All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Shipwreck - Kan det slipas eller målas?

- Alla sömmar bara är halka, så det är helt uproblamtisk att slipa golvet, säger Svein Erik Haland, innehavare av Haland Parkett och Stair Grinding, som är baserat i Oslo.

Damm i huset efter golvslipning är mer eller mindre oundviklig - åtminstone om du planerar att göra jobbet själv. Det finns effektiva professionella produkter som är helt dammfria, men det är inte för privatpersoner.

- Vi har helt dammfria slipmaskiner som samlar damm i en behållare utanför väskan. Detta ger en helt dammfri slipprocess. Men det här är stora och dyra maskiner, tyvärr finns det inte många företag i Norge som sitter på sådana maskiner, kanske bara ett dussin golvslipningsföretag, säger Haland.

Om du vill komma i kontakt med ett företag som har denna typ av maskin tillgänglig nära ditt hem kan Norges Parkettsliperforbund hjälpa till med kontaktuppgifter.

Annars finns det bra beläggningar som gäller för att begränsa damm för att virvla runt huset.

Ny färg eller olja

Applicera fräsch färg eller olja när golvet slipas.

Under åren har ett antal olika typer av nätter använts i skiffergolv. Vissa av dessa fungerar dåligt med vissa lacker.

- Vi har sett fall där färgen inte har torkat ordentligt i sömmarna, och därför rekommenderar alltid att man tar ett prov av slipning och lack på en plats där det inte syns. Om den är torr och slät inom 24 timmar kan du ta resten av golvet. Om inte, ska du testa med en annan typ av lack, säger Haland.

Per Lund Nielsen, chef för tekniska tjänster på Scanox, inklusive stora med sina TreStjerner produkter för golv, rekommenderar vattenburna beläggningar när det finns sömmar i golvet.

- Vattentunna färgprodukter fungerar bäst på denna typ av substrat, säger han.

Om du vill ha en oljad yta på golvet, är proceduren som följer.

- Det är fullt möjligt och oljetransporterat golv med Wood Star Gulvolje. När du oljer ett golv, lägg oljan på golvet för att dra ner träet. Då måste all överflödig olja torkas av golvet. På natten torkar oljan helt och lämnar ingen olja kvar på den våta massan, förklarar Nielsen.

Primer och färg

Om du vill undvika slipning är färg ett bra alternativ för att ljusa golvet. Måla på fartygets golv är ganska möjligt, men det gäller även att testa behandlingen först. Gumminet är fet, så det är viktigt att se till att primer och färg kommer att hålla fast.

- Sätt ett prov på tio cm först. Oavsett om det fester eller det händer inte - det är snabbt, säger Per Lund Nielsen.

Inaktivt, lätt trä kan målas strax efter att golvet har rengjorts noggrant.Om golvet är av exotiskt trä, är det lämpligt att använda en primer för spärr och isolering först, eftersom fettämnen i denna typ av trä kan missfärga färgen om den är målade rakt.

- Jag rekommenderar att du rengör grundligt med TreStjerner Gulvrens och applicerar primer med barriär och isolering innan du lägger toppen med Trestjerner Gulvmaling om golvet är av ett exotiskt trä, rekommenderar Nielsen.

ADVERT

Mest populära