All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Sex saker som kan användas för att

Produkter du använder dagligen kan ofta ha fler användningsområden än du kanske tror. Diskmaskin är en sådan produkt och kan användas på många andra ställen utanför köket också.

Visste du till exempel att det är bra att rengöra dina smycken eller fånga maneter?

Under tjänade sex saker webbplatsen Good Housekeeping hävdar grön såpa kan användas och en utvärdering av städexperter om det verkligen fungerar.

1. Ta bort fettfläckar på kläderna

Här kan du gnida tvål på fläcken och skölj med vatten. Tvålen är mild nog att ta bort fläckar på de flesta tyger.

- Det är sant att diskmedel ofta är både skonsam och effektiv. Om fläcken innehåller något som kan tas bort genom alkalisk tvål, kommer det förmodligen att göra jobbet, säger chefen för kvalitet och utbildning, telefoni Mercedes Åramnes på CityMaid Hjemmeservice och tillägger:

- Som ett exempel läppstift ofta fet, så här tvättmedel Var räddningen om du är på fest.

- Hand Diskmaskiner är mycket effektivt att använda på fläckar som kommer från fett, såsom rester från stearin, olja, matfett, etc. Häll vätskan till fläcken, tryck försiktigt in i tyget och låt verka i ca 15 min. Skölj väl och tvätta enligt anvisningarna, säger Malin Skaar, chef för Lilleborgs konsumenttjänst och expert på Plus Time.

2. Rengöring trädgårdsmöbler

Enligt webbplatsen du kommer till här hälla en liten "streck" diskmedel i en skål med varmt vatten och sedan tvätta möbler och tvättar dem med en trädgårdsslang.

- Här kan du få en effekt. Å andra sidan, om du har mos eller gröna, har du en sur produkt. Det är också mycket viktigt att skölja bra. Tvål som håller sig för lång kan göra märken och om solen stiger kan produkten torka snabbt. Så var noga med att skölja bra, säger Åramnes.

3. Tvätt köks- och badrumsgolvet

Diskmaskin lämpar sig för golvtvätt, så länge det inte finns trägolv. Receptet här är att hälla två matskedar tvål i en hink med varmt vatten och tvätta i vägen.

- Jag hade justerat dosen eftersom koncentrationen av en produkt kan variera mellan länder. Till exempel är salmiakk i Danmark starkare en i Norge. Om du använder tvättmedel till golvet du måste komma ihåg några saker: Dosering, eftersom rengöringsmedel skummande. En droppe är tillräckligt, säger Åramnes.

- Diskmaskin kan användas för att tvätta alla tvättbara ytor. Glöm inte att dosera för mycket i förhållande till vatten, då kan golvet vara mycket halt, säger Skaar.

- Kom ihåg att om du har golv som behandlats med polish (vax, etc) kommer en alkalisk produkt ta bort en del av fettet. När vi tvättar golvet ska vi inte använda mycket vatten. De flesta våningar föredrar torr tvätt med mikrofiber. Ska vi använda våt diskbänken, får golvet inte våt mer än några sekunder efteråt, säger Åramnes tillägger:

- Kom också ihåg att salt, kalk och rost kommer inte att tas bort av en alkalisk produkt.Det kan vara det som gör kakorna i din hall matta. Särskilt på vintern. Då behöver du en produkt med låg PH.

FIND TILL BADRUM: - Zalo kan användas för att tvätta alla tvättbara ytor. Glöm inte att dosera för mycket i förhållande till vatten, då kan golvet vara mycket halt, säger Skaar. Foto: PHOTO: Thinkstock

4. Döda bananflugor

Häll tre droppar paraboltvål i en skål äppelpajäger. Vinägerna lockar flugorna och de sjunker sedan i vattnet och drunknar.

- Det här är en känd hemmafru, men jag har inte testat det själv. Det finns flera som har påverkat detta, säger Åramnes.

- Häll ättika eller vin i en skål och häll några droppar tvättmedel i skålen. Detta kommer att locka bananflyger, säger Skaar.

5. Få dina smycken att skina

En liten dos av tvål blandas med kolsyrat vatten, enligt Good Housekeeping ett effektivt sätt att rengöra dina smycken. Bubblorna hjälper till att ta bort smuts och hjälpa tvålen att nå svåra platser. Låt dina smycken ligga i fem minuter, swish dem runt lite i skålen och använda en mjuk tandborste för att skrubba bort resten.

- Om det finns hudfett och olja som orsakar smuts på smycken, skulle jag tro att det här fungerar, säger Åramnes.

6. Tvätta / torka köksskåp

Precis som med dina köksredskap kan köksskåp bli smutsiga när du gör sängen. Häll lite diskmedel i en sprayflaska med varmt vatten och spraya i vägen. Torka sedan bort med en väl sliten trasa och torka över.

- Det här är sant så länge det bara är lite smutsigt och du har inga speciella ytor i ditt kök. Använd en lätt hand och rätt dos av diskmedel: En droppe och ljummet vatten på 0,75 liter är tillräckligt, säger Åramnes.

SMUTS TA BORT: diskmedel är perfekt att använda i köksskåpen för att avlägsna ljus smuts som ofta lägger sig där under tillagningen. Foto: Foto: Thinkstock

Kan även användas för detta

Förutom de saker som nämns ovan, finns det några saker att Åramnes tänkande diskmedel är perfekt att använda.

- Det fungerar mycket bra som en fläckborttagare på smutsiga fläckar mot hårda ytor. Om du till exempel har matspray på väggen kan du enkelt ta bort det med tvättmedel och ljummet vatten. Spray på botten och uppåt, låt det fungera lite och torka av. Samma med yoghurtfläcken på bordet, säger hon.

Fråga om vad Åramnes inte skulle använda tvättmedel på, innehåller bräckliga föremål, antikviteter och vårdrelaterade föremål på listan.

- Om det finns ett substrat eller material som behöver vård, hade jag använt en vårdprodukt. Samma med bräckliga föremål som kräver speciell behandling och antikviteter, hade jag varit långt borta med diskmedel. Kom ihåg att tvål extraherar olja, detgo drar fukt ur substratet, säger hon.

ADVERT

Mest populära