All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Antal skäl till varför du får sot på väggen

När kylan sätter in, är den avfyrade i eldstäder runt om i landet. Alltför många är det irriterande att upptäcka att peiskosen också orsakar svarta märken på väggar och tak.

Frustrerande håller den inte ren med tyg och vatten.

Skillnad på sot

- Allt som brinner ger sot, Camille Finsrud slår. Hon säljer i färgavdelningen på Maxbo och får ofta frågor från kunder som undrar hur man tar bort detta. Först måste du veta vilken typ av sot vid

- Peissot kommer som en följd av trä du brand med att vända sig till aska och kol som återstår är att sot. Heksesot vi vet inte riktigt vad som orsakas av. Den senare sitter på taket och runt nageln, medan eldstaden är vad du får runt eldstaden, förklarar Finsrud.

Du kan läsa mer om heksesot här.

Kan bero på fel flyttar

Enligt teknisk chef på Dovre spis, Torstein Hjelmeland, är är tonad väggar ett tecken på att något inte är som det borde vara. Han förklarar att det kan bero på bra eller dåligt skorstensutkast. Ibland måste draget minskas, ibland måste det ökas.

Det måste då justeras till det beskrivna skorstenområdet för varje eldstad.

HEKSOTOT: Det är en skillnad mellan den vanliga peissoten och heksesot som på bilden. Foto: Foto: Mycoteam

- Om du har misstankar för dålig eller bra drag i skorstenen måste mätas innan åtgärder vidtas, råder han.

Så här brinner du ordentligt

Men det finns också saker du kan göra för att undvika sot i ditt hem. Kaminens expert har sagt att många "lösseldar" i uppstartsfasen, så att skorstenstemperaturen inte blir tillräckligt hög. Detta ger dåliga förhållanden.

- Du måste lägga mycket ved i ugnen, lite litet trä på toppen och sedan antennen med 2-3 briketter, förklarar Hjelmeland en gång för allt.

Test av braständare: Rema ger mest belysning värme

Många har upplevt att röken sipprar ur elden när köksfläkten är påslagen. Detta beror på att köksfläkten och den centrala dammsugaren extraherar luften från rummet.

- Om det inte finns tillräckligt med luft när den används, kommer den att ha en negativ inverkan på röken från eldstaden.

Se ljusen

Lite ansluten väl mer av romantik än dussintals ljus och en brinnande eld i spisen. Men när bränder skapas finns det rörelse i luften, som tas från hela rummet och dras till eldstaden. Varmluft stiger vid hög hastighet.

Hjelmeland förklarar att oförbrända partiklar, särskilt från dåliga kvalitetsstearinljus, kommer att värma upp. Därmed riskerar du missfärgning på väggar och tak.

Sammantaget är hans råd för romantisk belysning.

- Om du ser att det finns sot på väggen finns det något fel. Men det kan finnas flera anledningar.Jag har ändrat ugnar av kunder som har begärt det, men sedan dess var det ingen förbättring. Efter att ha tagit prover från tak och väggar, upptäckte vi att markeringarna inte är från trä men från vanliga ljus, förklarar han.

Ta vår vedquiz här.

Kontrollera skorstenen

I vissa fall har dock stora förändringar än att byta ut telysene. Ibland lösningen är att installera en elektrisk rökgasfläkt ovanpå skorstenen för att uppnå rätt dragförhållanden.

Ett annat typiskt misstag är att skorstenen är för kort. Enligt Dovre eldstad måste vara minst fyra meter flue införande i skorstenen till toppen av yttre skorsten för att få draghållfasthet.

är några skorstenar också brutit eftersom de har anslutits till eldstäder som inte är godkända.

- Gamla eldstäder byggdes enligt kraven i byggreglerna. Detta krävde inte rökgastemperatur. I efterhand verkar det som eldstäder från denna tid kunna ge rökgastemperaturer upp till 900 grader Celsius, säger Hjelmeland.

Det är ganska långt från den nuvarande gränsen för driftstemperatur på 350 grader, som de flesta skorstenar är godkända. De äldre eldstäder har därför förstört många skorstenar på grund av höga avgastemperaturer.

Är ventilationssystemet korrekt inställt?

OBS: Ljus och eld i spisen är trevligt, men var försiktig du inte får sotmerker på väggen. Lågkvalitetsljus kan orsaka sot. Foto: PHOTO: Ina Rosenberg Stavrum.

Balanserade ventilationssystem, installeras i nya hem i dag, för att säkerställa en lämplig vakuum i en bostad. Men detta kan också hjälpa till att göra dina väggar muddlade.

- I många fall dessa inte inriktade på rätt sätt, och när växterna ger för stora under tryck kommer att tycka att röken sugs ut ur den öppna spisen. I vissa fall kan du uppleva detta själv med öppen spis dörren stängd, eftersom röken dras från andra öppna kanaler, säger Hjelmeland.

Partner i hantverk fast De Lilla, Svein Paulsen vet problemen peissot kan orsaka.

Han råder i allmänhet för att säkerställa god drag i skorstenen, undvika eldning med dörren till spisen och begränsa användningen av ljus.

För att ta bort sot

  • Tvätta exponerade området med till storstädning och efter tvättning med trasor indränkta i rent vatten. Det är viktigt att skölja efter med rent vatten för att avlägsna eventuella rengöringsmedel i substratet.
  • Använd sedan barriär för att förhindra att sot penetrerar färgen. - Blockering Reason-färg fungerar bra när man ska måla över sotflekker, kvistar, tak som gulnar genom rökning och andra problemområden, säger delägare i hantverk fast De Lilla, Svein Paulsen. - Alternativt kan du använda Heftgrunn, helst oljebaserad. Men det luktar mycket, tillägger han.
  • Avsluta med två lackfärg. Här rekommenderar målning säljer Camille Finsrud från Maxbo Stormarked Vækerø använda en matt färg, vilket ger en naturlig look.

ADVERT

Mest populära