All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Sju tips för hemköpare

->

Foto: Sparebank 1 group

Har alla skrifter av det stigande intresset gjort dig nervös? Det är klokt att ha glass i magen, men det finns ingen anledning att ge upp drömmen om ditt eget hem.

- Det är fullt möjligt för unga idag att förverkliga bostadsflödet ", säger ekonom hos SpareBank1, Magne Gundersen.

- Det är möjligt att få upp till 100% lånefinansiering för nya företagare, förutsatt att de har inkomst för att betjäna lånet. De som sparar i BSU får ofta hemlån till en gynnsam takt. Det är också möjligt att få hemlån från kommunen, till exempel till toppfinansiering, säger han.

1. Ställ in budget

Det första budet innan du köper ett hem är att ställa in en budget. Få en översikt över intäkter och kostnader. Det ger en antydan om hur mycket du tolererar att ha i lån.

- Det finns många nya utgifter att tänka på när man köper ett hem för första gången. Kom ihåg att inkludera inte bara räntor och avdrag på lånet utan även försäkring, kommunala skatter, fastighetsskatter, högre energikostnader, underhåll mm, säger Gundersen.

2. Tänk på ditt behov

Det är dyrt att köpa och sälja bostäder. Snart går tiotusentals till mäklare och till staten.

- Alla som köper ett hem borde tro att hemmet måste uppfylla de behov de har, både nu och i flera år framöver. Om du till exempel studerar någonstans i två år, överväga om du inte ska hyra istället, säger Gundersen.

3. Redovisning för räntehöjningar

Även om räntorna har ökat mycket sedan basnivån för några år sedan, bör du lägga till tillräckligt många loopbudgetar till din budget för att uppnå en ytterligare räntehöjning.

- Nu är det en mer normal ränta än för några år sedan, men räntorna går upp och ner. Därför måste du ange en marginal så att din ränta kan vara högre än idag. Helst bör du inse att räntan stiger med tre procentenheter jämfört med dagens nivå.

4. Ta din tid

Medan marknaden för ett år sedan var markerat med snabb försäljning och överhettade budräntor har du nu möjlighet att ta sig tid.

- Priserna är relativt tysta nu, och det finns färre rörelser på marknaden. Det finns ett stort utbud av bostäder, så det är inte nödvändigt att tveka, säger Gundersen.

5. Undersök dela utgifter i samarbete Om du köper en villa, vet du i stor utsträckning vilka utgifter du måste ta itu med. Om ditt drömhem är en del av ett fackföreningsföretag eller bostadsföretag, bör du dock noga läsa försäljningsuppgiften.

- Du bör ägna särskild uppmärksamhet åt de gemensamma kostnaderna. Kontrollera att avdrag på samhällslånet betalas ner. Annars kan du bli förvånad om några år när du börjar betala avbetalningarna, säger Gundersen.

- Kontrollera även fackets underhållskostnader. Har det gemensamma huset planerat dränering av fastigheten eller ska de göra ett nytt tack nästa år?Det kan säkert vara ett plus att byggnaden bibehålls, men samtidigt måste du vara medveten om att kostnaderna för detta kommer att komma in i dina beräkningar.

6. Bryt inte Kinderegget än

Du behöver inte sluta ditt BSU-konto när du köper ett hem. Du kan fortsätta spara till du når 100 000 kronor eller når 34 år.

- Bryta inte BSU-avtalet förrän du har sparat hela beloppet. Du har bara en chans att spara i BSU och om du spenderar pengar har du använt din chans, säger Gundersen.

- BSU är trots allt det bästa sparandet vi har i Norge. Du får en bra summa pengar på kontot, du får skatteavdrag från besparingsbeloppet och du får ett lån i banken. BSU är ren Kinderegget.

7. Var uppmärksam på att visa

- Få alla fel och saknas skriftligt. Och om du funderar på ett renoveringsobjekt, kontakta en specialist, rekommenderar Gundersen.

Om du inte har köpt en bostad innan rekommenderar vi att du läser artiklarna i Vi i villas guide för hemköpare, Boligkøb ABC. Här hittar du ett antal tips om vad du ska leta efter i ditt hem under visning.

ADVERT

Mest populära