All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Betydande nedgång i huspriserna

Bostadspriserna sjönk med i genomsnitt 6, 2 procent från den 3: e till 4: e kvartalet i fjol, enligt Statistisk sentralbyrå (SSB). En annan indikator, om än lite sent ute, bekräftar att vi befinner oss i en nedåtgående spiral.

Läs mer:

Äpplen och päron

Nedgången förra året, från fjärde kvartalet 2007 till fjärde kvartalet 2008 var 7, 5 procent. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) och fastighetsföreningens (Eff) statistik visar att huspriserna var 8,8 procent lägre i december i år än i december förra året.

Men att jämföra dessa siffror är lite som att jämföra äpplen och päron. För att Statistikcentralen jämför medeltal från kvartalet ser mäklarbranschen på genomsnittspriser från månad till månad. Och även om bostadsindustrin har varit långsam, blev december en mycket bättre månad än många fruktade.

En bra källa till frestelse på marknaden kan vara den nya onlineportalen. nr. Så länge du kommer ihåg att detta bara kan användas som riktlinje, visade en enkel kontroll fler fel, bara i en enda lista.

Alla bostäder faller i pris

Småhus hade den största nedgången från 3 till 4: e kvartalet 2008 med 7, 2 procent, medan priserna på lägenheter och småhus minskade med 6, 6 och 5, 7 procent.

Det var den största nedgången i Oslo, 8, 9 procent, priserna på villor och radhus minskade respektive 9, 6 och 8, två procent från Q3 till Q4 2008.

priser bostadslägenheter och självhushåll minskade i genomsnitt med 6, 9 och 6, 1 procent från tredje till fjärde kvartalet förra året.

Hur mycket är ditt hem värd?

Tio procent lägre än toppen har

Bostadspriserna nu sjunkit 10. 4 procent från toppen i Q2 2008. Detta är dock en liten droppe i havet, om man tittar på prisutvecklingen från basåret 1992. Från Q1 1992 Fram till första kvartalet 2008 ökade priserna för enfamiljshus i Norge med 216 procent. Motsvarande siffror i Danmark och Sverige är respektive 225 och 136 procent.

Nedgången i Danmark började lite tidigare än i Norge och Sverige, där priserna sjönk från första till andra kvartalet 2008, i Norge föll inte priserna före andra och tredje kvartalet, medan priserna i Sverige nådde en topp Q3 förra året.

ADVERT

Mest populära