All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Flera av dessa tangenter kan vara svåra att kopiera

Lås du ofta känner sig det kan ha varit okej med en extra nyckel. Men inte alla nycklar du kan kopiera. Det finns också några nycklar som du ursprungligen får kopiera, men du behöver fortfarande tillstånd från ägaren till låset för kopiering.

Grundläggande nycklar är de vanligaste som du kan kopiera fritt och systemnycklarna som du inte kan kopiera.

- låssmeder kan titta på nyckeln om det finns en standardnyckel du har eller systemnyckel, förklarar Stian Borge, som är chef för Security Kompaniet.

Gör en numrerad nyckel du har är sannolikt en systemnyckel och du behöver underskrift och dokumentation för att backa upp det.

Patentet på tangenterna inte varar för evigt

Det gör det olagligt att kopiera en systemnyckel är att de ofta har patent. Patentet får endast kopieras av det företag som har gjort låssystemet, genom överenskommelse mellan dem och ägaren av nyckeln.

- Vad är skrämmande är att nycklarna systemet vilja ha patenterades 10-20 år, och efter det kan lagligen kan kopieras, men inom branschen finns det en oskriven "lag" på seriösa spelare att inte göra detta, förklarar Borge.

Således kan du vill kontrollera att patentet är giltigt om du har systemet nycklar som används av någon annan än dig själv, till exempel om du är hyresvärden.

Bör endast återges med säljaren av låssystemet

Knut Kildahl är ordförande i föreningen norska Låssmeder. Han säger att även om patent har gått ut på systemnyckeln ska all kopiering görs av låssmed som sålde låssystemet i första hand. På så sätt allt går för dem som det ska, med alla nödvändiga pappersarbete, och du har kontroll över hur många nycklar är ett lås.

- Etiskt, genom beslut av nycklar systemet ett avtal mellan låssmed och ägare av låssystemet, förklarar han.

- Vem köper låssystemet fyller ut en säkerhets formulär som säger vem som kan ordna nycklar i systemet, tillägger han.

Så det finns ingen lag som förbjuder kopiering någon annanstans efter patentet är ute, men enligt Kildahl det är en etisk enighet bland låssmeder i Norge att göra det.

Detta är dock en del mindre aktörer, som inte är medlemmar i föreningen norska Låssmeder, visade sig inte ta så noga, och därmed blir känt nycklarna ändå.

Kildahl rekommenderar därför att man använder endast patenterade nycklar. När du köper ett nytt hem borde du alltid byta låssystem så att du har full kontroll över vem som har nycklar till ditt hem.

Dina nycklar kan kopieras till andra

Också Andreas Möller som är bostads advokat i Oslo advokater, ber folk att vara på sin vakt för nycklarna till din bostad kan kopieras upp utan att du vet om det.

- Systemet med numreringen av nycklar innebär att nøkkelfilere inte kunna lämna upp dessa utan att se till att ägaren har gett sitt tillstånd.Ändå ser vi att vissa orimliga nyckeltal inte bryr sig om att nämna det här, säger han.

- Jag vill därför uppmana alla att hyra ett hem för att begära referenser.

Om du behöver en strängsprutningsnyckel till bostadsgemenskapens gemensamma utrymmen, eller om du har tappat nyckeln till ytterdörren till en hyrd lägenhet, måste du godkänna hyresvärden eller bostadsbyrån för att få ny nyckel.

Du borde också vara säker på att berätta bostadsbyrån och hyresvärden om du skulle förlora en nyckel.

- Hypotek och fackföreningar har vanligtvis egna förfaranden för beställning av nya nycklar. I regel innebär det att ägaren till sektionen själv måste beställa nya nycklar. Om det inte finns någon specifik rutin för detta finns det i princip inget sätt att ägaren ger hyresgästen en fullmakt, förklarar Møller.

Som hyresgäst kan du sedan skriva nyckeln med låssmed dig själv med skriftligt tillstånd från bostadsföretag eller hyresvärd.

Møller kommer emellertid att avskräcka bostadsföretag och hyresvärdar att göra så här, riskerar du att hyresgästen kopierar fler nycklar än överenskommet.

Låste dig ut?

Har du låst dig själv ur ett hus med självhushåll, är du välkommen igen genom att ringa en låssmed. De vill kontrollera att du faktiskt bor där med hjälp av flera åtgärder, och de kommer att kunna få hjälp från polisen om de är i tvivel. Men om du har låst ditt ID i hemmet kommer du fortfarande att vara in om du har rätt till det.

I ett hyreshus ska du först ringa ordföranden för bostadsföretaget eller din hyresvärd.

- Vissa bostadsområden har huvudnyckeln som går till alla lägenheter. Andra har kontakt med en låssmed, förklarar Kildahl.

Om du har tappat nyckeln till ytterdörren i det block du bor kan vaktmästaren komma och låsa upp innan du godkänner en ny nyckel med hylla.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära