All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Välja rätt färgtyp

Vet inte vad husfasader är målade med tidigare, är det viktigt att välja rätt typ av färg när man ska upprätthålla house.

- Felaktig typ av färg kan leda till sprickbildning och dålig vidhäftning ", säger Tom Rune Bergstuen, chefskonsult vid färgtillverkaren Flügger.

Mjukt och hårdfilm

Beläggning med trefasiga andetag görs huvudsakligen i tre typer, baserat på vilket bindemedel som används. Dessa är alkydfärger (oljemålning), akrylfärg och hybridfärg (vatten-tunn alkydoljemålning). Oljemålning, inklusive linolja, tunnas med vit anda medan de andra späds ut med vatten.

När en oljemaling torkar blir ytan mycket hård, medan akvarellfärgens yta, (akryl eller hybrid) blir något mjukare.

Spänningsskillnad

- På grund av skillnader i spänning av ytfilmen kan målning med olika typer av färg vara problematisk.

Speciellt om du har en vägg applicerad på akvarellfärg, måla den med en oljemålning. Då kommer det svåraste och minst flexibla skiktet på ett mjukare och mer rörligt färgskikt som kan leda till sprickbildning.

- Det är därför inte bra att välja en ren oljeprodukt för en yta målad med en vattenfärgad färg ", sa han.

- Om du väljer akvarellfärg, är du säker. Det fungerar på alla ytor!

Observera linjära oljeproblem

Detta gäller inte linolja. Om det tidigare målades med linfrämjemålning är det viktigt att kontakta malleanleverantörens produktsupport eller en skicklig hantverkare för råd och hjälp.

- Om det är ett äldre hus är det oerhört viktigt att ta reda på om det finns en linfrön färg som används när huset var nytt. Är fasaden nyligen målade över med oljefärg eller en hybrid, och en är inte medvetna om att det finns linoljefärg i botten, kan det leda till stora problem för målning.

- Den som är osäker på om det kan vara en linoljefärg på botten, bör ta kontakt med den tekniska avdelningen av färgleverantören du tänker använda, eller med en erfaren målare, så att de kan ta en inspektion och göra lämpliga behandlingsförslag, rekommendera Tom Rune Bergstuen.

Testa med denaturerad sprit

När det gäller hybridfärger, vilket naturligtvis är vattenburen och innehåller både akryl- och alkydbindemidler beror vidhäftning och ytspänning av blandningsförhållandet mellan akryl- och alkyd i färger.

- Om du målar med alkydfärg är det viktigt att veta vad som tidigare har använts, säger Tom Rune Bergstuen.

Det är ett enkelt test att ta för att bestämma vilken typ av färg som används:

- Gnid försiktigt en röd spyt på den lackerade ytan. Om färgen löser sig och blir mjukt är det en akrylfärg.

ADVERT

Mest populära