All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Välj rätt värmepump

Det finns många leverantörer av värmepumpar, och det är viktigt att utforska terrängen och förvärva kunskaper innan de investerar i ny uppvärmning. Vad ska du tänka på när du köper värmepump? Både Novap och Consumer Report har utarbetat checklistor som du borde följa.

Har leverantören ett gott rykte?

Norsk Varmpumpeforening (Novap) rekommenderar att du väljer ett lokalt företag med gott rykte. På Novaps hemsida // www. Heat Pump info. nej / du kommer att hitta en översikt över företag över hela landet som godkänts av Novap. Begär referenser - och kolla dem!

Begär slutpris

Beställningspris inklusive montering och fråga om montering innehåller efterkontroll.

Var kritisk till supererbjudanden

Få ett erbjudande baserat på dina värmebehov och dina värmekostnader som det är nu. Låt dig inte förföra med stora broschyrer och siffror om hur mycket du kan spara. En uppskattning av förväntade besparingar bör komma efter ett hembesök av en återförsäljare eller installatör. Köp inte värmepumpar för självmontering.

Använda Professionals

Säljaren ska vara ett certifierat kylmedel, helst med godkännande från Novap. Oavsett vilken värmepump du väljer, är korrekt installation av kvalificerade värmepumpinstallatörer en förutsättning för att du ska kunna uppnå förväntade besparingar. Detta gäller för alla typer av värmepump och märken.

Hitta dina behov

Kontrollera att pumpen du vill ha är tillräckligt stor för dina behov. Det är bättre att köpa en för stor pump, än en som är för liten.

Alla hus är olika och det är därför viktigt att bedöma med installatören vilken värmepumpsmodell passar bäst i hemmet och vad är den rätta placeringen på insidan och utsidan. Att uppnå en god värmefördelning i huset är viktigare än typen av värmepump.

Norge Friendship?

Kontrollera att värmepumpen är anpassad till norska vintern. Den ska ha en värmekabel i bassängen / avloppskanalen. Få specificerad och dokumenterad att pumpen passar klimatet där du bor. Vissa tillverkare skriver att deras pumpar inte tål saltlösning, vilket är vanligt längs kusten.

Skriv kontrakt

Skriv ett skriftligt kontrakt och inkludera alla löften från leverantören. På så sätt blir du starkare i ett eventuellt konsumentfall om du upptäcker att du har köpt en katt i väskan.

Kontrollera den tekniska

Kontrollera att pumpen har steglös styr- / växelriktare. Det är en elektronisk styrning som styr motorens hastighet - och därmed mängden värme som pumpen ger.

Pumpen ska ha R410A som kylmedel. Ett kylmedel är en vätska som enkelt förångar. Genom att växla mellan gas och vätskeform kan den absorbera och avge värme. R410A skadar inte ozonskiktet om det läcker, det är inte giftigt eller brandfarligt. Det kan dock orsaka allvarlig frostskada eller skada ögonen om du får det.

Följ underhållsriktlinjerna

Det är viktigt att undersöka om man ska göra något om underhåll av värmepumpsystemet. Be återförsäljaren att förklara vad du ska göra och se till att detta också anges i användarhandboken. Be också om att återförsäljaren rekommenderar dig ett serviceavtal. Med rätt underhåll och service får du maximalt utnyttjande av värmepumpsystemet, både för prestanda och livslängd.

Har du reservdelar?

Det är viktigt att du ser till att din återförsäljare har reservdelar till ditt värmepumpsystem idag och för hela värmepumpens livslängd. Det är mycket ogynnsamt att du beställer en reservdel från utlandet med en leveranstid på upp till 2 månader. Var god tillgång till reservdelar som bekräftats i erbjudandet från återförsäljaren. Ett extra tips är att köpa värmepump och montering av samma företag, så det är aldrig tveksamt vem som är ansvarig om något ska gå fel.

Känn din försäkring

Värmepumpar omfattas av villaförsäkringen på samma sätt som integrerade apparater, värmekablar och varmvattenberedare. Försäkringen täcker skador som orsakats av direkt blixt eller så kallade elektriska fenomen, såsom en felaktig effekt i gallret. Försäkringen gäller inte mekaniska fel eller funktionsfel.

Källor: Konsumentrapport (Pdf -04), Novap. nej, enova nej, din sida. nej, värmepump. blogspot. com

ADVERT

Mest populära