All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sälja eller hyra?

. "-. Höga hyror är en augusti fenomen i oktober och november kommer hyresmarknaden vara mer balanserad Christian Dreyer , NEF "

har du bostäder, har det förmodligen inte klarat dig obemärkt att bostadspriserna har minskat något under de senaste sex månaderna, och det finns tecken på att bostadspriserna kommer att fortsätta nedåt under hösten. Detta gäller särskilt priserna i de områden som har haft den största tillväxten de senaste åren, liksom nya lägenheter.

Allt om huspriser DinSide kan hittas här

Å andra sidan, hyresmarknaden i medvind, och med ett stort antal desperata studenter dröm bidrar ytterligare att pressa priserna uppåt.

Vi undrar: Ska du flytta - ska du sälja ditt hus eller hyra det i väntan på en bättre bostadsmarknad?

Är det bara studentljud i augusti som driver priserna, eller kommer det att vara lukrativt i framtiden?

gräns nåtts

Christian Dreyer, VD för att äga fastigheter och chef för Association of Real Estate Agents (NEF) tror att smärtgränsen för priser uppnås.

- Det finns två frågor om de priser du måste tänka på innan man om det kommer att löna sig att sälja eller hyra ut sina hem: Hur kommer utvecklingen av bostadspriserna gå? Och hur kommer utvecklingen av hyrespriserna att gå, säger han till DinSide.

Tall från NEF visar att priset på lägenheter har fallit med fem procent under det senaste året. "Anledningen till detta är nyprojects som inte säljs", säger Dreyer. - Det finns en onormalt stor mängd lägenheter utanför. Det här håller på att tas bort, så vi förväntar oss att bostadsmarknaden blir bättre än den var i år, och huspriserna kommer i allmänhet att ligga kvar på nuvarande nivåer under de kommande 12 månaderna.

"Nu är det högsäsong för hyresvärdarna. Christian Dreyer, NEF"

När det gäller hyrorna är Dreyer ganska säker på att vi är nära smärtgränsen för vad hyresmarknaden tål. "Jag tror inte att vi kommer att se en ytterligare ökning av hyrespriserna i framtiden, eftersom hyrespriserna är så höga. Hyresmarknaden ligger i topp.

Han påpekar att hyrespriserna traditionellt når en topp i augusti eftersom det finns många studenter på bostadsjakt.

- Situationen vi ser på hyresmarknaden är nu ett augusti fenomen. I oktober och november är fenomenet borta, hyresmarknaden är mer balanserad och inte samma pris.

DinSide: Ska du hyra, ska du göra det nu?

- Ja, nu är högsäsongen för hyresvärdarna.

I väntan på bostadspriserna

En av dem som har övervägt sälja eller hyra ut frågan i sommar är Jan Erik Johansen (37) - Jag hade en kollega som skulle sälja sin lägenhet ungefär samtidigt och följde med intresse när han Det säger han till DinSide.

Johansen äger 01:01 (2) sovrum på Sofienberg i centrala Oslo East, medan hans kollega hade en liknande lägenhet i Homannsbyen, central väster om Oslo.

- När han släppte lägenheten till salu kom någon att se, men han gjorde inte ett enda bud. Jag ser själv att min lägenhet inte är mer attraktiv, så chansen att det skulle finnas några bra bud var inte det bästa.

Johansen har nu bestämt sig för att hyra lägenheten, och intresset är bra, men ingen överenskommelse har undertecknats vid skrivningstillfället. Ska vi tro Dreyer, och de många förslagna om desperata studenter på bostadsjakt borde han inte ha några problem att hyra ut lägenheten.

Har du satt en tidsram för hur länge ska du hyra innan du säljer?

- Jag har inte bestämt mig än, men kommer att följa marknaden i framtiden, säger Johansen.

- Det är smart att ta hand om alla kvitton som visar utgifter för ditt hem om du ska hyra ", säger Gry Nilsen i skattebetalarnas förening. Foto: Bo Mathisen Visa mer

Slut på skattefri hyra

Om du bestämmer dig för att hyra ditt hem, var noga med att inkludera följande i beräkningen: Regeln om skattefri uthyrning av ditt eget hem om du själv bor där för minst sex av de 12 månaderna har tagits bort. Innan du kan hyra i ett år medan du tittar på marknaden - utan att behöva betala skatt på inkomst, om du såg till att du bodde i ditt hem i sex månader om året.

- Huvudregeln är att du måste beskatta din hyresintäkt. Om inte detta är mindre än 20 000 per år, säger Gry Nilsen, en advokat och skattechef för skattebetalarnas förening, till DinSide.

Om du funderar på att hyra ut är det viktigt att du måste betala 28 procent skatt på din inkomst vid beräkning av hyran.

Avdrag för kostnader

Du kan dra av ett antal utgifter i samband med uthyrning. "Du måste fylla i en uthyrningsblankett där du hyr ut dina hyresintäkter och alla utgifter du har", säger Nilsen. "Det är mycket viktigt att få alla utgifter, till exempel kommunala avgifter, försäkring, el, internet och eventuell hyra.

Om räntekostnader ingår i hyran, måste detta uteslutas. Detta gäller också räntekostnader för eventuella lån på fastigheten, eftersom dessa redovisas som direkta avdrag på avkastningen.

Se också till att du får utgifter som du har i förväg för uthyrning, till exempel inlämning av extra nycklar, reklamkostnader, frakt till och från visning etc. - Det är nästan som att tänka på att driva ett litet företag . Det är en bra idé att ta hand om alla kvitton, säger Nilsen.

Du uppskattar skillnaden mellan intäkter och kostnader, så det kan vara mycket att spara på alla kostnader du har haft.

Dessutom kan det finnas ett avdrag för underhåll. "Det antas att du har hyrt ut i minst sex månader, och restriktioner gäller om du har stannat i lägenheten först", säger Nilsen.

ADVERT

Mest populära