en över fett naturlig tvål och en fuktig trasa, säger Arnstein FRØYSE engagerade Treasury Golv & Interiors AS.

Tvålen gör golvet rent och förstärker skyddet av vedet genom att lägga lite fett. Blanda underhållsåp eller naturlig tvål i ljummet vatten.

- Har två hinkar, en med tvål och en med rent vatten när du vrider in tygan, säger Frøyse.

Målat trä eller parkettgolv tvättas så sällan som möjligt. Och när det är klart, använd ett mildt syntetiskt rengöringsmedel utan ammoniak. Diskmedelet ska ha ett neutralt pH, det vill säga pH omkring 7. Lösningar med pH under 7 är sura, de med pH över 7 är basiska. Glöm skålen och blanda vatten och tvättmedel i en duschflaska som du använder för att fukta moppen - inte golvet.

De bästa produkterna för att behålla trägolvet är där du kan köpa golv. Med andra ord är en resa till färghandlarna eller byggnadsavdelningen bättre än en resa genom mataffären.

3. För mycket rengöringsmedel

Kemisk krigföring är ingen lösning. Doseringsrengöringsmedel efter recept på förpackningen. Det kommer inte att rengöras om du använder mer diskmedel, snarare tvärtom!

4. Fel utrustning

Mikrofiber rensar också i torrt skick som i våt. En torr mikrofiberdämpare fungerar som ett resultat av att damm tränger igenom den elektrostatiska laddningen. En väl sliten mikrofibermop kan användas för rengöring av både oljiga, målade och målat trägolv.

Med rätt utrustning går golvtvätten mycket snabbare idag än tidigare, och resultatet blir bättre. Microfiber har revolutionerat rengöringen i privata hem, och idag finns det speciella dukar, alla ytor i hemmet, samt praktiska engångsdukar och mops. Mikrofiber har faktiskt en starkare rengöringseffekt än tvål och kemikalier, och är effektiv vid både våta och torra förhållanden.

Men tänk på att vissa golvtyper rengörs bäst med bomullslinne, se underhållsinstruktionerna för hur golvet ska behandlas.

Använd en trasa för små fläckar som gnids för hand, eller lägg en tyg på en moppaxel för att tvätta större ytor.

5. Sällsynt underhåll

Ytbehandlingen är konstruerad för att skydda mot slitage och skador och för att hålla golvet rent. Detta kan till och med bäras, och då krävs lite underhåll, vilket gör det möjligt för golvet att klara av vardagliga utmaningar.

Målade ytor kan efter många års användning ha mikroskop, små sprickor eller mattglans. Då kan en färguppfriskare fräscha upp ytan så att golvet får en ny glans och blir lättare att hålla ren.

På oljerade trägolv används vanliga rengöringsmedel vanligtvis vid rengöring av golvet. Särskilt utsatta platser, som i hallar och i köket, behöver användning av underhållsolja inträffa ungefär en gång om året. Mindre utsatta områden, t.ex. i sovrum och i vardagsrum, kan betjänas kanske vartannat år. Behovet av underhållsolja känns av golvet som känns torrt och att det har blivit svårare att ta bort fläckar.

6. Fri entré till smuts

Många smuts på trägolv kommer från utsidan. Sand, vatten och vägsalt är några av de saker som smutsar mot golven. Använd därför mattor vid ingången - på båda sidor om ytterdörren.

Lägg till en gummimatta utanför dörren som fångar slag och grus, och en bra repmatt inuti som tar hand om finare smuts, gräs och annat som följer med dina skor.

ADVERT

Mest populära