All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Ska du byta fönster?

Det närmar den kalla årstiden, och flera platser i landet Den första snön har redan fallit. Har du gamla, dåliga fönster, kommer du snart att märka det på bokkomfort.

- Dåliga fönster är ofta den största skyldige när det gäller isoleringskapaciteten hos huset. Även fönstren står för endast fem procent av husets utsida, kan de utgöra fyrtio procent av värmeförlusten från bostad, säger Roar huggna, senior rådgivare på Enova.

Investeringar för att spara

Bättre fönster håller värmen varmare och minskar därmed kraftreglagen.

- Om du sparar mycket måste du först investera. I detta land är vi mycket mer beroende av el än i de flesta andra länder. En stor del av den el vi använder går till uppvärmning. Bör du först spara mycket, så ska du börja.

Förutom att ersätta gamla fönster kan det vara värt att återisolera fastigheten om det inte redan är gjort. Du kan läsa mer om den här artikeln Ska du försäkra ?

När du bygger ny eller gör en stor renovering av en befintlig bostad, finns det vissa krav att följa. Om du bara behöver byta ut fönstren, gäller detta inte, men det kan ändå betalas dess för dig som fastighetsägare att följa rekommendationerna

Ju lägre U-värde desto bättre

- skall fönsterområdet Enligt vägledning till nya tekniska föreskrifter Överstiga inte tjugo procent av golvområdet. Dessutom har kraven på energi när det gäller fönster skärpts kraftigt. Ett nytt fönster bör ha ett U-värde på 1, 2. Det är möjligt att använda sämre fönster, men då måste byggnaden isoleras ännu bättre än reglerna. Enova rekommenderar Windows med U-värden på 1, 0 eller ännu lägre, säger Hugnes.

Läs också:

För att reparera fönster

Hämta väder förebygga och se till att göra de viktiga reparationer innan vintern kommer! Vi visar dig hur.

Men vad menar detta U-värde faktiskt? Kort sagt, U-värdet anger temperaturen genom vilken en yta har en yta.

- U-värdet anger hur mycket värmeförlust det är genom fönstret. Ju lägre U-värdet är desto bättre isolerar fönstret. För varje gång fönstret U-värde reduceras, får du en årlig besparing på tio kWh per m2 fönster, säger Hugnes.

Gamla fönster med högt U-värde

Den nuvarande lagstiftningen säger att U-värdet bör vara ett, två, medan Enova 1, 0. I jämförelse, kraven på byggnadens koden tjugo år sedan 2, 4 och 60 Numret var 2, 6. Om du har gamla fönster kan det vara stora besparingar när du byter till moderna lågenergifönster. På Enovas hemsida rekommenderar Enova. nej, du kan se vilka fönster Enova rekommenderar.

Ändå är det inte alltid rekommenderat att byta ut gamla fönster.

- För de äldre fönstren, så det är viktigt att tänka på att de vill ha en arkitektonisk stor tanke bakom dem, både när det gäller läge i fasaden och de är ofta rikt smyckade med avseende belistning.Varje stilett har sin egen vinstyp. Vid reparation är det därför bättre att ta hand om de ursprungliga fönstren, säger Hugnes.

Många fördelar med moderna fönster

De första förseglade fönsterrutorna med klart glas och luft däremellan kom på marknaden under femtiotalet. Dagens mest moderna fönster har ofta tre lager glas med gas och en beläggning eller två, och de är helt täta.

- Tre-lags låg-energifönster har ett antal fördelar. Ju lägre U-värde, desto mindre energi kommer att spela och det minskar energikostnaderna. Du får mindre kyla och dra effekt, vilket innebär att du kan ge hela vägen till fönstret, säger Hugnes.

Läs också:

Gör det själv: Torka ut rutorna

Problem: Isoleringsglaset är punkterat och orsaken kan vara i bottenlistan. Lösning: Vi byter lådan och kontrollerar samtidigt den nedre listan. Ett streckat vägar ...

- Förutom isolationsförmågan kan nya fönster vara bättre när det gäller brusreducering, och de är ofta enklare att underhålla. Du kanske vill vrida dem så att du kan ha utsidan av fönstren när du står inuti. Utanför finns också en beläggning som kan göra glaset så kallat självrengöring, så du behöver inte tvätta fönstren utomhus. Dessutom är de säkrare när det gäller inbrott än gamla fönster, även i luftkonditionering, säger Hugnes.

Kondensera ett kvalitetsskylt

Men vissa nackdelar är också med treskiktiga lågenergifönster. Ett lågenergifönster är tyngre än ett vanligt fönster. Dessutom kan kondens på utsidan av fönstret, särskilt på morgontimmarna, uppträda vid vissa delar av året.

- Det händer i lite fuktigt klimat under vår och höst när det är helt tyst och klart. Då kan du få lite kondens på utsidan. Det är inte ett problem för fönstret, det är faktiskt ett kvalitetsskylt, säger Hugnes.

För att minska kondensproblemet kan du ha en något större takräcke, markiser eller liknande. Detta kommer till stor del att ta bort kondensationsproblemet.

Läs också:

så lätt för Isolera dörrar och fönster även

Dra från fönster och dörrar, är obekväma och minskar komforten. Men du kan isolera dörrar och fönster själv, tror experter.

ADVERT

Mest populära