All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Välj bakgrundsbild över bänk

Förlusten håller visserligen inte så länge kakel, men är mycket lätt att ändra om du tröttnat mönster, färgen blir omodern eller när du så småningom kommer att renovera hela köket. Och genom att skydda tapeten med något lag ofärgad fernissa, stående ytan extra välkomna stänk, droppar, tomatsås och andra saker som annars kan orsaka fläckar.

Och - om du gillar lösningen bra - varför kostar kakorna alls? Det här blir trevligt i flera år, och eftersom det bara handlar om att riva ut det yttre skiktet av fibertapet och ställa in något nytt!

Så här gör du det:

1. Underlaget måste vara rent, torrt och fast. Sparkle och gips när det behövs över hål, stötar och sprickor. Smörj med lim och välj limtyp enligt instruktionerna från tillverkaren av lakan. Smidig och fin applicering av lim uppnås genom att rulla och borsta i hörn och kanter.

Sätta upp bäddbladet

2. Ytan blir aldrig bättre än ytan. Om ytan inte är tillräckligt jämn kan du välja att parkera eller lägga ett lakan. Lakan skärs med några cm. skärare på alla fyra kanterna. Använd spray för att släta och ta bort luftbubblor genom att stryka från mitten och ut mot kanterna. Fin cutter med tapetkniv. Håll en stålmantel mot väggen och klipp den för att få en rak klippning.

Anpassa tapetet:

3. När detta har härdat över natten, smörjs nytt lim över ytan och bandnivåerna ställs in. Använd spray för att släta och ta bort luftbubblor genom att stryka från mitten och ut mot kanterna. Vi valde att sänka höjden, så vi fick några leder och lite arbete med mönster matchning! Bakgrunden vi valde har röda blomstarstänger som var lika vackra som stående men notera att inte alla mönster dra nytta av att montera den "fel" vägen.

Fina ark:

4. Avsluta klipparen med en knivkniv, håll en stålstoll mot väggen och klipp den för att få en rak klippning.

Lak:

5. När tapetet har torkat kan färg appliceras i två eller flera lager för extra hållbarhet. Detta ger en mer smutsavvisande yta och tätar tapeten så att inget vatten, fett och starkt färgat mat och drycker kan dra in och missfärga tapeten. Använd en ofärgad, vattenmjuk lack med glans som motsvarar bakgrunden på tapeten. Ta gärna provet innan du behandlar hela ytan, eftersom färgen kan ändra utseendet på tapeten. I vårt fall blev dock de två områdena nästan osynliga!

ADVERT

Mest populära