All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Skall gips vara förbjudet i badrummet?

->

Foto: Colourbox

I Sverige flyttade byggbranschen bort från att använda pappklädda gipsskivor i våtutrymmen att undvika problem med mögel. Nu kräver fler yrkesverksamma samma regler i Norge, men inte alla är överens.

- Gipsskivor är ett utmärkt byggmaterial i torra områden, men i VVS direkt obekvämt har Pia Dahl, ledare Construction Keramiker rådet uppges Byggaktuelt.

Som middag på Grand

Och Roy Malmö Nilsen Exterminators tror att använda gipsskivor i badrummet är som att be mögel svampangrepp på middag på Grand, om membranet är inte tillräckligt stram.

- Gipsskivor är mer tillgängliga för myggreparationer än andra byggmaterial på grund av kartongen som plattorna är täckta med. Efter bara två till tre dagars exponering för fukt vid optimal temperatur kan tillväxten startas, säger Nilsen till Newswire.

När det finns fuktskador kan det vara lätt att få mögel. Och få svampen att först lägga sig ner, de extraherar näring från luften och därmed behålla sin egen existens, skriver Helsenytt.

Försäkringsbranschen var i Sverige en viktig drivkraft för de nya riktlinjer som trädde i kraft förra sommaren, och de som inte följer efter följer nu automatiskt svagare fordringar. I Norge finns det för närvarande inga planer på att göra som svenskarna.

- Du kan inte skylla på skjortan om regnjackan är så dålig att du blir våt. Enligt byggreglerna måste det finnas ett tätt membranlager utanför byggmaterialet. Det anges också hur tjockt det här laget kommer att vara, säger Lars-Erik Fiskum, forskningschef på Sintef Byggforsk.

Han skulle hellre fokusera på hantverkare och det arbete de gör.

- Vi vet att det är fusk, men inte heller måste hantverkarna göra ett bra jobb. Första försvaret måste dock säkerställa att de underliggande strukturerna inte skadas, säger Fiskum.

ADVERT

Mest populära