All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Borde du äga eller hyra?

Sommaren är flytttid. Nu strömmar studenterna till städer och campus, och de som slutar studera måste lämna studenthemmen. Frågan före bostadsjakt blir om man borde investera i att äga eller hyra.

Med vår egen / hyresberäkning hittar du hur mycket lån som hyran betalar kan täcka. Allt du behöver ange är hyran du betalar i dag, och priset per kvadratmeter i det område du funderar på att köpa in.

Klicka här för att komma till Äga / Rent miniräknare.

mer än du tror

Kanske du reda på att hyra du betalar till hyresvärden täcker ett större lån än du trodde? Betala för exempel 4. 000 för ett rum i delat boende i Oslo, täcka kostnaderna för ett lån på 760 000. Det skulle vara tillräckligt att köpa en lägenhet på cirka 30 kvm, centralt belägen i Oslo.

Läs mer:
  1. Låt bilden av Finn - kom hem på plats
  2. Holiday var bordell via Airbnb
  3. bokmärken genom hyresbostäder
  4. Att sluta svenska bedrägeri
  5. Credit kontroll av hyresgästen

Om du bor i Bergen eller Trondheim är både köpeskillingen och hyrespriserna lägre än i huvudstaden. Betala till exempel cirka 3 000 för ett rum i en delad hus, kan det uppfylla sina utgifter på ett lån på 560. 000 - tillräckligt för en liten lägenhet.

Undrar du vad hyrorna är i Norges största städer? Se priserna i din stad här.

Kom ihåg hyran

Innehavaren / hyresräkaren tar inte hänsyn till hyran som ska betalas på den köpta lägenheten. För små lägenheter är en hyra på 1000 till 1 500 kronor realistisk. Detta ingår inte i räknaren! Detsamma gäller för återbetalning av lån, eftersom dessa ska betraktas som besparingar - du betalar själv.

När du köper ett hem är det självklart det totala beloppet du betalar i månaden viktigt. Det hjälper inte om avbetalningarna är besparingar, om du inte har pengar att betala dem. För att hitta det totala beloppet du behöver spendera i månaden, använd DinSide Betalningsplanerare. Klicka här för att komma till DinSides betalningsplanerare.

Kalkylatorn tar hänsyn till skatten på förmåner, vatten och avlopp, underhåll och försäkring.

Om du väljer att använda kalkylatorn för att fortsätta hyra, kanske du vill ha några bra tips i chasen. Här läser du mer om hur du kommer till stugan först.

ADVERT

Mest populära