All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ställ färg på terrassen

- Med årstidens stora utbud av sommarblommor kan du enkelt skapa ett fyrverkeri av färger och spännande reproduktioner som du kanske inte har försökt tidigare, säger VD Tonje Bergh på kontoret för blommor och växter (OBP).

Nästan alla sorters plantor kan användas i burkar, lådor och urnor. I en stor burk kan du också välja en plantage av olika stauder, prydnadsväxter och planteringsplantor som passar perfekt vid ingången, på terrassen eller någonstans där du vill ha något extra trevligt att vila ögonen på.

Val av växter som matchar

Det är viktigt att välja växter som matchar kraven på ljus och fukt. Krukan eller lådan ska också vara tillräckligt stor för att hålla så mycket jord att plantans rötter har tillräckligt med utrymme att växa, samtidigt som plantan får vatten och näring.

Medveten användning av mögel på krukor och växter med speciella löv eller blommor kan skapa spännande humör och bli allt från roligt till dramatiskt.

Vatten, befrukt och pressa

Vatten helst på morgonen istället för på kvällen. Därefter förångas inte vattnet så fort. Sommarblommor är kraftfulla och har därför en enorm tillväxt på kort tid. Det är mycket viktigt att växterna befrukas antingen en gång i vattnet eller med långverkande gödningsmedel. Flytande gödselmedel varje gång du vatten är bäst. Skär av gamla och bleka blommor, det främjar ny blomning.

Många sommarblommor står väl för att skäras, vilket främjar både utseende och blomning. Växter som behöver specialskärning är bl. a: Campanula, superpetunia, margerit, pelargonia, petunia, köttätare och Felicia.

Läs också:

Detta hus ser ganska vanligt ut, men vänta bara tills du kommer in.

Huset i Kalmar, Sverige, har fått mycket uppmärksamhet och med god anledning!

Jorden är inte bara jorden

Planterna kan se små ut när de planteras, men med riklig befruktning och bevattning under hela säsongen kommer de att växa frodiga och vackra. Var lite kritisk när du köper växterna och väljer växter som är smörjiga och frodiga, inte långa och smala.

Jordkvaliteten är också ett viktigt element för framgångsrik plantering. Marken ska bestå av grovt torv (ca 85%), sand (ca 10%) och (ca 5%) granulerad lera.

Dessutom kan jorden läggas till kalk, gödningsmedel och mikronäringsämnen. Om jorden är för fin och gräset är för mycket förvandlat, kan detta begränsa lufttillförseln på rötterna och som med torkning kan det vara svårt att dra vatten.

Bacoba med sina härliga blommor.

Läs också:

Lätt att använda gaspanna

Investering i en gaspanna hjälper dig att undvika sådd och klyvning, men håll fortfarande ispressen.

Superpetunia, ipomea, georginer och gula margeriter.

Sage, superpetunia och lobelia.

Felicia är vacker med himmelsblå blommor på tunna blomstarmar.

Läs också:

Hedge Plantering hör minskar till

Hedge Plantering höra höst. Och nu kan du göra en bra affär.

ADVERT

Mest populära