All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Välja lämplig utomhus lampor trädgården

Med rätt ljus utomhus kan du få ett trevligare och säkrare hem. Belysning är inte bara viktigt för ditt hemets estetiska uttryck, men belysning kan också bidra till ökat välbefinnande och bättre säkerhet mot olycka och inbrott.

- De flesta känner mindre om utomhusbelysning än ljus inuti huset, belysningsdesignern Marie Anisdahl, som driver företaget Lys för ditt hus. Hon tycker att få har lagt några planer för att belysa utomhusområdena, och att det här vanligtvis är något som skjuts upp tills resten av huset är klar.

Spot med varma vita LED-lampor för att tända buskar eller burkar i trädgården. Ingen fast elektrisk installation krävs. Från Rusta, NOK 259.

- Du kan antingen se till att du får utsträckt ström i trädgården eller du kan välja lampor som är soldrivna. Det finns till exempel ljusbeläggningsplattor med inbyggda solpaneler som är mycket effektiva för trädgårdsspår. Men här borde du vara medveten om att om det finns ett ljunglöv eller snö på toppen, kommer ljusen att få lite minskat ljus. De kan få solljus att laddas, förklarar belysningsdesignern Anisdahl.

Rolig och dekorativ ljushållare för trädgården eller utomhusrummet: Solar powered lamps från Ikea - 149 kr per styck.

Läs också:

Satsa på stemningsrik utomhusbelysning i trädgården

Ge trädgården en extra skjuts med rätt belysning som kan avnjutas när dagarna blir kallare och kvällarna mörkare. Här, trädgårdsexpert Marit Næss Jørgensen ...

Visual sammanhang

lyser du väljer bör vara i linje med husets ålder, möjligen vara ganska neutral.

Tänk också vad som snäll mot din stadsdel, inte bara vad som gör upp i just din trädgård:

- inte förstöra någon annans utomhus områden och inte sätta upp strålkastare vinklad rakt in i grannens vardagsrum, råder Anisdal , och tillade att behovet av nattljus också beror på var du bor.

- I landet är det viktigare för utomhusbelysning, annars blir det helt svart. Det är också trevligt med utomhusljus i trädgården, så du behöver inte stirra rakt in i stora mörka fönster inuti. En väl upplyst trädgård skapar en förbindelse mellan uteplats och inredningsområden, vilket också gör att huset känns större eftersom utseendet drar utåt, påpekar hon.

Ett tips är att belysa matsalen på terrassen eller verandaen. Om det här är tack, det är trevligt med downlights som lyser ner på matbordet.

På hösten kan du dekorera det upplysta stället med ljung eller pumpa, medan det på vintern ser idylliskt ut med ljus på snön.

Läs också:

Skapa en vacker ingångsdel

Vid ingången till huset skapas första intrycket av hemmet.

Neo ljusslinga från Rusta, kr 99 för kedja med 10 bollar. Välj mellan varmtvitt eller multifarkt ljus. Ljusslingan är 4 meter lång.

Begränsa belysning

Det är mysigt med ljus, men det finns ingen anledning att översvämma belysa hela huset så att det ser ut som en offentlig byggnad eller sätta håna någon perenn trädgård.

Kom ihåg att ljuset också förorenar, varnar Marie Anisdahl.

- Kom ihåg att du ska tända upp var du behöver se, liksom några dekorativa element i trädgården. Använd lamporna i deras avsedda syfte och ser inte en rundglödande lampa med låg dimljus avsedd för höjdhöjd på en stolpe - så blandar alla som passerar.

Läs också:

LED-lampor på terrassen

Med lite ljus på terrassen kan sommarkvällarna förlängas hela vägen till hösten. LED-lampor avsedda för utomhusbruk kan ge en elegant effekt ...

Amalfi vägglampa till utsidan har LED-lampa och kommer i svart eller vit plast. Kabel på 10 m ingår i Design Lighting. nr.

Utomhusljus skämtar också bort tjuvarna. Anisdahl rekommenderar att du har några rörelsestyrda strålkastare som fortsätter om någon närmar sig natten.

Belysning på terrassen gör det mindre frestande att bryta sig in på den vägen, och det är också smart att belysa en möjlig cykelparkering.

Stockholm dragare från Norlys kostar kr 2806 för upplyftning. nr. Vägglampan Sandvik från Norlys lyser upp och ner och kostar 2149 kr för kristianbelysning. nej

7 smarta val

Indirekt ljuskälla : Lampor där ljuskällan är dold ger mer raffinerat ljus en lampa som lyser i alla riktningar.

Förklara vad du vill betona: Se till att lampor och glödlampor tänder banan

för att gå på eller på ett trevligt träd i trädgården. Om du har ett växthus blir detta ett excentriskt

element i trädgården om du lyser dit på kvällen.

Se var du går: Belysning är viktigt i trappor, speciellt för att förebygga olyckor när det är halt. Ljus från porten och upp till huset är smart om vägen är lång. Du kan ha lite avstånd mellan dessa lampor, de fungerar mer som en trollkarl.

Earth spade med ljus är både användbart och bra, och kan enkelt flyttas runt.

är också en billigare lösning än en mer permanent elektrisk installation.

Välj LED Utan: Detta är ett ekonomiskt val, och utomhus spelar ingen roll om ljuset blir vit. Enligt ljusdesigner Anisdahl är en standardlampa på

3-4000 Kelvin ganska bra för utomhusbruk.

Ljuskulor

på marken blir ett dekorativt element som kan upprepas upprepas för en visuell förbindelse mellan hus och trädgård.

Julgranbelysning

på ett staket är mysigt och dekorativt. Lamporna blandar ingen, och det är ett billigt sätt att belysta.

Skapa en lekfull utomhusmiljö med Ikea soldriven lampa. Laddas för 9-12 timmar i solljus, behöver inte en sladd eller sladd. NOK 98 per styck.

Batteriladdare batteriladdare från Coolstuff. Nej, kr 975.

ADVERT

Mest populära