All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Ska du knyta hyra?

Efter en liten ränta förra hösten har hyran fallit igen till en bekväm nivå. Det är nu möjligt att få en hypotekslån på mindre än 4% under tre år och strax över 4 år i fem år. Ska du slå på? Eller är du dum om du binder renta?

"Om det är ekonomiskt lönsamt att binda renta är svårt att säga, men ändå binder du det till en låg nivå om du gör det nu. Risken för att du förlorar mycket i förhållande till den rörliga räntan är låg nu, och det kan till och med vara att du tjänar det, säger Gisle Høyland, seniorrådgivare i den norska familjeekonomin.

Undrar inte i fasträntor - Men när du knyter på räntor, undrar du inte lägre kostnader än vid rörliga räntor. Motivet ska vara att du får säkerhet och förutsägbarhet på en av dina största utgifter i din ekonomi. Genom att koppla på räntan ser du till att du når toppen, som vi hade före 7-8 procent för jul, betonar han.

Nordeas nya konsumentekonom, Christine Warloe, stöder Høyland i denna uppfattning.

- Räntan är främst en garanti mot höga räntesvingningar. Om det är målet är det tillräckligt med tid att knyta räntorna nu på grund av den osäkra ekonomiska situationen.

Både Høyland och Warloe är överens om att bindning av räntan kan vara ett rätt val för vissa grupper.

"Möjligheten att motstå stora fluktuationer är avgörande om du borde binde räntorna eller inte, säger Warloe.

Fastrenta paradoxen Är din ekonomi utsatt om räntorna går upp till 7-8 procent igen, kan det vara bra att knyta intresse nu.

- Detta gäller särskilt för personer som har mycket lån i förhållande till värdet av hemmet, som av olika skäl går in i en period med nedsatt inkomst eller personer som är i etableringsfasen och ändå inte har mycket erfarenhet av att betjäna ett lån . Men jag skulle inte rekommendera någon att knyta renta. De flesta borde hålla sig vid flytande priser, säger Høyland.

Det finns flera anledningar till varför både experter i artiklar och talesmän på olika onlineforum varnar för räntor med fast ränta. Det som ofta betonas är att räntorna över tiden vanligtvis är något dyrare än flytande räntor. Paradoxen av fasträntor är att det exakt är grupper som har en osäker privat ekonomi som oftast betalas med den dyrare fasta räntan.

Men en något högre ränta med tiden är försäkringen du betalar för en förutsägbar privatekonomi, och bör ingå i beräkningarna när du gör valet. Det är lika viktigt att titta på andra aspekter av den fasta räntan mot flytande hastighet, och särskilt flexibiliteten. Du borde i viss utsträckning ha förmåga att förutsäga din egen ekonomi i flera år framöver innan du väljer en fast ränta.

Läs också:

Den stora sandpappersguiden

Allt du undrar om sandpapper, men vågar inte fråga.

Flytande kurs flexibelare - När du knyter intresse, binder du dig själv under en tidsperiod.Om du tror att det är troligt att du kommer att betala hela eller en del av lånet under denna period, bör du antingen sluta bjuda eller binda bara en del av lånet. Annars kan du vara tvungen att betala premie när lånet ska lösas in, säger Warloe.

Stora bonusar, arv eller ett slutfört BSU-konto kan inte användas för att återbetala ett fast räntelån utan konsekvenser. Och om du behöver refinansiera lånet eller måste betala det på grund av ett brott mot partnerskapet, kan det leda till försenad betalning. Å andra sidan kan du ta med ditt fasta lån till nya bostäder om du ska byta bostäder.

- Med fast ränta lån förlorar du lite flexibilitet och riskerar du att betala en premie om du måste säga upp avtalet senare. Risken är inte så stor om du binder den nu, säger Høyland.

Det finns faktiskt en liten möjlighet att du kan tjäna på låg fast ränta om du måste betala av lånet i framtiden. Om den rörliga räntan överstiger din egen fastränta, kommer en återbetalning av lånet att ge en underkategori.

- Den flytande räntan över fast ränta när du återbetalar lånet får du en summa tillbaka av banken. Men det här är omöjligt att förutsäga, och därför skulle jag inte undra om du planerar att återbetala lånet, säger Warloe.

Binder du det högt?

- De många misstagen är att de väntar för länge för att knyta hyran så att de slutar binda den till en för hög nivå. Om du knyter renta idag knyter du den under den nivå som Norges Bank anser är normal, säger Høyland.

Men vad händer om du var en av dem som knyts upp sent och nu sitter med höga räntor medan alla andra njuter av lågräntan? Både Høyland och Warloe rekommenderar att du biter tänderna ihop, eftersom kostnaden för att köpa upp avtalet överstiger överskridande fördelarna.

- Bindade du räntan när den var hög, t.ex. vid 7% borde du stå på tävlingen. Det kommer inte att betala dig att säga upp avtalet, eftersom premien kommer att resultera i att du fortfarande betalar som om det var 7% under perioden ", säger Warloe.

ADVERT

Mest populära