All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Skärmning för synlighet - Vad är lag?

Ett närstående förhållande kan leda till konflikter. Alla har sina önskemål för utsikt, sol och begränsad synlighet, och det kan gå lös på vänskapen. Men vad har du rätt till - när du vill begränsa din tillgång från grannan?

Staket

Enligt lagen om grannländerna har du rätt att fästa din granne om du betalar det själv. Om ditt stängsel inte hindrar frizonen sikt mot vägen, kan du ställa upp ett 1, 5 meter högt staket. Om staketet inte är över 1, 5 meter kan du ställa in staketet i gränsen till grann utan att söka kommunen. Ojämnheter om hur staketet är utformat, eller om staketet ska installeras alls, är privat och inte intressant för kommunen.

Om du enligt lagen måste ha staket och grannen vill ha en dyrare lösning, har han rätt att sätta upp det mot att betala extra kostnader.

Här är det viktigt att veta skillnaden mellan staket och läppvägg. Ett staket är ett staket av lätta enkla konstruktioner som ska flyga. Stakittgjerde är ett bra exempel på det. Om staketet är så tätt att det hindrar synligheten, bedöms det enligt plan- och bygglagen som en försörjning.

  • Tjäna extra pengar? Nu är det lättare att anpassa ditt hem.

Levegg

En levande vägg är en tät skärm som förhindrar syn, ljud och vind. Levegger kan vara 10 meter lång innan ansökan eller meddelande krävs. Höjden kan vara upp till 1, 8 meter. Väggen kan vara fristående eller kopplad till byggnad.

Avståndet till grannen måste vara minst fyra meter. Men om din granne godkänner, kan du sätta upp närmare fyra meter, om inte annat anges i regelplanen.

Mur

En förtöjningsvägg kan vara upp till en meter hög, med ett avstånd från grann gränsen på minst två meter. Bakväggen kan också vara upp till 1,5 meter hög med ett avstånd från grannytan på minst fyra meter. Väggen får inte hindra vägens syn på vägen.

  • Ta provet: Vilken typ av granne är du?

Om du vill skapa en vägg på allmänna vägar, kan du göra det utan att söka, förutsatt att väggen inte är över en halv meter och att väggen inte hindrar vägunderhåll, snöbyxor och liknande. Det rekommenderas att förtöjningsväggar till huvudvägen eller vägen i bostadsområden fastställs ungefär 2,5 meter från vägarna. Mot andra vägar ska avståndet vara 1, 5 meter.

Foto: Getty Images

Träd

Du får självklart inte ha så höga träd som du vill, placerad någonstans på marken. Träd bör inte vara synd för andra.

Den närliggande lagen har reglerat detta så att du inte har ett träd närmare angränsande egendom än en tredjedel av trädets höjd. Ett träd på 15 meter i vuxen ålder måste därför planteras fem meter från staketet.

Det är värt att tänka på innan man går till barnskolan - eftersom det är illa att hugga ett träd som är 10 år gammal.

Hedge

Samma avsnitt som reglerar träd, hänvisar också till häckar. En häck kan vara två meter eller mindre och grannen kan kräva att du skär en häck som är högre än den här ned till två meter om häcket ska lysa för honom, till exempel när det gäller sol och utsikt. Du är på den säkra sidan om du håller porten på en höjd av två meter.

  • Noisy? Vad accepterar du av närliggande kläder?

Det gör inte ont för att plantera en ny häck lite på din mark, så att staketet i bredden inte växer över grannens plot. Tänk på att du ska få plats för att komma till baksidan av staketet när det ska klippas - om grannen sätter upp staket med honom blir det för hårt.

Regn med minst 60 cm bredd för en två meter häck och utrymme att fortsätta. Träd och buskar ska inte vara mer störande för dig än det är för grannen - om än omvänden.

Kvarteret bör uppmuntras skriftligt för att beskära i rätt höjd, annars kan du göra det själv om det inte är uppfyllt - men kom ihåg att du måste först meddela!

Källor: Grannskap, Huseiers Landsforbund, Røa Vel.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära