All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sex vägar till lättskött trädgård

1. Bra på botten

Om du har en bra jord att plantera i växer växterna bättre, vilket ger dig mindre arbete. Marken ska vara lös och markrengörad, och den bör blandas med kompost och naturgödsel. Mycket organiskt material ger god markkvaliteten, vilket är goda nyheter för lata trädgård ägare, som därför bör låta bladen, plenavklipp och andra växtrester som ligger på gräsmattan och blir jord. Kontrollera näringsinnehållet i marken di (fråga på den lokala garden center där du kan få analyseras jord), så du är säker på att det har rätt pH-värde och inte missa några viktiga näringsämnen för växterna att växa bra.

2. Plantera på rätt plats

Placera dina växter enligt deras behov. Alla som behöver mycket vatten borde hålla ihop så att det är lättare att bevattna. Ta reda på vilka blommor blommar i skuggan, som iris, revebjelle och rhododendron. Blommor och växter som kräver lite stell bör höjas från marken. Bygg sängen med en kantvägg så att du inte behöver böja ryggen så mycket. Stauder och buskar kräver mindre omsorg än till exempel ettåriga sommarblommor. Har du ett köksingången, är detta det perfekta stället att ha en örtagård, så att du inte behöver traska över gräsmattan när du gör middag. Örter som är lätta att göra är timjan, persilja, salvia och mynta.

3. Rulla ut gräsmattan!

Ska du skapa en ny gräsmatta, kan du gärna köpa den med rulle. Du borde köpa gräs från samma typ av jord som du borde lägga på om det kommer att trivas i din trädgård, så kolla här först. Gör bra arbete genom att ta bort ogräs, rötter och stora jordklumpar och befrukta jorden innan du rullar ut gräset. Om du inte bry dig om tanken på att klippa gräsmattan, kan det vara ett bra alternativ att se en vacker blomsterbädd istället. Eller om du bara har plats för en liten gräsmatta, kanske du vill gå till en trä eller sten uteplats - det är nästan underhållsfritt.

Läs också:

Hedge är mer än thuja

Thinking växtförädling i år, bör du överväga mer än thuja.

4. Gå till burkar

Växter dig i stora och små burkar, du har full kontroll över din gård. Tillväxten kan också lätt flyttas och de sprider sig inte obehindrat. Det är också lättare att byta trädgård från år till år.

5. Minimera ogräs

Naked jorden är rena inbjudan för ogräs, så känn dig fri att ett överdrag av bark i rabatter, din så ogräset inte släppa till. Av samma anledning bör du stänga dina växter. Om du har höga stauder eller buskar, bör du också plantera låga bottentrådar i sängen. Hosta är vintergrön, lätt att använda och används ofta i offentliga parker. Klättra växter som murgröna krypa väl på marken. Du kan också plantera underjordiska däck på sluttningar eller runt träd, och det är mycket lite arbete med dem.

6. Ange lägre krav!

Trädgården borde vara ett nöje och inte en olägenhet. Gå efter häckar som växer fritt utan styva kanter. Njut av synen på maskros som dyker upp från gräsmattan istället för att irritera dig. Gå efter naturlig tomt och märka vilka växter som trivs naturligt med dig. Den gröna säsongen i Norge är så kort att du ska spendera mest tid på att njuta av dig utomhus, utan att nödvändigtvis böja över en säng för det mesta.

Läs också:

Därför bör du inte låta hunden slicka ansiktet

Gör att du hund slicka ditt ansikte, kan du bli allvarligt sjuk. Du får inte heller komma för nära katten eller fågeln.

ADVERT

Mest populära