All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Välja rätt färg för tegelhus

- För att välja rätt färg till tegelhus, är det viktigt att veta vilken typ av gips som används och vad det putsade på, säger Tom Rune Bergestuen, teknisk chef på färgtillverkaren Flügger.

Det finns inget svar på vad som är bäst för väggen.

-. Det finns många fällor att gå i Det håller säkert inte bara att skilja mellan frimurarna och målning av fasader, sade han.

Många typer av väggar

Det finns många typer av väggar och många typer av färg. Därför är det viktigt att veta vilken typ av färg och murbruk som ska färgas när man väljer färg.

- Mur är inte bara en vägg. Och murverk är mer än murverk. Det finns så många olika typer av vägg och gips att många människor har problem med att känna till skillnader och dessa kräver återigen olika behandlingar, säger han.

Vardagsrummet och hans kollegor hos Flüggers tekniska service får dagliga frågor från husägare som är osäkra på vad som ska användas.

- Vi finner ofta att människor inte vet vad man ska måla. Det är inte för oss att veta att väggen är grå. Nej, vi behöver veta vad muren består av och vad den tidigare målat för att rekommendera något, säger han.

Rätt vård kommer att hålla länge

När det är oklart vad underlaget består av de aldrig blint råd per telefon. I stället erbjuder de en konsult som kan kontrollera väggen, prova och kartlägga substratets tillstånd innan man ger en beskrivning av behandlingsmetoden.

Han rekommenderar alla som är osäker att kontakta någon av dem, som representerar teknisk service av andra färg leverantörer eller målare som har erfarenhet behandla tegelhus. Felaktig behandling kan vara en dyr affär. När färgen blöts och bryts efter en kort tidsperiod är det ett tecken på felaktig behandling.

- Vid val av rätt produkt och korrekt behandling ska huset kunna stå upp till 20 år innan det är nödvändigt att måla igen. Och det rekommenderas att fasaden tas om hand och tvättas varje år, eftersom du är i gott skick, säger Bergestuen.

Med rätt behandling stannar tegelhus bra under lång tid. Hennes färgglada Gulskogenskola i Drammen designad av Kristin Jarmund Arkitekter AS.

ADVERT

Mest populära