All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Självtillverkat

Hur är de som verkligen kan bygga sina egna hem?

Att bygga sina egna hem betyder att man måste ta olika val, oavsett vilken typ av arkitektur som kommer att vara rätt över tiden, till vilka material som kan anpassas. Hur upptagen borde du till exempel vara att hänga på interiörtrenderna när det gäller de val du gör och hur klassiskt kan det vara värt att justera?

Casper Beijnink (47) och Marion (43) har byggt ett fristående hus i Färjestaden på Öland, sydöstra Sverige. Här bor de på 120 kvadratmeter med Sanne (20), dotter Emmi (17), hund Hugo och katter Indi och Bo. Casper har sitt eget snickeriföretag medan Marion är en inredningsdesigner med sin egen onlinebutik.

Parets professionella bakgrund var definitivt en fördel. Båda var helt klart om vad som var viktigt i sitt nya hem.

ETT FRI: Paret har använt materialet för ett komplett hus, men utformade layouten även i 120 kvadratmeter hus. Foto: PHOTO: Johanna Flyckt

GIRM: Skjutdörrarna är smarta när köket inte är så stort. De självdesignade dörrarna är också en fin touch som ger värme till köket. Det gifta paret har också skrivit ett bra förvaringsutrymme på köksön. Foto: PHOTO: Johanna Flyckt

Golv och planlösning var viktiga

Innan paret kom ur arbetet hade de pratat noggrant om hur de ville ha det. De kom överens om att de inte skulle fyra på de viktigaste och grundläggande sakerna, som golvet.

De försökte också spara lite pengar genom att söka på nätet för de bästa erbjudandena. Det finns ingen tvekan om att det finns mycket att hämta här.

Tidigare bodde paret i ett gammalt hus, som de hade renoverat, men sedan började Casper med idén att bygga sitt eget hem. Han är trots allt en snickare.

- Det sägs att en snickare måste bygga sitt eget hus minst en gång i livet, säger Casper.

I början sade Marion nej. Då tänkte hon på det.

- Jag sa ja att vi borde bygga huset med lös och riktigt material, inte färdiga element ", säger Marion.

Casper var inte svårt att övertala. Under många år hade han jobbat med att skapa en verkstad i Sverige och Danmark och visste vad han ville ha. Verkligt trä. Ingen spånskiva. I slutändan bestämde de sig för att bara köpa material till en husmodell och dra själva planlösningen.

För bara var layouten absolut nödvändig för paret.

Arbetade 14 timmar om dagen

OSER OF RO: Marion och Casper är inspirerade av naturen och är välkända i köket. Trädöblerna är designade av Marion och gjord av Casper. Detsamma gäller träbord och köksö i betong. Hvvitevarene är från Ikea, stolarna från Reforma Stockholm och Ikea. Ljusstaken av trä är Marions projekt. Foto: PHOTO: Johanna Flyckt

LAG: Marion har designat, Casper har byggt.Så ska det bli en fin köksö! Lysstaken av trä är Marions design. Foto: PHOTO: Johanna Flyckt

Resultatet har varit mer än bra: Familjen fick ett 120 kvadratmeter stort hus som rymmer hela familjen som drömde om när de flyttade från Nederländerna för nio år sedan.

Fred, trevlig natur och gott om plats för hela familjen låg högst upp på önskelistan och valet föll på Öland i Sverige.

Familjen hade tidigare bott i gamla hem, både i Nederländerna och i Sverige, och nu har Marion upptäckt många nöjen att bo i en mousserande nybyggnad.

- Det bästa är golvvärme hela. Slutligen är vi varma på våra ben.

Marion uppmärksammar också öppen planlösning, den stora glasdelen, att barnen har egen del av huset med eget badrum - och inte minst köket.

- Arbetet var väldigt snyggt och köket har blivit hjärtat av huset, säger Marion.

Men tro inte att jobbet gjorde sig själv.

- Du måste vara villig att stå på. Vissa dagar arbetade vi 14 timmar, säger Marion.

De var glada om de skulle göra någonting om sig själva, trots att de hade snickare och inredningskunskaper.

- Vi kom överens om att låta hantverkare skapa själva skalet och bygga sedan allt inuti, säger Marion.

För att få bygglov fick de visa detaljerade ritningar, även för inomhuslösningar. Det verkade som om Marion var en utmaning.

- Mest föredraget hade jag stannat lite innan vi bestämde oss för rumslösningarna. Det var svårt att göra alla val i förväg.

En tydlig arbetsfördelning

Byggföretaget började arbeta i november 2011. Även efter två veckor var ytterväggarna på plats och Marion och Casper tog över. De hade en tydlig arbetsfördelning.

DELICERA: Fina detaljer från naturen karakteriserar också badrummet. Inredningen är från Ikea. Foto: PHOTO: Johanna Flyckt

VARMT INTERIOR: Träet i hallen ger värme. Foto: PHOTO: Johanna Flyckt

- Jag tog hand om all planering, ekonomi och administration, medan Casper hanterade allt annat som husbyggande innebär. Vi hade en bra plan och en budget och det fungerade bra.

Efter att ha arbetat dygnet runt i fyra månader kunde de flytta in i det nya huset.

- Barnen hjälpte också mycket. Utan dem skulle vi aldrig ha tagit så mycket på så kort tid.

Både henne och hennes man är förtjust i naturen och havet. Det är inredningen som huvudsakligen består av naturmaterial.

- Vi kopplar av och hittar mycket inspiration utomhus. Jag känner att inredningen i vårt hem är i balans ", sa Marion.

Planering av en minimalistisk trädgård

Nästa projekt för familjen är att bygga en carport med ett förråd, så länge allting finns i trädgården. Hittills har naturen blivit fryst utanför huset, men även här har de planer.

- När allt är gjort både inifrån och ut, kommer vi förmodligen att skapa en minimalistisk trädgård.

Marion, som i grunden var så kritisk för att bygga ny, har ändrat sitt sinne totalt.

- Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men det var så trevligt att bygga ett hus som vi ibland drömmer om att bygga en annan. Då borde det vara modernare, men samtidigt så enkelt som möjligt.

Bygggruppen måste bestå av sig själv och mannen, hon är inte i tvivel.

- Vi har varit tillsammans 24 timmar om dygnet och fungerar bra som ett lag. Jag gillar spänningen att bygga något nytt som växer och blir så bra i slutet. Det är en glädje Casper och jag delar.

Läs också:

Så här ställer du in ett kök

Receptet på dig som vi har ett hem det är en klass av

Lär dig hur du använder kvadratmeter

ADVERT

Mest populära