All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Välj

Text: Linda Ørstavik Öberg. Foto: NTB Scanpix.

Till salu, har en vattenhalt av upp till 20 procent.

- Jag kan lyfta en säck med en checkmark om träet är torrt eller ej, säger Jo Inge Breisjøberget, chef för jakt och fiske i Statskog.

En erfaren skogsproducent finner på det sättet på egen väg. Vi andra kan använda bakningsmetoden.

- När du träffar två kuber mot varandra hör en liten röst. Om det inte finns någon resonans i skogen, är träet fuktigt och du hör en dum lukt. Torrt trä ger också mer ljud när du lyfter trägolvet. Chubbersna gnider och krossar varandra, säger Breisjøberget.

Om du tar en flaska Zalo och smörjer i ena änden av spetten, bör det vara möjligt att blåsa bubblor genom kuben. Detta skriver Newswire.

Vi vill ha björk

Det är främst björk som används som ved i Norge, i södra Norge också mycket ek.

- Det är den största efterfrågan på björk. Människor får sina händer på tall och tall, vilket också är lite svårare att torka ved. Tall och tall böjer en del och ger fler insekter i vardagsrummet. Torrgran är lätt att tända på och passar bra som en grogrund ", säger Breisjøberget.

Ju närmare träet är, desto högre är energiinnehållet för avfyring. Eik är till exempel effektivare än björk, eftersom träet inte är fuktigt.

Andra villkor spelar också.

- Gran som växer högt och på skuggigt mark kan bli nästan lika nära som ek, säger han.

På Enovas lista över de mest energieffektiva skogarna tornar kloster och fat på toppen, men märker att båda är skyddade i Norge.

Kontrollera markeringen före köp

Bagaget du köper ska märkas med mål och innehåll, enligt Norsk Ved.

Påsarna ska också märkas med fuktprocent och pris per kilowatttimme som levereras, men det är inte ett krav.

Innan det fanns något som hamsterades före vintern, köpt i favner. Idag säljs det till stor del i 40 eller 60 liter nätverk.

- Människor väntar länge tills det heter. Jag får förfrågningar från personer som har bränt upp den sista kuben natten före, säger Breisjøberget.

Han är glad att han inte har arbetat som heltidsjobb men skulle vilja rekommendera det som en hobby.

På Statskogs mark i norra Norge och norra Norge kan alla köpa hyrda hyddor på skog där du hugger, vrider och transporterar själva träet.

- Det finns bra trim, friluftsliv och trevligt arbete. Och då är det mycket tillfredsställande att resultatet av arbetet är så omedelbart, avslutar Breisjøberget.

ADVERT

Mest populära