All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Så lätt förnya din stuga golv

En undersökning gjord av tidningen Hytteliv i samarbete med undersökningsföretaget Ipsos visar att det nu finns 430. 000 hytter i Norge och 65 procent av dessa hytter har ett värde mindre än 2, 5 miljoner.

Ta hand om värdena

Det är inte så att alla norska stugor är prickiga palats. Hytte-Norge domineras av äldre familjehytter som är ärvda. Det innebär att vi måste ta itu med vård och vård så att arvet varar.

Ta golv, till exempel: Är golvets charm trasig, eller behöver det vatten i träet när du tvättar? Då är det dags att ge ytan en ny behandling.

Färger och pärlor

- Det finns många som nickar för att mala hyttens golv. Det kan vara lite tillgängligt att dra stora slipmaskiner i kabinen. Men de som väljer att slipa har många möjligheter med sitt golv när den gulnade och slitna ytan är borta. Men det finns också enklare sätt att få en fin stuga på golvet. Lakk är lösningen för många, säger Per Lund Nielsen, chef för tekniska tjänster i Scanox.

OLD NEW: Med ny lack kan ett gammalt golv se fräscht och friskt ut. Valet är mellan tre-stjärnig gul golvbaserad eller vattenbaserad. För dem som vill ha ett matt utseende på golvet finns det också trestjärniga golvmatta.

Relaked fir and pine

Många äldre bergshytter och stugor har tall eller gran på golvet. Speciellt smala plankor var populära på 60- och 70-talen. Dessa golv var vanligtvis målade.

- Vårt jobb är därför att reläera dessa golv. Det är det enklaste sättet att ta hand om ett sådant golv, säger han.

Good Feast

Lund Nielsen tror att de flesta av oss klarar av att göra lacken själv.

- Golven måste rengöras grundligt med Trestjerner Gulvrens. Efteråt måste de mattas. Det kan göras med en hobbymaskin eller med en slipskiva som vanligtvis används för att mala väggar. Då behöver du inte ligga på knäna och mala för hand. Slipning görs för att få ett mattintryck så att färgen är fastsatt, säger han.

Dammfri zon

När golvet slipas är det nödvändigt att bli av med damm. Då måste dammsugaren komma ut.

- Var särskilt försiktig längs kanter, listor och stavar. Torka också golvet med en mikrofiberduk för att se till att allt damm är borta, säger han.

Vatten eller olja?

Valet står mellan en olje färgen torkar, men det luktar - eller vattenburen färg som torkar snabbt och luktar inte. Om du använder vattenmjuk lack måste du arbeta snabbt. Med olja kan du ta din tid.

- Egenskaperna är desamma. Det kan handla om vad du är van vid tidigare, säger experten.

Tillräcklig färg

Lund Nielsen pekar på vikten av att använda tillräckligt med färg. Enligt honom är problemet att människor spenderar för lite.

- Titta på förpackningen och se hur mycket 1 liter färg täcker.Använd alltid mängden som anges på rutan. Det är bättre att använda för mycket än för lite. Proffsen är snarare en låda bortom ett litet fält och fördelar nuvarande område med rulle. Du kan göra detsamma, säger han.

Dagen efter

Efter att färgen är på plats, vänta bara. En vattenavvisande färg torkar vanligtvis inom 4-5 timmar. En oljebaserad färg kräver minst 10 timmars torkningstid.

- Det finns många som frågar varför det står på lådan att färgen inte tål stark stress under de första veckorna efter det att den applicerats. Vad menas här är att tunga saker inte ska dras över golvet. Du kan lägga möblerna på plats och använda golvet dagen efter målningen. Var också försiktig med vattenavfall under botningsperioden i 2-3 veckor efter att golvet är lackat, säger han.

ADVERT

Mest populära