All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sensommaren i rosenbädd

Vi har gått in på sensommaren och börjar närma sig höst. Men det finns mycket att blomstra i trädgården, men nu är det bara dags att njuta av och inte lura på ytterligare blomning.

Rosesäsongen är lyckosam för den här tiden, och det är dags att sätta grödsäcken på hyllan. Är du av dem som gillar att hålla det snyggt i sängarna, ta det lite tystare när du kommer till rozen. En välskött säng är inte alltid en välskött säng. Det är faktiskt möjligt att rengöra plantor.

Kan vara rädd för

- Skärer du ner rosen på hösten riskerar du att strykas över vintern. Om du har någon gren som sticker ut eller är på väg på något sätt, kan du självklart ta bort den om du absolut måste. Men det är en fördel att lämna så mycket som möjligt och vänta till våren och se vad som överlever, säger Solfrid Cristina Kvernsveen.

Låt rosen stå: Skäm bort inte rozen längre i år. Växten behöver tid att nekas före vintern.

Hon är chef för Oslo och området Rose Association.

- Nu i augusti borde du inte slita av rozen. Tror du att det ser ut som rörigt, du kan ta bort rosenbladen. Om du skär av hela rosen, anser plantan att det måste sätta nya blommor. Sedan sträcker växten inte ut innan frosten kommer och du riskerar att frysa ihjäl under vintern.

Läs också:

10 Ikea tricks trädgård

Du kan förvandla din Ikea-möbler till något unikt som du kan använda i trädgården. Här får du tips och inspiration!

Fighting Mushroom Spraying

- Ska jag ge råd om skörden, måste det vara möjligt att göra minst av beröm. Rosor är väldigt trevliga att göra på hösten, säger Kvernsveen.

Något du kan göra nu är att förhindra svampsjukdomar nästa år. Vissa rosorter kan bli svampfria och få en svart fläck eller jetfläck. Det visar sig att små löv förekommer på bladen innan bladen gulnar och faller av.

- Vad du bör göra nu och bortom hösten är att ta bort löven som visar spår av svampskador. Ta även bort de som har fallit på marken, eftersom svampsporerna övervintrar och kan orsaka svampsjukdom nästa år. De sjuka blad som du tar bort ska inte kastas i komposten eller någon annanstans i trädgården. De borde antingen brännas eller kastas i vanligt papperskorgen för att undvika ytterligare smitta, säger Kvernsveen.

Vänta tills sen hösten

Rosor är mest arbetsintensiva på våren. Men vet du att nästa vår blir hektisk och du har planerat att flytta några av rozen, du kan faktiskt göra det i höst.

- Många har hört att rosor ska flyttas på våren, men det är också möjligt att flytta dem på hösten. Men du borde vänta ett tag eftersom rosor ska flyttas relativt sent på hösten, vanligtvis runt oktober eller november. Om du flyttar dem för tidigt riskerar du att starta en tillväxtprocess som inte är lycklig så sent på året, förklarar Kvernsveen.

Sen höst är också dags att göra rosen redo för vinterkylning.

- När den första frosten kommer, kan det vara tillrådligt att tillsätta en mjölkkompost eller hugga jorden runt tio till femton centimeter på stammen av de anrika rostarna, som stalker. Det kommer att skydda rosen och minska risken att frysa dem, säger Kvernsveen.

Läs också:

Konstruktion utan tålig ständig rabatt

Välj växter med lång blomstringstid och vackert lövverk, sätt många planer på få sorter tillsammans i grupper - så är drömområdet komplett!

ADVERT

Mest populära