All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Välja rätt färg för väggen

Det finns ett hav av olika målningar. Rengör bortsett från det faktum att tillverkarna är många, det finns målningar i olika kvaliteter och typer, och det finns minst ett bra produktval för varje uppgift! Vilken kvalitet och egenskaper färgen ska ha bestäms av det substrat som ska behandlas och vilka krav som ställs på den färdiga ytan.

Normalt bestämmer bindemedlen vilka huvudegenskaper färgen har. Bindemedlet är den viktigaste ingrediensen i färg och även den komponent som ger färgtypen sitt namn. De två viktigaste typerna av bindemedelstyper för interiörprodukter är latex (akryl eller PVA) och olja (alkyd). Alkydprodukter används huvudsakligen för träslag, medan olika latexmålningar har ett brett användningsområde.

Med vatten som lösningsmedel

Ta bort väggar i levande utan mycket belastning, kan målas med relativt enkla beläggningar, tillsatt från billiga bindemedel. (Foto: Butinox Interior)

- Inomhus används för närvarande nästan uteslutande vattentäta målningar; antingen vattenburna oljefärger, vattenburna latexfärger eller polyuretanforsterket akryl, säger Thor Ingar Røneid, målarmästare vid institutionen för produktsupport på Scanox.

För väggytor utan speciella krav används robusta och starka rullkvaliteter, men med något svagare bindemedel än ytor som utsätts för hårdare leder. För väggar används en ren akrylfärg eller akrylförstärkt PVA-färg, men PVA-färger kan också användas för enklare behandlingar.

Mörka färger ställer ytterligare krav

I ett kök ska målade väggar tvättas med tyg och eventuella rengöringsmedel. Det kräver en god kvalitet på bindemedlen i färgen. (Foto: Beckers)

Ska ytan helmatt, tvättbara, reptåliga eller bryts i mörka färger , högre krav på kvaliteten på bindemedel för att undvika sheen fläckar visas i bete. Både oavsiktlig ripning och normal rengöring med våt trasa kan orsaka skinsskydd. Vita ränder efter fingermärken är också ett problem, särskilt synliga är de i mörka färger.

- Många matt beläggningar tål en hel del, men framför allt mörkare färger kan göra vita fettfläckar genom kontakt med händerna, säger Chresten Nielsen, målarmästare och CTO på Beckers.

Skillnaden mellan tak och väggfärg är vanligtvis bindemedlets kvalitet. Taket utsätts för otillräckligt slitage och bör endast tvättas i samband med färg. Därför kan en rimlig färg användas, vilket ger bra däck utan att spendera extra pengar på robusthet och tvättbarhet. Rekommenderade takmålningar är nästan alltid av PVA-kvalitet. Takmalinger gärna helmatte, glans 2.

Vanliga misstag

Fel rengöringsmedel: Green tvål eller ammoniak flyttar smuts.Tvättning, förtvätt eller inredning rengöring tar bort den.

Dålig rengöring: Skölj väl med rent vatten efteråt så att alla rester efter rengöringsmedel avlägsnas.

Det är för upptaget: Det är viktigt att ytan torkar ordentligt före appliceringen av nästa kappa, därför rekommenderas torkningstiderna.

Inomhus använder nästan uteslutande vattentäta målningar. Dessa luktar lite och torkar snabbt. (Foto: Butinox Interiör)

ADVERT

Mest populära