All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Skulle du tvätta golvet med grön tvål?

Uppdaterad 10 augusti 2016

Efter att ha använts för olika typer av städning i över 140 år, Den karakteristiska doften av grön tvål för många kommer alltid att anslutas till ett fläckfritt hus - även om tvättmedlet också har några alternativa användningsområden.

Flera hushåll har fortfarande en flaska som står i garderoben, och vissa drar också framåt när golven ska rengöras.

Men det är inte nödvändigtvis så dumt, enligt många golvleverantörer. De tror att den oljiga tvålen kan leda till dåliga sköldar.

Läs också: Dessa rengöringsmedel får aldrig blanda

AVRÅDA

avskräckande: Ann Jeanette Myrland i RBI Interiör avskräcker användning av feta tvålar på trä eller laminat. Foto: RBI INTERIOR mer

Det är inte heller förvånande att många fyller skopan med tvål när parkett och laminatgolv som ska tvättas.

på sidorna till Lilleborg, bakom älskade Krystal green öppna stater nämligen att det kan "användas för effektiv rengöring av de flesta typer av golv och ytor".

Det är inte RBI interiör, som är den största leverantören av parkett och laminatgolv håller

-. På parkett och laminatgolv, inte använda tvål. Det ska endast användas på obehandlade golv som du inte kommer att slutföra efter, eftersom det kommer att fungera som en mild vaxbehandling, säger produktchef Ann Jeanette Myrland.

Detta förklarar varför den gröna tvålen är fetthaltig.

- Det betyder att om du använder den på parkett och laminatgolv, kommer det att lämna en däck svår att avlägsna och skydda golvet.

LÄS OCKSÅ: Denna maskin gör att golvet rengör en läcka!

Kan du använda tvättmedel

VASKER MED TORK MOP? En torr mopp är förmodligen den mest effektiva om du ska rengöra dina golv. Foto: SHUTTERSTOCK Visa mer

För regelbunden daglig rengöring av sina golv anser Myrland att torra metoder som dammsugning och kemtvätt är de bästa.

- Om det finns svårare fläckar, använd en väl sliten trasa med vatten eller med ett syntetiskt och PH-neutralt tvättmedel.

Det betyder att en liten mängd tvättmedel i tvättstället, som vanligtvis är både syntetiskt och PH-neutralt, blir ett bättre val.

Thor Ingar Røneid, teknisk service konsult inom färg och lack tillverkaren Scanox, anser också att det finns bättre golv renare än tvål.

- På golv som är lackade med våra produkter ska rengöringen göras så torr som möjligt, antingen med vakuum eller torrmop. Om du har svåra fläckar, inte vatten med diskmedel några dåliga lösningen, sade han och tillade:

- Det är inte särskilt "gærent" för att använda tvål för daglig tvätt, men det vill lämna en fet rester som kan tyckas avskärmad och förstör golvets glans.

Läs också: Låt inte vintern förstöra golvet

- På grund av felaktig dosering

har i Självrisk: Malin Skaar Lilleborg säger att tvål inte lämnar tvålrester - medan dosering bör korrigera. Foto: Lilleborg mer

Malin Skaar, chef för Lilleborg konsumenttjänst, upprepa i ett e-post Dinside att tvål är "väl lämpad för de flesta golvtyper utom linoleum".

- Den hud som kan uppstå beror på felaktig dosering av tvålen. Om du följer anvisningarna kommer du inte att uppleva skärmade golv, tycker hon.

Enligt PlussTid som är Lilleborg sin information banan, den korrekta doseringen säga omkring 50 milliliter av tvål - eller ungefär tre matskedar - 8 liter vatten.

Fråga om vad de rekommenderar för daglig rengöring av golv, nämner hon inte grön tvål.

- För kemtvätt rekommenderar vi torra metoder, som torrmop. En gång i taget behöver golvet en handfat, men speciellt på parkett bör man undvika för mycket fukt.

LÄS EVEN: Gör nätet rent med grönt tvål?

Luktar gott

Användar du grön tvål? (Stängt)

Ja, älska lukten! (69%) 7824

Nej, använd andra rengöringsmedel. (21%) 2363

Bara i fotbadet. (10%) 1186

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Även om de inte håller med om hur väl lämplig grön tvål är för golvrengöring, är de fortfarande överens om en sak.

Varför tror du att fler väljer att tvätta parkett eller laminatgolv med grön tvål, om leverantörer avskyr det?

- Crystal är ett gott och doftande tvättmedel som människor känner sig trygga, säger Skaar i Lilleborg.

- Jag undrar om det inte är det mesta att göra, säger Røneid i Scanox.

- Grön tvål är för mycket lik rent hus som det luktar rent! Om du vill ha denna doft, kan det också vara en idé att sätta en skål med tvål under soffan, säger Myrland i RBI Interior.

Läs också: Här är en bra anledning att ta bort badrumsmatta

Hur mycket kostar det att ta en dusch?

ADVERT

Mest populära