All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Mer maur arter till Norge

Medan myror tidigare förlitade sig på starka segrar som skulle transporteras långt borta, reser de nu från kontinent till kontinent genom airbag.

- Speciell import av växter och mark har hjälpt till att sprida olika typer av myror tvärs över hela världen. Rökare gömmer sig lätt i glober eller löv, säger biolog Stein Norstein i Anticimex.

Denna resehandel är inte helt problemfri.

- Många av arten är inte vana vid ett kallt klimat, och de kommer inte att överleva i norska temperaturer. Men inuti våra hus är det varmt hela året, så myrorna kan bo här. De flesta skadar inte, men människor är inte glada att dela bostäder med myror, säger Norstein.

Oönskade myror

Rådgivare Torstein Kvamme undersöker myror Norska Institutet för skogsbruk och landskap. Han tror att vi måste satsa på flera myrar i framtiden.

- Nya arter upptäcks varje år på Island, både naturligt förekommande arter och arter som kommer med import av varor. Många av dem är svåra att särskilja från de arter vi har här. De kan därför ha tid att bosätta sig med oss ​​om de förbises, säger han.

Läs också:

Så här rengör du ullen - utan att förstöra den.

Visste du att ull kan kokas och köras med full spin? Här lär du dig att tvätta ull.

Så kallade faraoner (Monomorium pharaonis) och spökmousse (Tapinoma melanocephalum) har etablerat sig inomhus. Då är det svårt att bli av med dem igen.

Andra oönskade marinor är fortfarande möjliga att kämpa i Norge, däribland big-head labyrint, som består av en hel familj där arten kan göra mycket skada inomhus. Andra arter som kan anpassa sig till norska klimatet är asiatiska gigantmaur och argentinermaur.

Dessa typer kallas dörrsteg, de knackar på dörren och vill komma in.

- Du vet ofta inte vad det innebär att en ny art slår. De kan uppträda helt annorlunda i nya omgivningar än de gjorde i sitt hemland och hotar arter som redan ingår i norska faunan, säger Kvamme.

Vissa myror kan också orsaka astmatiska klagomål till personer som är särskilt känsliga.

- Vissa arter är utrustade med en igelkott. Stygn eller bett kan vara obekväma, och för allergiker som är särskilt känsliga kan många sting vara farliga, säger Kvamme.

Läs också:

Ge ditt hus en färgstark lyft

Är färgen började flagna fasaden, veranda och utemöbler? Tiden att måla igen! Här hittar du experttips för alla sommarens färgprojekt.

Svårt att bli av med

Biolog och skadedekpert, säger Stein Norstein i Anticimex att utländska myror måste bekämpas på annat sätt än norska.

- Norska maur bor normalt ute, medan utlänningar gärna går in. Genom att spruta runt huset kommer norska att hålla sig borta.Utlänningarna kan inte sluta så lätt. De hittar bara andra ställen i huset där de etablerar nya kolonier, säger Norstein.

Lösningen är att mata mitten med ål tillsatt till exempel steriliserande hormoner.

Genom att lägga mycket hormoner kan du göra drottningar sterila.

- Arbetarna drar in till drottningen. När hon äter det, är det som att ta p-piller. Hon slutar producera ägg.

Läs också:

En annan atriumträdgård

I Lærdal, med lite regn och månader utan sol, finns det en dröm om en blomsterträdgård ...

ADVERT

Mest populära