All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Signaler och symboler - Färgade psykologi

Färgerna deadlines och förföranden: en gyllene full fruktig frukt, en djupröd mun. De lockar uppmärksamhet eller gömmer sig: som eldflugor och neonljus, såsom kameleoner och militära målningar. Färgerna anger respekt och visa rangordning: svart domare papper, kungligt lila. De skrämmer oss och varnar oss: Sluta rött! Se upp, pip! Svarta och gula, karaktäristiska mönster - så signalerar farans art, och trafikmyndigheterna har lärt sig att göra detsamma.

Färger informerar

I naturen rätt tolkning av färgerna är en förutsättning för liv och död, för befruktning och reproduktion, näring och skydd. Men för oss människor idag ...? Föreställ dig världen i svartvitt och det är inte bara ledsen att leva. Det kan snabbt bli obehagligt och farligt också. Var tomaterna fortfarande mogna? Missade du en tandborste eller kopplar bort den lediga sladden? Du misstolkas? Blått ljus ger en klar väg, det är den färg vi uppfattar bäst på lång sikt. Behöver du någonsin ett brandlarm eller ett första hjälpenpaket, var glad att den röda färgen visar din väg! Den gula vi har ett mer komplicerat förhållande till och det signalerar infektion och fara, ofta i kombination med svart.

Färger symboliserar

Black som arvsynd eller vit som oskuld, svart magi och vita lögner, ett gyllene tillfälle eller planer i det blå, dumma som en sucker eller grön av avund - vårt språk är fullt av uttryck som relaterar färger till känslor och egenskaper.

Är du en "grå eminens", utövar du makt i den dolda. Men vågar du att "bekänna färg", vi vet var vi har dig. Den som ser "låt oss gå en ros" är nyfiken och glad. Den som ser rött är brutalt och aggressivt och kommer säkert att hända saker på den röda rappen. Men den som är "blåögd" är det mest oroliga laget. Starka associationer rör just färgerna rött och blått, de är varma och kalla, för aktiv och passiv och för höger och vänster politiskt. Det röda kommer att revolutionera. Den blåa bevarar. Och vi ser en liten rosa eller ljusblå strumpa sticker under barnet täcke, vi är ingen tvekan om det var en pojke eller en flicka - även modefärger har tagit barnvagnar.

Färger Kommunicera

Vi har alla våra olika favoritfärger. Men de färger vi ser är otroligt lika. Vi förenar dem med värme och kyla, gravitation och lätthet, lugn eller aktivitet. Just eftersom vi har denna gemensamma uppfattning, denna inbyggda tolkning som är programmerad i det undermedvetna, kan vi använda färg som ett effektivt medel för kommunikation. Kommer du till en fest på en fest, leta efter "kvinnan i rött". Hon har verkligen inte planerat att sitta still för sig själv. Utgående och självsäker och de signaler hon skickar, förväntar hon sig uppmärksamhet och kontakt.Medan den som har dragit i grått eller försiktigt blått kan signalera ett "blått humör"? Färgerna vi bär beror på att ändra sinne, med personlighet och social status. När kungar och kändisar sätter sina fötter på djupröda löpare, beror det på att färgen uttrycker värdighet. En gång var det mycket dyrt att producera, reserverat för de få rika och mäktiga. Även färgen på vår hud använder vi för att skicka signaler till omvärlden. Här hemma vinster en solbränna året runt för att investera i självfärdighet. I de mer soliga områdena i världen är en blek och blek hudsignal om samma sak.

Äkta färgval är ungefär mer än fult och trevligt. Färgerna kör sitt spel med oss ​​utan att vara medvetna om oss. De omvandlar atmosfären runt oss och påverkar oss både fysiskt och mentalt. Ett olyckligt färgschema kan leda till känslor av irritation, maktlöshet, huvudvärk och ögonvärk. Medan ett lyckligt val kan utföra precis vad vi vill - gör oss upprörd eller ge lugn och ro, stimulera uppmärksamhet och koncentrationsförmåga.

Hur olika färger fungerar på oss har psykologer studerat genom en rad försök. De fysiska reaktionerna kan mätas både på puls och andetag, muskelspänning och blodcirkulation. De psykologiska effekterna kan inte kvantifieras och beskrivas på samma sätt. Det är lättast att notera effekten av färgeffekten vid exponering för färgat ljus. Men samma fenomen kommer att äga rum i färgade rum, om än i mindre grad.

Den som förstår färgens inflytande kan använda dem som medicin både mot fysiska och psykiska problem. Vi som vill hitta färger för att njuta av hemmet kan bära kvaliteterna i minnet när man väljer vilka färger som ska användas där.

Gul är vaken. Det stimulerar uppmärksamhet, gör dig uppenbar och koncentrerad. Gul är tankens färg och det livliga intellektet och kan hjälpa oss genom krävande hjärnarbete. Fysiologisk är gul färgen ögat uppfattar lättast. Det används ofta i reklam för förpackning och säkerhetsutrustning.

I norrläge, lågljudda rum: här kommer färgen att ge ett varmt välkomnande tillägg och ge ett visst intryck av solskenet.

I barnrummet: gul är de färgbarn som uppfattas tidigt och tycker om att vara ganska små.

I klassrum och arbetsrum: färgens förmåga att ge inspiration gör oss uppenbara.

Den gulan anses också vara en optimistisk färg skulle också göra det till ett idealiskt val för sovrum för B-personer!

Röd stimulerar och aktiverar. Färgen kan ge en fysisk "kick": det accelererar adrenalin, blodtryck och blodsocker ökar, hjärtat är hårdare och musklerna sätts på standby. Entusiasm och aktivitet, spänning och oro, drama och passion kommer med rött. Färgen är förknippad med djupa instinkter och djurdrifter. En flegmatisk person kan behöva omge sig med en liten röd.

I ett rum som känns kallt: en dämpad röd färg med gul kommer att ge den en ny värme.I kommunikationsrummet kan matsalen röda stimulera både aptit och konversation. I restauranger och teatrar bildar den högra ramen.

I entré eller hall: rött kan vara ett varmt och varmt välkomnande. Rum 1 passerar, tål mer intensiv färgintryck.

Puls för att slå långsammare. Muskel- och nervaktivitet minskar, hormonaktivitet också. Och innan vi vet det, är vi i drömland ...

Blå vi förenar med lätthet, seriöst och coolt avstånd. Det är också färgen på meditation, filosofi, visdom och melankolsk stämning. Blå är bra för de som är stressade - och för både rum och temperament som måste kylas ner.

I varma, söderläge rum: Behöver du cool luftighet, blåa färger är rätt hjälp.

I köket: Här är blåa långa traditioner, ursprungligen eftersom färgen innehöll en giftig substans som höll flugorna borta. Nu uppfattar vi färgen som frisk, ren och delikat.

I badrummet: Blått är förknippat med vatten. Även här känns det rätt med det rena och känsliga intrycket.

I sovrum: någon som är svår att stressa ner kan försöka lugna ner med blå. Vissa tror att mörkblå kan hjälpa oss att komma ihåg drömmar.

Grön är harmonisk. Färgen påverkar inte antingen i aktiv eller passiv riktning, men uppfattas som trevlig neutral. Kanske reagerar vi på det för att grönt är naturens färg snarare än någon? Färgen gör oss psykiskt balanserade och kan arbeta exakt och målmedvetet.

I arbetsrum: grön ska vara bra för koncentrationen. Vi kan arbeta längre i ett grönt rum än i ett rött. Det används ofta i läsrum - dessutom på sjukhus där kirurgerna kattungar är gröna och ger vila till ögat.

I radhus: om du saknar naturen, ger grön en frisk levnadsmiljö. Grön fungerar inte antingen varm eller kall. Färgen kan bli sval med blå och uppvärmd med gul.

ADVERT

Mest populära