All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Samtidskontrast - detta bör göras när färgläggning

Men helt fullständigt mystisk och oförutsägbar är det verkligen inte. En som vet mycket om Kine Angelo, universitetslektor vid NTNU. Hon lär ut sådana fenomen på Institutionen för Arkitektur, form och färg och kan förklara:

- Färgerna själva förändras inte, men vår erfarenhet är av de färger som förändras. Fenomenet heter samtidskontrast och är ett perceptivt fenomen som vi upplever när vi ser en färg. Samtidigt som vi ser färgen försöker hjärnan att inducera den komplementära färgen på denna färg. Om du till exempel lägger en neutral grå fyrkant på en gul bakgrund kommer den grå färgen att ha en blåaktig färgton, eftersom blå är den komplementära färgen till gul.

Silumtank kontrast illustrerad.

Hon förstår att det är svårt för människor att förstå att färgerna kan tyckas så oroliga, men samtidigt är det också fascinerande. Hon visar hur bakgrundsfärgen, färgkombinationerna kan påverka hur vi upplever färgtonen, skuggan och ljusstyrkan hos det lilla gråprovet genom att placera det mot olika bakgrundsfärger.

Med en så enkel demonstration är det lätt att förstå att färgerna är både ett spännande ämne och att om vi lär oss lite mer om deras existens är det möjligt att spela lag med dem.

Inte bara Färg

På grund av fenomenet samtidskontrast kan en grå vägg som är i grunden neutrala känna sig lite blåaktig när det gäller orange. I Smartpanel-samlingen, Urban, har färgkombinationerna tagit hänsyn till denna effekt.

Kine Angelo förklarar att vi kan uppleva samtidig kontrast med alla våra sinnen. Till exempel kommer ljummet vatten att känna sig varmt eller kallt beroende på om handen som rör den har varit i varmt eller kallt vatten.

- För meningens mening betyder det att en färg påverkas av färgerna i omgivningen, och om man sätter två färger ihop, kommer de att se lite annorlunda ut från vad de ser ut när de står separat.

Eftersom hjärnan automatiskt söker kontrast, kommer den att producera grön till röd, blå till orange och lila till gul. Det "neutrala" grået påverkas och ändras till grönt, blått och lila.

ADVERT

Mest populära