All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Vald plats före huset

Foto: Merethe Helland

-> - Vi hittade platsen först och blev kär i området. Sedan började vi rita huset. Huset kan ändras, men tomten är låst, säger Merethe Helland.

Det här är inte första gången som Hellands familj bygger hus. Hemmet de bor i byggde de för sex år sedan. Sedan dess har familjen vuxit och behoven har förändrats, men de trivs i området. Det var avgörande när man valde en webbplats för att bygga det nya huset.

- Vi bor i närheten idag och vi gillar området, men vi kunde föreställa oss en bostad med en annan planlösning, och helst i ett mindre byggnadsområde med mer lugn och närmare naturen. Vi har det nu, säger Merethe

Planerad av

Genom att välja en plats före vald hustyp har de försäkrat sig om att tomten och huset passar perfekt.

- Tomta och huset har planerats tillsammans. Vi ville i princip ha allt på en platt, men med en tomt på drygt ett mål skulle det inte finnas mycket trädgård kvar eftersom vi ville ha så många rum. Över garaget har vi därför dragit en andra våning, som kommer att vara en separat avdelning för barnen. Det är perfekt, för då kommer det inte att stöta på vardagsrummet och köket på samma sätt som om vi lägger en annan våning över huset, säger Merethe.

Även om de har bildat huset mestadels i sitt eget huvud, har de också haft begränsningar att relatera till.

- De kommunala reglerna för utnyttjandegrad på land har haft en betydelse när vi trodde att utnyttjandegraden tillämpas på landområdet och inte det totala arealet. Där gick vi fel, vilket innebar att vi var tvungna att minska huset med 40 m2 efter att det var färdigt att dra. Jag tyckte det var hemskt dumt, men det var bara, säger Merethe.

Oförutsedda problem

Men även om de hittade drömutrymme betyder det inte att det inte har stört några problem under vägen. Det visade sig att den tomma marken var något annorlunda än vad de hade förväntat sig.

- I grundprocessen är 100% av grunden inte kända och kan leda till oförutsedda kostnader. Vi trodde att det var berg överallt, men det spelade ingen roll. Vi var tvungna att fylla på slag, vilket gjorde förberedelsen lite dyrare än förväntat, säger Merethe.

Efter att platsen valdes kunde familjen Helland börja dra i drömhuset.

ADVERT

Mest populära