All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Välj fönstret färg till trädgårdsmöbler

uteplats trämöbler avtar vittring framfart. Sol och regn riv på ytbehandlingen, så färgerna blekna och färgen bryts upp. Men varken färgglada färger eller fläckfärg är anledningen till att dra möblerna på återvinningsstationen. En låda med färg eller fläck kan göra underverk. Några timmars arbete handlar om!

Färg är den behandling som varar och skyddar den längsta. Om du väljer att måla trämöbler, att välja rätt färgprodukten och följ tillverkarens rekommendationer när de appliceras på möbler förbli attraktiva på flera år.

- Den trämöbler är en rikstäckande dörr- och fönsterfärg att rekommendera, säger Per Myhre Nordsjö.

Färg har både estetiska och tekniska uppgifter som ska skydda och försköna. Foto: Nordsjö

Robust yta

Old lös färg skrapas bort innan ett nytt skikt. Foto: Nordsjö

Dörr och fönster färg ger en robust och tålig yta som tål både hårt väder och brännhet solen. Färgen är bra på kanter och i stygn och krokar - och det kan vara mycket trädgårdsmöbler. Möbler som flyttas kommer att ha en hel del hack och slag, och det kommer också att tolerera en robust färgbrunn.

Färg kan appliceras på nytt trä som har förflutit eller till tidigare målat trä. Applicera färgen med en borste eller rulle på en väl rengjord och fuktig yta. Ta bort dött trä och gammal lös färg och avlägsna eventuellt trä innan du applicerar två lackfärg.

Beis flask mindre

Trebeis kan ge färg och skydd för trämöbler. Foto: Flügger

Om du vill behålla den naturliga treutseendet kan färga vara ett bra alternativ. För möbler är det lämpligt att använda en fasad bok - inte en terrass bok.

Fasadebeisen föredrar en bit in i träet och förhindrar regnvatten väter trädet. Filmen bygger lite film och är mindre benägna att flassera än färg. Samtidigt innehåller bönan pigment som skyddar mot nedbrytning från solens UV-strålar. Boken har dock kortare hållbarhet och skyddar träet i mindre utsträckning en färg. En sliten möbel behöver därför underhåll efter en kortare tid.

Reparationsskada

Dörr- och fönsterfärg rekommenderas när utemöbler ska målas. Foto: Beckers

A färgas möbler som ser slitna ut, kan behandlas med ny fläck. Men slitaget gått långt, så att möblerna ser lite ojämn ut, kan den tillämpas däck fläck eller måla och återigen ser ut som ny.

- Låt möblerna stanna länge, och använda en mer adekvat behandling som ålders uppsättningar av spår, rekommenderar målarmästare Chresten Nielsen, chefstekniker på Beckers Norge.

- Den gemensamma nämnaren för alla hållbara behandling av möbler är att se över ytorna regelbundet och bets färg där det behövs.Armstöd, stolar, sittplatser och andra liggande ytor där vatten kan stå efter en regnrock är mer benägna att bära. Här är det viktigt att det inte finns något gap i ytbehandlingen så att vatten kan tränga in, säger Per Myhre.

Färg kommer att hålla möblerna rena under de kommande åren. Foto: Beckers

ADVERT

Mest populära