All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sensommaren gåva för filmnördar

För en liten månads sedan produktionsbolaget YESbox Productions ut spelfilm Circle nätet. Filmen är en nollbudgetfilm regisserad av debutant Aleksander Nordaas och producerades i Bergen 2004/2005. Förutom filmens BIFF-publikpris, fick Nordaas priset för årets unga talang.

Det kanske inte är konstigt att vi undrade varför Yesbox har lagt upp filmen för gratis nedladdning.

- Circle var en nollbussfilm och vi valde att fortsätta linjen och låta publiken se det gratis, säger Nordaas till DinSide.

När det gäller ung regissör vet finns det ingen annan som har skrivit en norsk film på nätet för gratis nedladdning, och teamet bakom Circle tycker också att det var kul att vara tidigt med detta.

- Man hittar inte den större publiken någon annanstans! Och det är trevligt för både de som har arbetat med produktion och för aktörerna att komma framåt.

Det var dock inte bara idealistiska skäl bakom detta fria nöje. "Eftersom det var en fluga film, var det svårt att få upp det på bio och att komma på DVD. Tyvärr hade det inte varit lönsamt.

Mjölkmetod

CIRKEL: Skulle det finnas någon fri spänning på en söndag? Foto: Cirkel. org Visa mer

Det har dock varit lönsamt att släppa filmen för gratis nedladdning. Under den korta tiden Circle har varit ute har sidan haft över 50 000 träffar och cirka 3000 nedladdningar, enligt regissören.

- Vi har använt mail till post och munnen till munnen, liksom några strategiskt placerade annonser, säger Nordaas.

Nordaas har också fått flera förfrågningar från andra unga aspirerande filmregissörer som har blivit inspirerade och uppmuntrade att se hur han har gjort det.

Det har nog varit mest lönsamt för Nordaas fortsatta karriär. Nu jobbar han med att utveckla två nya filmsekvenser, som båda har fått utvecklingsstöd.

- Det är lite surrealistiskt att skriva med lön, skrattar Nordaas.

Plot

Nu ska vi varken ge för mycket bort, eller låtsas att vi vill ha en karriär som film granskare, men kortfattat, är Circle en film om vad man är villig att göra för att få tillträde till ett gäng .

Harald flyttar till Bergen för att studera. Efter en kort stund kommer han i kontakt med en vän som har en något ovanlig snurr på "flaskans pekpunkt". Det blir både spänning och spänning, och en liten romantik när Harald känner till juni.

filmroller är mestadels ockuperat av unga och okända skådespelare, men vi kan inte fly Kristoffer Joner den här gången heller - han är ju också en liten roll.

Sist men inte minst: Här kan du ladda ner filmen!

Se fler online-filmer

Vi har tidigare skrivit om vår favoritfilmarkivet. nej - som gillar att köra kampanjer i semestertid.

Läs mer:

Påskens billiga filmer

Julfilmer

ADVERT

Mest populära