All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Enkla åtgärder räddar liv

December är den månad som det brinner mest. Bland orsakerna är den stora användningen av ljus och stor aktivitet vid spisen. Trots att december närmar sig, möter nästan 500 000 personer i Norge i juli utan att rökdetektorer arbetar.

Det bästa du behöver för att skydda ditt hem från brand är att regelbundet kontrollera varningsutrustning, brandsläckningsutrustning, flygrutter, elektrisk utrustning, eldstäder och skorstenar.

- Alert och släckningsutrustning krävs i alla hus och bör placeras på ett lämpligt sätt, betonar brandingenjör Jan Tore Dilling vid Brandfolds interkommunala brandkår.

Ta en elektrisk kontroll

Enligt Dilling orsakar fel i elsystemet eller felaktig användning av elektriska apparater mer än 40 procent av alla bränder.

- Förebyggande genom att ta en elektrisk kontroll. Det är bolagets ansvar att se till att elsystemet är i ordning, "påpekar Dilling. Fogar, pluggar och pluggar ska vara fria från synlig skada. Det bör heller inte finnas några säkra säkringar eller värme i säkringskåpan.

Mänskliga misslyckanden

Den främsta orsaken till bränder är mänskligt misslyckande. Använd aldrig förlängningskablar på värmare, samt kom ihåg vikten av korrekt watt vid byte av glödlampor i julgranljus och förhöjningar. Dra alltid ut kontakten på natten. 1 december är brandvarningsdagen. Kom ihåg att byta batterier.

- Sätt aldrig på tvättmaskinen, torktumlare eller diskmaskinen när du lägger dig och stäng alltid av TV: n med huvudströmbrytaren ", säger Dilling.

Säkerställ flygrutterna

Samtidigt är det viktigt att ta reda på flygrutterna.

- Man bör försöka komma ut och bestämma i förväg vem som är förälder som tar vilka barn ur sovrummen, förklarar brandingenjören.

Om fönstren ligger mer än fem meter ovanför marken måste bostaden ha två utrymningsvägar. Välj en produkt som passar ditt hem, beroende på vem som bor där.

Hur skyddar du ditt hem från brand

* Är dina rökdetektorer över tio år gammal bör de kastas och bytas ut med nya. Många bostäder har jon rökdetektorer, som bara brinner i brand och inte varnar vid sårbrännskador.

* Montera seriekopplade branddetektorer i alla sovrum, vardagsrum, kök och tvättstugor.

* Moderna branddetektorer är optiska och termiska och påverkar både rök och värme. Är de dessutom trådlösa seriekopplade, "de pratar tillsammans". Om det börjar brinna i källaren kommer du att få ett meddelande omedelbart i sovrummet. I fyrdubbla och tvättstugor i källaren rekommenderas termiska varningar. Ett gemensamt friliggande hus behöver sex seriekopplade branddetektorer. Börja åtminstone med trä - önska mer till jul och födelsedagar.

* Viktigt med egna branddetektorer i alla barnrum. Dagens barnrum har ofta elektrisk utrustning som TV, dator etc., vilket kan vara möjligt för brand.

* Husbränder ska vara obligatoriska i alla bostäder.

* Sex-liters skumanordningar på vardera golvet rekommenderas. Enligt Østhus har skum fördelen att eldobjektet kyls medan eldsläckaren släcker. Efter släckning kan skummet endast torkas bort, i motsats till pulver, vilket kräver full skada på huset.

* Eldtält är viktigt att ha i huset, bilen, båten och husvagnen. Kan användas för alla mindre brandsläckare, inte minst för att släcka eldstäder eller spara personer med eld i kläderna.

* Med sovrum på andra våningen rekommenderas fast eldstege. Alternativt rep hängande över fönsterbrädan.

* Prata med proffs när du ska avfyra ditt hem. Professionella är välkomna att komma hem till dig och göra ett säkerhetspaket anpassat till ditt boende.

Konsument Info.

www. tryggogsikker. com

tel. 22 110 110

www. modum. com

tel. 51 81 74 00

www. Fire Protection Association. com

tel. 23:15 71 00

Se också:

Dessa rum bör alltid rengöra första

Vill du klar rengöring av de värsta och mest tråkiga rum först, så att du får mer motivation att fortsätta med resten av huset.

ADVERT

Mest populära