All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Seriekopplade rökdetektorer

->

I mörkret tänder vi ofta ljus. Om utsidan är ute kan rökdetektorn vara en vara eller inte.

- Vi rekommenderar seriekopplade rökdetektorer ", säger Linda Stuvland, informationsrådgivare vid det nederländska romerska brand- och räddningstjänsten.

När en anmälare detekterar rök, andas också den andra.

- Brinner den i vardagsrummet och du har ett larm i sovrummet, du vaknar tidigare. Med andra ord märker du rökutvecklingen snabbare än om du var tvungen att vänta på rökdetektorn i sovrummet för att upptäcka rök, säger Stuvland.

När en eld inträffar

När en brand eller rökutveckling har uppstått är tiden dyr.

- Det tar minuter från en liten eld att bli en stor eld, och det är antingen att stänga av elden om det är möjligt eller gå ut så fort som möjligt. Med seriekopplade rökdetektorer kan du reagera snabbare för att röka eller elda, säger Stuvland.

Det är möjligt att få handlas seriekopplade rökdetektorer. Således behöver du inte dra ledningar över hela huset. Det är dock viktigt att komma ihåg rätt plats.

- Rökdetektorer ska fästas i taket, och minst 50 centimeter ut ur väggen, som röksnitt hörn. Vi har sett att vissa har valt att dölja rökalarm av estetiska skäl. Men då kommer du att bli underrättad senare och det kommer bli mycket mer rök i rummet innan du märker det, varnar Stuvland.

ADVERT

Mest populära