All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dela lägenheten - bli rik!

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Press citron

Är du etablerade på bostadsmarknaden, har du säkert tjänat bra pengar under de senaste åren . Men varför tryck inte citronen längre? Våra undersökningar visar att du genom att göra "enkla" åtgärder kan öka ditt hemvärde avsevärt.

Om du äger en lägenhet där du har möjlighet att dela ett rum kan det vara en väldigt lönsam investering.

Hur mycket kostar det att dela ett rum i två.

Till exempel är de flesta bostadsexperter överens om att en torgets lägenhet oftast är mer värd än ett ettrum, även om kvadratmeterräkningen är ganska lika.

Tjäna 300. 000 NOK

- En enrumslägenhet på 30 kvm, jag tror att du kan tjäna 200-300. 000 kronor extra - genom att dela ett stort rum i två och göra ett öppet kök. Naturligtvis måste man komma ihåg att en sådan division också kostar pengar, men det kommer definitivt att vara en lönsam investering ", säger Exact Eiendom, Senior Vice President Aase-Britt Haavik.

Kommer det vara lönsamt att dela din lägenhet? Illustration: Per Ervland. Visa mer

Men det finns stora geografiska skillnader i hur mycket det är möjligt att tjäna en sådan operation?

- Ja, denna uppskattning gäller endast pressområdena i centrala Oslo. Kommer du längre ut, är det inte ens säkert att en sådan uppdelning är lönsamt, säger hon, och tillägger:

- Det är nog lika lönsamt att göra en sådan uppdelning i en tvårumslägenhet, men att bryta upp en tre rum För ett fyrarum, vill jag inte ha samma effekt. När lägenheten redan har tre rum är kvadratmeternumret viktigast, avslutar Haavik.

Trevligt på Frogner

- Om du delar en enrumslägenhet är det klart att du träffar en annan målgrupp. Jag tror att du kan tjäna från cirka 100 000 kronor - till hundratusentals dollar - beroende på plats. Och det är klart att du kan tjäna mer på en sådan uppdelning om din lägenhet ligger på Frogner snarare än Holmlia, säger generalchefen på Areal Sinsen, Jon Olav Halgunset.

Läs mer om huspriserna
  1. Här galler hyra
  2. Hur med mer rabatt
  3. Huspriserna faller
  4. chefsekonom förutspår högre boräntor
  5. Ovanligt stark uppgång i huspriserna
  6. Huspriserna sjönk i december
  7. Huspriserna överraskning i oktober

Enligt Halgunsett kommer att vinna dock minskas något om delningen genomförs i en tvårumslägenhet, som förvandlas till en tre-rum.

- Men om du byter lägenhet med tre sovrum i fyra rum, tror jag inte att det kommer att ha någon anmärkningsvärd effekt, avslutar Halgunset.

Ovanstående överväganden gäller lägenheter i Ring 3 i Oslo.

DnBNOR Eiendom har lönsamhet över hela landet

kontor i norge, och marknadschefen Rune Garborg är generellt glad över att tala om landet i allmänhet.

- Sammantaget kommer området för en tvårumslägenhet att ha ett högre värde än ett ettrum. Jag är övertygad om att du konsekvent kan hitta nya segment om du utökar en lägenhet som har potential för det, säger han och tillägger:

- Jag tror till exempel att den procentuella potentialen är lika med Hamar som i Oslo. Men det är klart att uppskattningen i absoluta tal eller i absoluta tal kommer naturligtvis att vara högst i Oslo, säger Garborg.

Vad är realistisk värdeökning, till exempel en 1-rumslägenhet i centrala Oslo?

- Jag vill inte kommentera eftersom det helt beror på hur bra lösningen kommer att vara. Men priset kommer att öka betydligt, det spelar ingen roll, säger han.

Tror du att en möjlig värdeökning endast gäller om du utökar ett enkelrum eller ett rum med ett extra rum?

- Det är förmodligen den största potentialen i de mindre lägenheterna, och du får inte den här effekten på samma sätt om du har tre rum och kan göra fyra. Men i vissa fall, till exempel i Oslo, kommer denna utveckling också att få effekt - till exempel om målgruppen är ett par barn som behöver ett extra rum, avslutar marknadschefen för DnBNOR Eiendom.

Vad kostar uppdelningen?

ADVERT

Mest populära