All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Ska du försäkra de vita varorna?

Appliances kostar ofta från fem till femton tusen kronor, en ansenlig summa i den dagliga ekonomin. Vissa undrar om det kan vara tillrådligt att försäkra sådana saker.

Denna idé brukar planteras av de säljare som säljer sådan ytterligare försäkring. Om du går till affären frågar säljaren ofta om du vill köpa försäkring för varan. Köp online, du får en liknande kampanj.

Assurance avtal och ytterligare försäkringar

- Kom ihåg att köpa en försäkring, det står på Experts hemsida när du placerar ett objekt i din digitala varukorg. Samtidigt har du möjlighet att välja försäkring för produkten i tre eller fem år.

Vitvaror: Det är sällsynt att lugna dem. Sätt pengar i en buffert istället.

På Elkjøp och Lefdal möter du detsamma, förutom att de kallar försäkringen för ett säkerhetsavtal.

- Säkerhetsavtalet omfattar oavsiktliga och oförutsedda händelser som inte omfattas av garanti och klagomål. Säkerhetsavtalet omfattar även ersättning för stöld genom inbrott i bostadsområden, semesterhus eller kontor.

Läs också:

Tips för den som vill köpa en spis

Här är några tips för dig att köpa en kamin

Vi vet att butiken kommer att sälja oss dessa försäkringar, men vi behöver dem? I de flesta fall är svaret nej.

Vad säger konsument köploven?

nuvarande lagen ger dig rätt att klaga på defekter i en produkt inom två år, vilket regleras i §27.

- Om det finns ett fel i sak, konsumenten inom skälig tid efter det att han eller hon har upptäckt eller borde ha upptäckt det, ge säljaren meddelat att han eller hon kommer att åberopa felet (reklamation). Denna tidsfrist för reklam får aldrig vara kortare än två månader från det att konsumenten upptäckte defekten.

För saker som är avsedda att vara betydligt längre, som apparater, är tidsfristen fem år.

- Om varan eller delen av den är avsedd att vara avsevärt längre, är tidsgränsen för reklam fem år. Detta gäller inte så långt som säljaren av garanti eller annat avtal har tagit ansvar för brister i lång tid.

Du kan läsa hela lagstiftningstexten i lagdata.

Läs också:

Koppar - variga och underhållsfri

Fastigheten är utsatt för väder och vind. Därför var det för att få en fast tak särskilt viktigt för Cornelia och Odd Hansen efter att de tog ...

Garantier

nuvarande lagen reglerar ett antal villkor för köp och försäljning av varor. Garantier utfärdas emellertid av tillverkaren eller leverantören av varor och är juridiskt bindande.

Sådana garantier kan täcka samma område som konsumentlagstiftning eller de kan garantera mer än lagen täckning. En garanti kan emellertid inte begränsa konsumenträttigheter enligt konsumentköpslagen.

Befintlig försäkring

De flesta som behöver hemtvätt behöver också försäkring som hemförsäkring, villaförsäkring eller reseförsäkring. Om du har en eller flera av dessa försäkringar, har du förmodligen allt du behöver utöver de rättigheter du har genom konsumentinköpslagen.

- Observera att allmän försäkring som hemförsäkring, villaförsäkring och reseförsäkring redan täcker många av samma områden som tilläggsförsäkringen, säger konsumentrådet, som anser att tilläggsförsäkringar i stor utsträckning är överflödiga.

Allt du behöver ta hand om är att du är väl försäkrad när det gäller inkomstforskning. Många underskattar hur mycket det kostar att ersätta insättningen och är därför försäkrat.

Om du fortfarande överväger ytterligare försäkringar:

* Kontrollera först garantierna som kan åtfölja objektet.

* Kontrollera sedan vad din befintliga försäkringsskydd täcker.

* Be om att få försäkringsvillkoren skriftligen och gå igenom dem hemma.

* Utvärdera hur sannolikt det är att något händer med produkten som inte omfattas av konsumentköpslagen eller befintliga försäkringspolicyer.

* Om du fortfarande tror att du behöver ytterligare försäkring eller ett säkerhetsavtal, överväga om priset är i enlighet med försäkringsskyddet. Kanske är det en bra idé att bygga en buffert så att du har råd att ersätta föremålen när de röker?

Läs också:

Allt om bostadsutrymme

Allt du behöver veta om bostadsutrymme!

ADVERT

Mest populära