All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Lättskött med våta golv i torrt utrymme

Kök och ingångar är de i sovsalarna som är mest snabba smuts. Du stiger upp över tröskeln med tattered skor, drar gräs och grus och vatten. Vid köksdisken är det snabbt att sprida allt från brödsmulor till ketchup och sojasås över golvet.

Varje gång du tvättar golvet och det kan ta en tight look, vill du att ditt jobb ska gå så snabbt och enkelt som möjligt. För vem kommer verkligen att spendera mer tid än vad som behövs på golvtvätt?

Du vill också ett golv som inte får bestående skador av sten, grus, husdjur klor, trampar med höga klackar, eller att du trycker en pall eller stol över golvet för att nå översta hyllan.

Många vinylbeläggningar har ett skyddande ytskikt av PUR som minskar risken för missfärgning av plastpåsar, gummihjul och handdukar.

Tänk ny!

Med våta fönster får du ett golv som är garanterat vattentätt och säkert. Och i jämförelse med många andra material är det också ett mycket överkomligt och klokt val både vad gäller material och arbetskraftskostnader.

Alternativen är lika många som bra - men de få kommer omedelbart att tänka på våt vinyl i dessa sammanhang.

- Faktum är att våt vinyl har alla funktioner du letar efter. De kan tåla spill, finns i bra design och har mycket bra slitage, säger Lene Lillejord, marknadschef på Gerflor.

Eftersom vinylbeläggningens bredd är vanligtvis 2 eller 3 meter, kan de flesta golv läggas utan leder.

- Det gör golvet oerhört enkelt att hålla rent, eftersom det inte finns några leder som smutsen kan hålla fast vid, säger hon.

Kall eller varm svetsning

Vinylgolv vårdade företrädesvis med mjuka och kemtvättmetoder utan starka rengöringskemikalier, men kan också tvättas med vatten utan att skadas av det.

- Golv som normalt används i våtrum är också lämpliga för till exempel entré och kök, säger teknisk chef på Tarkett, Espen Josten.

Om det behövs splittring, finns det några beläggningar som alltid ska svetsas med svetsvajer i foget oavsett om det används i våtrum eller ej. Andra golv kan förseglas med en kall väg i leden om de placeras i torra rum. För vissa beläggningar kan det också vara möjligt att tätt skär fogen utan att använda ledningar.

- vilket är fallet i respektive golvs layout, säger Josten.

Vinylbeläggningen är extremt slitstark och lätt att rengöra och underhålla. Med ett minimum av leder blir det nästan vanliga ytor att tvätta av. Detta håller beläggningen rent och städat i många år framöver.

ADVERT

Mest populära