All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Ställa rätt färg på grunden

I Norge finns många som väljer en vit grund. Malmester Ole Andreas Klaveness, tror att grå ofta är ett bra val och det verkar slående att många målare är vita utan att tänka på alternativen.

Tänk på helheten

Malermesterfirmaet Klaveness, färg designer i Nordsjö Tale Henningsen och ingenjör Camilla Sandem Dheli är överens om att man bör välja en färg som passar huset, men de har olika tillvägagångssätt.

- Om du har en hög grundmur kan en mörkare färg vara bra, men inte lika mörk som huset. Om du har ett antikt vitt hus, kommer det att visa tråkigt med en vit vit grund nedan. Tänk hela, säger Tale Henningsen.

För att matcha panelen

anser Klaveness också att färgen på huset ska beaktas.

- Basväggen måste matcha panelens färg. En svartaktig färg i botten och vit på toppen blir snabbt irriterande. Titta på både färg och färg. Det behöver inte vara så färgade färger, de kan ha mellan två och fem procent av svalhet i dem. Någonting pågår innan det är som att få en helt annan adress. Grå har också många nyanser, säger han.

Jord och gråtoner

Henningsen tror att vit kan vara ömtåligt.

- Det belyser blommorna och är traditionellt. Men en lång basvägg har en gråton. Visuellt gillar vi att titta på en gråaktig vägg. Det låter väldigt tråkigt, men om du har en annan färg på väggen kan det tyckas att huset flyter och tas bort från terrängen. Välj därför jordfärger och gråskala, så håll huset mer på marknivå visuellt. Det får inte heller vara för brunt, för det kan vara tråkigt. Gråa jordtoner ger god vikt åt huset, säger hon.

Gray med gult i

Civilingenjör Camilla Sandem Dheli i Weber Norge har arbetat mycket med lösningar och skador på fasader och anser att grunden för grått är aldrig fel, så länge du väljer rätt färg.

-. När du väljer den grå, då måste man ha en något gult i Om inte, väggen ser ljusblå ut, det kommer att reflektion från himlen. Ren grå färg uppfattas som ljusgrå. Medan gråbrun med lite gul i varv grå.

Enkelt underhåll

Hon minns också den praktiska sidan av att ha en separat färg för stiftelser:

- Varje hem bör ha en separat stiftelse färg på grund av underhåll. Om du har ett hus som växer upp från marken utan tydlig grund, kommer den nedre delen alltid att vara matt. En separat vägg med egen färg kan lättare bibehållas, säger hon.

granska sidan

Klaveness rekommenderar att ta bilder av vegetationen runt huset på sommaren, och studera färgerna för att se vad som bäst kan kallas upp i färgen på stiftelsen.

- Det finns ingen fascination för hur en grundmur ska se ut.Men på detta sätt kan du få en pekstift. Till exempel går hela gråskalan bra i Oslo-området. Huvudstaden ligger i granitland. Då får du en balans mellan hus och natur, säger han och lägger till:

- Se inte freaky eller skrikande gul färg på väggen. Huset kommer att stå på något som är anpassat till tomten.

Funkishus har liten grundmur

Klaveness säger att när hela väggstrukturen går till marken, som till exempel, funky house, är problemet ett annat:

- De har inte en definierad grundmur. Men när trähus står på en grundvägg måste vi placera den i terrängen. Vad många kommer att uppleva är att allt annat än vitt fungerar bättre på grunden, säger han.

Använd korrekt färg

Camilla Sandem Dhelie påminner dig om att rätt produktval är viktigt.

- Om du har en tegelvägg måste du välja färg eller pensel som är öppen för ångdiffusion. Om du använder täta målningar på grundväggen, smäller de för snabbt. Grundmurgen drar alltid lite fukt, som kommer att släppas igen, förklarar hon.

Det finns också mycket du kan diskutera i samband med stiftelsen. Design, faller från väggen och blomsterbädd bredvid väggen. Den senare lägger fukt på väggen.

Viktigt med avlopp

- En dräneringsplatta borde också ligga på en grundvägg. Om grundväggen är våt, är det som om huset har våta skor. Det orsakar många sjukdomar i resten av huset, såsom mögel, saltutslag, skräp och svampskador. Om det finns en begränsad fuktkällare lukt är det ett gott tecken på fuktpermeering. På den här bilden är väggens färg en detalj, men färgen kan också skydda. Vi norrmän är mycket bra på att måla istället för att bibehålla. Det första att tänka på med en grund är underhåll. Tvätta, ta bort det som är fixerat, reparera skador - och måla sedan. Förberedelsen är viktig, betonar hon.

Ska se ut som en sten

Innan norrmännen började med vita muromgärdade väggar var olika typer av sten grunden till vilken grunden byggdes.

- När man började måla grundväggar var det fortfarande så att grundmuren skulle belysa en grund. Då blev du inte van vid att tänka på en vit vägg. Senare lade vi grundstenen i en kakelsten, och senare i betong. Det har funnits en historisk utveckling, säger målaren.

Mörkare skäl än hus

Med stenar för grundväggar behövdes ingen behandling. Då gick det bara på väggen på ett bra sätt.

- Idag behöver vi människor som kan ordentligt kristallisera. Grunden var vacker. Vi ser att det har kommit tillbaka till stuga Norge, säger han.

Dhelie är lika bra som överens om valet av grått fundament.

- Färgen kommer att säga mycket om hur du uppfattar ditt hus. Jag skulle antagligen ha valt en mörkare grundmur än resten av huset. Bygg i sluttande terräng har en större markmur framför, och en mindre vägg ner till marken bakom. Här kan man välja att behandla markväggen framför en vit första våning och bakdelen som en vanlig grund. En mörk markmur drar sedan huset ner till marken och förankrar det, säger hon.

ADVERT

Mest populära