All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Sex julgrans tabbar du bör undvika

De sex julkaninerna

1. Att glömma att acklimatisera

2. Att ge trädet vatten under perioden före acklimatisering och ta trädet

3. Att glömma att klippa några av trädstammen

4. Att spika bagageutrymmet för att göra julträdet passande

5. Att placera trädet upp till en värmekälla

6. Glömmer du att fylla på vatten

Stänger du av det när du lägger dig?

Årets julgran kommer förhoppningsvis att vara trevligt hela julen. Det gäller bara att undvika de klassiska julfirandet.

Den största förlusten du kan göra är att glömma att acklimatisera trädet innan du tar det in i huset.

- Om du tar trädet från minus 20 grader och 20 grader trädet kommer att få stötar och det kommer att kasta nålar, förklarar Hilde Poppe, trädgårdsmästare på plantage.

Många köper julgran tidigt och få stå ut några dagar före jul. Tab nummer två är att sätta trädet i vatten under denna väntetid.

- Trädet bör inte ha vattnet innan det kommer in i huset eller om du började med acklimatisering, säger julgran säljaren Ole Inge Stava i Sarpsborg.

Flush träd

norska Astma- och Allergiförbundet står bakom broschyren "Fresh jul för alla" - en broschyr med tips och råd för allergiker vid jul. Det rekommenderas att spola julgranen innan du tar den in i huset.

Träet kan vara en bra grogrund för allergener i form av mögel och gammal pollen. Dessutom bör julgranen torka i ett rum där allergiker inte reser, till exempel i en källare eller ett garage. Vid avdunstning frigörs ämnen som kan irritera luftvägarna.

Flera av julens säljare Klicka Bolig har pratat med, rekommenderar också att du spola trädet innan du tar det in i huset - allergiker eller inte.

- Alla träd, oavsett om det är vanlig gran eller ädelkorn, ska spolas. Det kommer alltid att vara dyrt i trädet ", förklarar julpresentanten Steinar Skaar, som är i Fredrikstad.

Acclimatization

Efter att träet har spolats rent ska det torka i en dag eller två. Visst på en plats där det är varmare än utomhus. En källare eller ett garage är exempel på bra ställen där trädet blir acklimatiserat.

FÖRE CUTTING: Kom ihåg att klippa av kammarens botten innan du tar trädet in i huset. Foto: FOTO: Plantage.

- Under acklimatiseringen kan du ta bort nätet på trädet så att grenarna blir bra, uppmuntrar Poppe.

Tab nummer tre du kan göra med trädet är att glömma att klippa av stammen när trädet är inställt för acklimatisering. Nu är det dags för näring.

Julklappar Skaar har ett bra tips för hur trädet kan extrahera extra väl med näring;

- Innan du tar trädet, skära av botten på bagageutrymmet så att trädet är klart att dra vatten. Sedan korsar du stammen så att träet har extra bra sugkapacitet.På så sätt öppnar du porerna i trädet, förklarar Skaar, avstår från receptet till det ultimata julgran för ett friskt och hälsosamt julgran.

- Skapa en hink med med kallt vatten . Fyll den halvfull. I det här vattnet har du också en 0,33 liter öl. Du tar en huvudvärk tablett som du bryter och berör vattnet. Låt trädet stå och dra det här vattnet för en dag eller två medan den acclimatiseras, säger Skaar.

Ölet kommer att mata trädet och i huvudvärk tabletten finns det förmodligen en syra som trädet älskar.

- När du flyttar trädet senare in i vardagsrummet och lägg det i foten, fyll i vattenblandningen tills det slutar.

- Vissa människor sätter trädet i kokande vatten. Vad tycker du om det?

- Nej, jag skulle inte rekommendera det. Då kommer trädet att ha en värmechock. Använd i stället vanligt kallt vatten, säger Skaar.

Ett annat tips för att trädet får extra näring när man tar det in i vardagsrummet är att ha lite citron i vattnet. Det kan vara juice av en citron, en kalk eller helt enkelt citronborst.

Titta inte på stammen

Ett fjärde misstag du kan göra med julgran är att köpa ett träd som är för stort för att sticka så det passar inte i julgran.

- Det är viktigt att du inte spikar stammen så att den passar foten. Detta kan orsaka att trädet försämras, eftersom det inte kommer att dra vatten där barken har blivit utsatt, säger Poppe.

- För att kontrollera att fotbeklädnaderna är speciellt lurade för ädelkornen, som ofta har bredare stjälkar än vanligt avelsträd.

Inte till värmekällan

Tänk på var i vardagsrummet du placerar trädet. Om du kan undvika det, lägg inte trädet direkt vid en värmekälla.

- Ställ inte julgran tills en värmekälla som en eldstad eller en värmare. Då kan träet sprinkla snabbare. Vattnet i julgranen avdunstar snabbare och du måste vattna trädet oftare, förklarar Poppe.

Kom ihåg att fylla på vatten

Ett sista misstag som många gör efter att trädet har kommit hem och julfreden har fallit är att de glömmer att fylla på vatten.

- Trädet dricker mycket vatten och det är viktigt att du kommer ihåg att fylla på, annars är trädet färdigt. När det är slut på vatten är det lite att göra för att rätta till det. När tävlingen är slut, slutar julvakt Skaar.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära