All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Enkelt och underhållsfritt stuga på Stokkøya

En liten uppförsbacke, delvis dras in i terrängen, är ett av de första kusthus som designades av Stokkøy Utbygging.

Helt på vaggan, med mjukt täckt terräng på baksidan. På framsidan lutar stugan mot havet, som ibland kan vara en spektakulär syn.

Hela konceptet bygger på en enkel, funktionell arkitektur. Kabinens material gör det praktiskt taget underhållsfritt både inifrån och ut. Det handlar om enkelhet, varma utomhusytor och synpunkter som tagits hand om och drog in i stugan genom stora skjutdörrar.

- Det är underbart med fantastisk utsikt. På sommaren i gott väder öppnar vi skjutdörrarna och kommer in i naturen. I storm och orkan är det också en stor upplevelse att se de naturliga krafterna i full utsträckning, säger Kirsten. Tillsammans med utsikten når den friska havsluften i rummet. Ibland kan de ha tur att se havsöring segla långsamt förbi.

Tight box: Rumsdelare: Vardagsrum och kök i ett rum. Lång, rymdutnyttd entré. 2 sovrum, förråd och badrum med bad och toalett. Faciliteter: Kraft och vatten ingår. Foto: Per Erik Jæger

Spektakulär: Atlanten strömmar formellt in i rummet. Utsikt över Svenningsneset. Matmöblerna är från Fag Furniture. Foto: Per Erik Jæger Foto: Per Erik Jæger

Enkelt: Köket är enkelt inrett, alla nödvändiga funktioner monteras på en vägg. Inredningen är från Ikea. Tips: Ta de vita köksfronterna till en parkeringsplats och gör dem målade i skarpa färger, som arkitekten har gjort här. Foto: Erik Jaeger Foto: Per Erik Jaeger

familj i grannskapet

På kullen ovanför levande dottern Ingrid med sin man och två barn, som bosatt sig på ön. På plack nedan bor dottern Torild med man och tre barn. De kör Strandbaren, som lockar resenärer från många delar av världen. För att vara nära familjen önskade Kirsten och Ivar en stuga på Stokkøya. Att komma hit, de kör hemifrån i Berkåk i inlandet i södra Trøndelag, en road trip som tar ca 3, 5 timmar, inklusive färjan över Trondheimsfjorden. Längs vägen kan de njuta av att vara tillsammans med barn och barnbarn snarare än att planera underhåll.

- Det är tillfredsställande att släppa och slå olja varje sommar. Det finns ett hårt klimat här vid kusten, så en vanlig stuga kräver mycket arbete, säger Ivar.

Sjelero: Utsikt över havet gör riktigt bra, bara sänka dina axlar. Flammorna i vedspisen sätter stämningen i universalrummet. Eldstaden är från Scan. Foto: Per Erik Jæger Foto: Per Erik Jæger

Överlappande. : Ingångarna långsträckt förvaringsmodul (bild till höger) slutar med extra sittplatser i form av en bänk med kuddar på soffan. Det är bekvämt när den stora familjen fyller rummen. Utsikten från vardagsrumsfönstret ändras med de fyra årstiderna. Bordet från Hay är lätt att ta ut på terrassen.Foto: Per Erik Jæger Foto: Per Erik Jæger

Ljus i tunneln: Ingångsdörren i glas släpper ut dagsljus. Hallen används för förvaring utan den inre stjälningsgången. Den är tillverkad av laminerade bänkskivor och moduler med björkfanerfransar, levererad av Foss Snekkeri i Meldal. Taklamporna återanvänds från ett gammalt bönehus i Rennebu. Foto: Per Erik Jæger Foto: Per Erik Jæger

Delta i planeringen

Kirsten och Ivar deltog i planering och konstruktion och tyckte att det var fantastiskt att kunna flytta in och njuta av en ny och funktionell stuga. Den var designad av arkitekten Ogmund Sørlie, som till och med har en stuga i närheten, baserat på samma principer.

- Lätt, lätt och praktisk. På så sätt måste det ligga i stugan. Här behöver vi inte de stora områdena, det är bättre att använda naturen och omgivningarna, säger Kirsten, eftersom hon visar hur det har skapat plats för tre tallrikar av olika natur runt stugan. De används enligt hur vindriktningen är. Matsalen, köket och vardagsrummet är samlade i ett rum mot Atlanten. På avstånd kan de se från soffan, matbordet och köksbänken Halten fyr, ett känt landmärke för sjömän över Halten-bankerna.

- När den stora familjen är samlad, är vi ofta 12-14 personer här. Det är okej, bara på grund av den stora kombinationen av kök och mat, säger Kirsten.

Dekorativt: Utrymmet och rummen vid och under hytten är trevliga för träspinnar, vilket också blir en dekorativ touch. Foto: Per Erik Jæger Foto: Per Erik Jæger

Foto: Per Erik Jæger Foto: Per Erik Jæger

Tärningsfärger

Köket är enkelt inrett, alla nödvändiga funktioner monteras på en vägg. Vita fronter tyckte att arkitekten var lite täm. Han förde dem därför till en bilverkstad som gav mer färgstarka färger.

- Vi gillar bäst tärningsfärger, men ibland kan det vara trevligt med lite skarpa. Färger Jag lägger också till blommor, vanligtvis från naturen. God mat och gott vin hörs också. Utanför finns tillgång till utsökt färsk fisk och andra skaldjur. Stokkøya erbjuder både berg och hav. Kristen och Ivar gillar att gå i bergen, små resor som gör en bra förändring.

- Utsikten här är helt rå. Dagsljuset är speciellt vid havet, varje säsong har sitt speciella ljus, vilket också varierar beroende på värdtyp. Genom det stora vardagsfönstret mot björkskogen har vi en stor naturlig målning som växlar mellan årstiderna. Det kan vara särskilt vackert på hösten när skogen är helt vitmålad. Men vår och sommar är det dags att vara här.

ADVERT

Mest populära