All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Seniors: Kommer att stanna socialt och lyxigt

Det har varit mycket liv på den gamla Mork Husmorskolen vid Eidsvoll genom åren. Den vackra gamla byggnaden har också varit gymnasium. Idag finns det dock över 100 samtal och sociala seniorer som njuter av dagarna med ett bra företag, spa, gym, ett bra utbud av aktiviteter och vackra gemensamma utrymmen. Naturligtvis också med förmågan att dra sig tillbaka till sina egna lägenheter.

- Det är inte en kollektiv men en union med mycket extra, säger Karin Langaard (66).

Tillsammans med sambo Terje Noreng (69) är hon nedsänkt i 114 kvadratmeter lägenhet på fjärde våningen med en fantastisk utsikt över de omgivande länderna. Även Norgeng ibland drömmer bort till havsluft och saltvatten så han var van vid i sin hemstad Sarpsborg insisterar paret att de aldrig har ångrat valet som de gjorde för sex år sedan.

- Du kan alltid göra vilken lägenhet som helst och anpassa den sätt du vill ha. Det var allt annat som lockade oss till det här projektet, inte lägenheten själv, även om det är bra, säger paret.

En skarp januari sol skiner genom de många fönstren, och utanför ett tunt skikt av snö lyser över fälten i 16 minus grader. När det är mer snö, går paret på skidåkning. På sommaren är de glada att cykla. Pensionering är fylld med träning, familj och resor.

- Jag förstår inte hur vi hade tid att arbeta tidigare, skrattar Langaard. LUXURY: Det finns inget att säga om standarden på Eidsvoll. Invånarna har tillgång till spa-området, gym, stort kök, förråd, läsrum, skidbod och vackra utomhusområden.

Idéer från USA

Det är företaget Doyén som står bakom lägenhetskomplexet. Det tog ett och ett halvt år att sälja den första etappen, medan den andra gick bort om några dagar. Konceptet är moderna lägenheter för personer över 50 år, med vackra gemensamma utrymmen som inbjuder dig att umgås.

Gründer Jan Olav Reien Frestad fick tanken redan 1995 när han var i USA och besökte ett bostadsprojekt för människor över 50 år.

- Jag såg godheten som var där och tänkte; wow, jag ska skapa det här i norge. Dessutom arbetade min mamma på vårdhem där jag ofta var in och såg en klar brist på komfort ", sa han.

Det skulle ta en hel del år innan Frestad etablerade Doyén och så småningom började bygga i Eidsvoll. Nu byggs en liknande anläggning i Drammen, medan Rælingen och Asker också är i rad.

- Början vid Eidsvoll var tung. Många har frågat varför jag bara började där och svaret är helt enkelt pengar. Det var där vi hade råd att börja.

Förhindra ensamhet

Frestad tror starkt på olika bokkoncept för olika människor och anser att det ger ökad livskvalitet för att sammanföra människor i samma livssituation. HUSMORSKOLE: Karin Langaard (66) och Terje Noreng (69) köpte lägenheten i Doyén för sex år sedan. Den gamla dalen i komplexet har varit både barnmorska och gymnasiet.

- Min huvudsakliga drivkraft är att förhindra ensamhet. När människor får möjlighet att delta i ett samhälle, kommer de inte att sitta ensamma. Jag tycker att det är viktigt att sänka det tröskelvärdet, säger han.
Han tror också att nordmän börjar öppna sina ögon för mer alternativa sätt att leva.

- Se bara på Good Delivered och Colonial. nr. Sådana tjänster skulle inte fungera för 20 år sedan. Det är en annan generation som blir äldre nu. De är mer aktiva, de har mer pengar och de vill ha service, tror han.

Hans nästa mål är att utveckla ett nytt koncept för dem som blir äldre och kan behöva mer hjälp i deras dagliga liv än Doyén-boende.

- Konceptet "Favn" är privat bostad. Tanken är att de som har bott i Doyén och haft det kommer att gå in i ett nytt koncept. Självklart borde det inte finnas tvång, men något som uppfattas som positivt.

I Favn bostäder vill han erbjuda ett grundpaket som är ganska lågt, så ingen måste betala för något de inte använder. Bostäder får dock möjlighet att använda både kommunens hälsovård och eventuellt köpa privata tjänster.

Ej ensam

På Eidsvoll håller Noreng och Langaard överens om att socialt är en av de viktigaste för invånarna.

- Det finns ingen som måste sitta ensam om de inte vill ha det, säger Noreng.

Langaard, som för närvarande leder aktivitetsutskottet, berättar om vanliga brudkvällar, torsdagslunch, turnégrupper och "barnbarn". Det arrangeras sirday och grillkvällar.

- Nyårsafton vi var 30 personer i gemensamma rummet som kostade oss en fantastisk tre-rätters kurs. Det finns alltid någon som vill laga mat och förbereda, säger hon.

- 2 januari, många av våra barn arbetade efter semestern, medan många dagis och skolor hade en planeringsdag. Sedan samlades vi som farföräldrar till oss och hade 17 barnbarn på besök. Sådana dagar är otroligt trevliga.

Slipning och bakning

Andra saker som drog paret till projektet var landsbygdens känsla, men fortfarande med en flygplats och närliggande. På en halvtimme kan de vara i Oslo för ett restaurangbesök, och om 7 timmar kan de vara i New York, pekar de på. GEMENSAMMA OMRÅDEN: Det stora gemensamma rummet används ofta. Omkring 30 av invånarna samlades här för en god måltid på nyårsafton.

Och medan det finns gott om att hitta hemma när de är hemma, är de oroliga för att det inte finns något påtryck på att vara social.

- Det finns alltid människor som står upp. Om någon skär gräset kan du vara säker på att någon kommer ut med rullar eller bakverk. Men det är också tillåtet att dra sig tillbaka och vara ensam, säger Noreng.

Ensamhet hos äldre - en folk sjukdom

delägare eller "kollektiv" för seniorer är fortfarande en okonventionell levande arrangemang i Norge, men betydligt vanligare både i våra grannländer, England och längre söderut i Europa.

Fördelarna med ett sådant levande samhälle är många. De äldre kan leva hemma längre, upplever mindre ensamhet och bättre hälsa. De upplever och lär sig nya saker med andra, får tillgång till aktiviteter och blir förlovade, känner sig tryggare och inte minst upplever de samhälls och samhällsliv.

- Den största offentliga sjukdomen är ensamhet, säger arkitekt MNAL Kjersti Nerseth.

Hon är initiativtagaren och primusmotorn i Seniorhuset, som är ett projekt i samarbete med SINTEF. Fonder har mottagits från Regionalforskningsfonden och Bostadsbanken. Målet är att samla och etablera invånare som vill leva tillsammans. Planera och rita fastigheten i nära samarbete med invånarna och följ byggprocessen tills du flyttar in i en färdig byggnad. Projektet syftar till att hitta kommuner med ambitioner och vilja för innovation. Från och med idag finns tre kommuner i projektet.

- Våra tre projektkommuner är Tromsø, Bergen och Åfjord, varav Tromsø är den kommun som har kommit längst, säger Nerseth. MER LJUS: De stora fönstren ger mycket gott ljus i lägenheten på Eidsvoll.

Kan byggas var som helst

Tromsø har hittat intressenter, håller på med att bestämma var projektet ska byggas och planeringen ska börja på våren. Arkitekten är väldigt glad över det. Innan det här första projektet pågår fortsätter hon sitt arbete för egen kapital och har gjort det under de senaste sex månaderna.

- Jag är så "biten" av projektet som jag inte kan ge mig nu, erkänner hon.

De högre bostäderna bör vara mycket anpassningsbara och kan etableras i olika situationer: i städer, förorter, på landsbygden, i befintliga byggnader eller som fristående nya byggnader.

"Det är viktigt att förbereda framtiden, som vi vet, vill ha äldre," förklarar arkitekten.

Hennes erfarenhet visar att väldigt få kommuner har någon utrustning som gör dem redo för en sådan utmaning, men många är intresserade av att få projektet presenterat. Hon är osäker på vad som kan vara utlösaren för att få kommunerna att reagera. Kommunerna har möjlighet att hjälpa dessa typer av projekt se dagens ljus genom att vända sina egna platser till syfte och genom regler eller incitament. Det kommer att underlätta innovation och innovation inom bostadsområdet.

- Jag måste erkänna att de projekt som för närvarande är på gång beror på engagemang i enskilda kommuner och inte i en apparat. De som på privat initiativ har byggt sådana samhällen är resursfulla människor, säger hon.

Ekonomisk

Bostaden är en bra ekonomi, eftersom det ofta undviker tidigt tillträde till en institution eftersom hemmet är organiserat, vilket sparar staten för stora summor.

- När fler människor bor tillsammans, tar vi inte bara oss själva och vår omedelbara men också vår miljö. Vi förbrukar mindre energi, varor och utrustning och samtidigt bidrar vi till en effektivare resursanvändning, säger Nerseth.

Ett hus som svarar på högbyggnadsteknologi kräver mindre koldioxidutsläpp och har en mindre inverkan på miljön.Närhet till offentlig kommunikation leder till mindre bilberoende för att skydda dagliga ärenden. När du måste köra bil kan du köra mer tillsammans och på så sätt rädda miljön samtidigt som det kan vara ett trevligt möte, framhålls det i projektbeskrivningen av Seniorhuset.

Småhus närliggande

På Østeråstunet i Bærum hittar vi också en fackförening för dem mellan 50 och 70 år. När den byggdes för 30 år sedan var den bland de första i sitt slag. TIDIGT UTOMHUS: Helga och Per Holthe tror närhet till alla lokaler är en förutsättning för framgångsrika framgångar för Østeråstunet-projektet i Bærum. När det byggdes 1988 var det bland de första i sitt slag.

Ljudet ligger 10 minuters promenad från tunnelbanan, på en sluttning i solen. Bara några minuters promenad därifrån ligger mitten med ett köpcentrum där du hittar allt du behöver varje dag och för en fest. Här, på vad som sägs vara Bærums dyraste tomt, byggdes gården 1988 på ett privat initiativ efter en uppfattning om tidigare studior. De förlovade arkitekten Jørn Eskeland för att rita husen.

De 14 delvis fristående husen med en yta på 115 m2 omger huset, som har blivit kallat "Lysthuset". Detta hus har en pool och gym som används allmänt, badrum, gästrum och ett stort vardagsrum med bifogat kök och utrymme för alla boende och mer.

Närhet till alla anläggningar är en förutsättning för att ett sådant projekt ska lyckas, tänk Helga och Per Holthe.

- Det är bra att leva, säger paret i en kör.

De flyttade till och med på gården för tre år sedan. Sedan var huset 25 år gammalt och renoverades av de nya ägarna.

- Vi letar efter en ny plats att bo när vårt tidigare hem blev för stort för oss, säger de.

- Karriär

Hemmet hittade dem online och var omedelbart intresserad. Platsen var perfekt med närbutiker och enkel tillgång till kollektivtrafik. Tanken att flytta in i ett samhälle var trevligt när de först rörde sig.

- Att bo i en lägenhet tyckte vi inte så, så det var perfekt. Här har vi också en liten trädgård och trivs utan att det blir för mycket, säger Helga Holthe. MELLA FELLER: I "Lysthuset" har boende tillgång till pooler, gym, badrum, rum och ett stort vardagsrum med medföljande kök.

Osteråstunets interna regler anger att nya invånare måste vara mellan 50 och 70 år och att nya invånare måste godkännas av styrelsen.

- Det är naturligt att se till att du har trevliga och sociala människor i samhället, tror de.

De beskriver även gården som skydd. De vill betona att vård är vad kommunen tar hand om när det gäller tid. Men omtanke är mycket på gården. Lodgen är en naturlig samlingsplats för boende, och de har gemensamma arrangemang under hela året. Sommarsäsongen är naturligtvis den livligaste säsongen. Då gör det ont i byn, och grannarna träffar en chatt eller träffas i Lysthuset.

- När du rör dig här måste du vara medveten om att du också är ansvarig. De olika ansvaren rullar, säger Helga, som nu bor som ordförande.

Säker miljö

De flesta praktiska funktioner som snöskoter, trädgårdsarbete eller husmålning samt elektroniska lösningar som TV, internet och larmsystem, de har gruppavtal med olika leverantörer för att få bra erbjudanden.

Gemenskapen har installerat värmekabel i marken så att den är fri och säker att flytta utomhus under vintern. Det är bekvämt för invånarna och förhindrar logiskt fallet på hala vägar.

Nu är det en generationsändring i tid för naturliga orsaker. De första invånarna flyttade för nästan 30 år sedan.

ADVERT

Mest populära