All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sex av tio har fortfarande box-TV

Den visar kabel-TV en rik frisk nordisk undersökning som utförs av försäkringsbolaget Carat for Elkjøp. Undersökningen baseras på svar från mer än 5000 personer i Norden, varav cirka 1 000 i Norge.

Undersökningen visar att 34 procent inte har ersatt den gamla jätte-TV med en smalare bildskärm. Ytterligare 24 procent säger att de båda har plattskärm och box-TV i sina hem. Oslo-medborgarna är de som drabbas mest av utvecklingen, 45 procent har fortfarande box-TV. Norrmännen står i framkant för att införliva den senaste TV-tekniken i vardagen, med nästan 50 procent att kasta ut kassan till förmån för plattskärmen.

- behåller normalt de flesta gamla TV så länge som möjligt, och placera det som till barnens rum eller stuga när den nya platt kommer in i huset, sade Communications Christian Brekke i Elkjøp.

Undrar vilken plattskärm du vill köpa? Läs DinSides tester här!

Norge platt topp

Men trots det faktum att många människor fortfarande håller fast vid den gamla TV försäljningen av platta skärmar gjorda av detta land: Jämfört med våra nordiska grannar är nämligen Norge långt framåt i försäljningen av platta skärmar. Mer än 60 procent av norrmännen svarade att de har platt skärm i huset.

Synnøve Bjørke, admi. dir. i elektronikindustrin Visa mer

- Hittills har vi sålt 2, 3 miljoner platta skärmar i Norge. Med tanke på att vi är två, en miljon hushåll, betyder det att många är på väg att köpa sin andra platta, säger VD Synnøve Bjørke Elektronikkbransjen.

Undersökningen av Carat visar också ar flesta hushåll i Sverige och Danmark har också smyckat sina hem med platta TV-skärmar, även om antalet är något mindre än i det här landet. Det värsta är Finland, där endast 22 procent säger att de bara har platt-TV-apparater hemma.

- Folk i Norge har generellt mycket pengar mellan sina händer och nordmän är mycket intresserade av ny teknik. Många människor vet också att plattskärmen inte bara är en teknisk funktion, men det ser bra ut och tar mindre plats, säger Bjørke till DinSide.

LÄS OSS: Kabel-TV-debatten raser på DinSide. Är du också missnöjd?

Kvalitetsmedvetet

Undersökningen avslöjar också att kvaliteten är viktig för konsumenter som går ut och köper ny TV. När du frågas om vad som är viktigast när du byter TV, säger 67 procent att bildkvalitet och tittarupplevelse är första prioritet.

Följ sedan priset, men endast 17 procent svarar att denna punkt är viktigast.

- Det är uppenbart att folk förstår tekniken, de förstår att de får en tydligare och bättre TV med en ny plattskärm.Sedan försäljningen av blu-ray-spelare har blivit sann, betyder det också att folk äntligen vänjer sig på sin enhet och får en mycket bättre TV-upplevelse, säger Bjrke.

ADVERT

Mest populära