All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Sex effektiva värmekällor

->

En öppen spis anpassad till behoven och huset som ger oss den nödvändiga komforten. Oavsett om det är eld, gas, el eller något annat.

Men det är också viktigt att hitta en värmekälla som utnyttjar "bränslet" på bästa möjliga sätt. Vilket ger maximal effekt jämfört med vad vi lägger in. Det är positivt för både plånbok och miljö.

Här är ett litet urval:

Spis

kakelugnar anses härd "Queen". Högerhänt, vackert och mycket effektivt.

- Kaminugnen täcker våra totala värmebehov även under de kallaste perioderna, säger Heidi Schrøder.

kakelugn historia sträcker sig tillbaka mer än 700 år tillbaka, men det var i mitten av 1700-talet den typ vi känner idag utvecklades.

Uppfinningen som sådan är en genredragning och tiden då den mest ekonomiska formen av trävärme existerar.

Det är kaminens förmåga att lagra värme som är den stora fördelen. Istället för att värmen strömmar direkt in i röret, passeras röken genom ett förnuftigt system med mätare långa röklöpningar. Dessa passerar genom värmeabsorberande sten och lera, som kan hålla värmen under lång tid. Efter en relativt kort uppvärmningsperiod är kaminen varm i ca 10-12 timmar. Ja, i själva verket upp till en hel dag innan den behöver renoveras.

En tumregel säger att om du brinner 12 kg per dag lämnar köksredskapet 1700 watt per timme.

Dessutom har ugnarna en effektivitet på 87 procent, vilket innebär att de använder träet på ett mycket bra sätt.

Hitta leverantörer av ugnar här

Gas spis

Om du investerar i en gas spis, släpp arbetet med att såga och klyva ved. Ändå håller du det uppskattade.

gaskaminer är nästan som små konstverk

Se också:

med gas spis i vardagsrummet kommer inte att behöva lämna soffan

Du kan sitta stadigt i soffan med en fjärrkontroll och styra branden. Detta är en av anledningarna till att välja gaspanna. Morten Viste, från RPT Gas, ger ...

Allt fler väljer att investera i en gaspanna. De är lätta att tända upp. Bara en touch av fjärrkontrollen, och toppen av ditt huvud, du kan njuta av klippet från eldstaden.

Efterfrågan på gaspeis är för uppåt. Flera nybyggda bostadsrätter är utrustade med gasanläggningar. Därför kan leverantörer erbjuda ett ständigt växande utbud av eldstadsmodeller. Vissa människor tar inte mer utrymme på väggen än en målning. Andra är avsedda att monteras i en ram.

Det finns heller inget behov av ett traditionellt rör vid installation av en gaspanna. En ledning genom vägg eller tak med en monterad fläkt är tillräcklig.

Gasen är enkel och ren, och inte minst användarvänlig.Du kan minska rumstemperaturen när du inte är hemma, och öka med en knapptryckning när du kommer hem. Uppvärmning till komforttemperatur går fort. Samtidigt håller du gasförbrukningen på så låg nivå som möjligt.

Läs mer om gas spis här

Hitta leverantörer av eldstäder här

Värmepumpen

Galopperande energipriser har fått många att överväga energibesparande åtgärder. Installation av värmepump är en av dem.

Värmepumpar har gradvis fått en design som passar de flesta hem.

En värmepump ger tre till fyra gånger så mycket energi som du lägger in. Kräver värmepumpen 1000 watt, så du får 3-4000 watt effektiv värmeback. Enligt Enova använder en typisk äldre villa cirka 20 000 kWh per år vid uppvärmning. Installera en värmepump till 20 000, vilket minskar detta behov med 35 procent, kommer det att återbetalas inom fyra år om man lägger till en el av 75 cent per kWh basis.

Luft till luftpumpar är försedda med rörbeslag i väggen och kräver ingen större strukturella förändringar. Det finns rimliga varianter som du kan montera dig själv. Men i allmänhet bör en professionell användas för montering. Dessa är också utrustade med instrument som kan mäta var rummet inredningen ska monteras för att ge den bästa effekten.

Läs mer om de olika typer av värmepumpar här

Hitta en leverantör av värmepumpar här

Pellets

Träpellets är en modern energikälla som kan användas i speciellt utformade kaminer är lätta att hantera, har jämn kvalitet och höga energinivåer.

Pelletsugnar är specialdesignade och kan bara använda träpellets som bränsle.

Träpellets är torr flis, som är komprimerade till cylindrar med en diameter av 6,8 millimeter och 1,3 cm längd. Trepellets kan endast användas i pelletsugnar.

pellet utnyttjar upp till 95% av energin i bränslet och är ett bra sätt att utnyttja förnybar energi

En pellet har en tank som fylls på med pellets när det krävs. Vanligtvis en gång om dagen. Förbränningen sker i en sluten kammare. Förbränningsvärmet dispergeras in i rummet med en fläkt och vissa rostarna också har en vattenmantel gör det möjligt att värma vatten för uppvärmning, radiatorer eller konsumtion vatten samtidigt. Uppvärmning med träpellets är enkel och säker samtidigt som den ger god komfort.

De flesta skorstenar styrs av en rumstermostat. Kaminen kan starta och släcka sig själv. Inbyggda termostater i ugnen ger en stadig temperatur.

Läs mer om träpellets här

Central

centralvärme med radiatorer eller konvektion kan kombineras med många olika matnings varianter.

Radiatorer är inte vad de en gång var. Nu är de nästan som små skulpturer.

Läs också:

Olika typer av vedspisar

Nya rengörings kaminer ger låga utsläpp och är betydligt mer energieffektiva än äldre kaminer som ofta har ofullständig förbränning.

Hittills har det varit vanligast med oljeeldade tankar installeras i källaren i ett centralvärme.Men gradvis har det varit många olika alternativ.

Anläggningarna kan anslutas till fjärrvärme eller till olika värmepumpar, jordvärmepump, marina värmepumpar och andra typer av vattenburna värmen är bara några av möjligheterna.

Det finns också varianter som kan använda solenergi och gas för uppvärmning av både vatten och hus. Pelletsskal för centralvärmesystem ingår också i detta spektrum.

Många av dessa anläggningar ger optimalt utnyttjande av energi, men investeringskostnaderna kan vara relativt höga.

Hitta centralvärmesystem här

Hitta ugnsleverantörer här

Ved och vedspis

Moderna vedeldade spisar utnyttjar energi på ett mycket bättre sätt än tidigare.

Oavsett vilken typ av inredning du har, det finns en vedspis som passar dig exakt.

Spisar och kombisugnar är en beprövad avfyrningsmetod. Ugnen finns i ett intervall som ska tillfredsställa de flesta människor. Många har elegant design, har glasfront och är svängbara.

Medan vedeldad kamin tidigare hade en effekt på upp till 50 procent. Dagens energianvändning ligger nära 80 procent.

Det finns också ett antal eleganta element paprika med inlägg som ger ett effektivt utnyttjande av träet. Om du är utrustad med en öppen spis, finns det också möjligheter att hitta en ansträngning som hjälper till att ge en jämn och god värme.

Hitta eldstäder och ugnar här

Tabellen visar brännvärdet per fast kubikmeter vid 20 procent fuktighet:

En öppen spis är mysig men använder inte träet mycket effektivt.

1 Beech

3. 000 kWh

Läs också:

Med denna hemrobot behöver du inte tvätta fönstren själv.

Med en fönsterrengöringsrobot slipper du av det tråkiga fönstret tvättar.

2 Oak

2. 900 kWh

3 Fråga

2. 900 kWh

4 Lön

2. 800 kWh

5 Rogn

2. 700 kWh

6 Björk

2. 650 kWh

7

Furu

2. 350 kWh

8

Svarta

2. 350 kWh

9

Selje

2. 290 kWh

10

Osp

2. 000 kWh

11

Gran

2. 000 kWh

12

Grå

1. 900 kWh

Källa: Enova

Pris per kWh helt ny brandförbränning vs. eldstad producerad före 1988 genom köp av ett favn och favn pris 1800 kronor

Rogn

kr. 0, 47

kr. 0, 70

Bjerk

kr. 0, 56

kr. 0, 84

Furu

kr. 0, 63

kr. 0, 94

Gran

kr. 0, 75

kr. 1, 13

Grå

kr. 0, 79

kr. 1, 18

Beräknat efter 75% effektivitet.

Källa: Uppvärmningsvetenskap

ADVERT

Mest populära