All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Välja rätt golv

VAL våningar: parkettgolv till vänster är mjukare och känns varmare, men lamin hastighet höger är segare och mer motståndskraftig mot spill. Illustration: Thinkstock. com

Många norrmän älskar en traditionell stil hus med trägolv i både vardagsrummet, hallen och sovrum. Men det är nödvändigt att alltid köpa den dyraste parkett? Motstå de larmande småbarn och hund klor? Är det inte bättre att lägga till en billigare laminat?

"Sinnasnekker'n" Otto Robsahm be dig att tänka på hur livet i ditt hus är innan du väljer golv.

- Om du har en hund eller aktiva småbarn och kommer inte vara orolig för att få skrapat på golvet, så jag skulle rekommendera att välja laminat. Det tål stryk och du behöver inte vara orolig när någon drar en stol skrapning över golvet, säger Robsahm att klicka. nr.

Han tror att det kommer att vara bäst av allt, om du har värme under laminatgolv, eftersom ett laminatgolv känns ofta kallare än ett trägolv.

- I rum som köket och en ingång Jag skulle också rekommendera laminatgolv, det tål mycket mer spill.

- inte köpa den billigaste

Robsahm tror parkettgolv är mjukare och känns varmare eftersom det är äkta trä. Men du måste vara beredd på att det blir några märken och repor under årens lopp, kan det inte tål så mycket som laminat. Fördelen med en parkett är att det kan slipas och lackas igen, med tanke på att du inte köper det allra tunnaste.

- Många laminatgolv är för närvarande mycket välgjorda, så att du kan knappast se skillnaden. Men personligen tycker jag att det känns kallare än parkett. Och kom ihåg att du får vad du betalar för. Köp inte laminat till 60 miljoner per kvadratmeter, riskerar du att golvet lossar lederna.

Trägolv

Trägolv består av trä.

Den vanligaste har en total tjocklek av 14-15 mm. Det tål att slipas 3-4 gånger.

hårdhet varierar. Merbau och kanadensisk lönn är bland de svåraste att tåla mest medan tall är mjukast.

Den har en lång hållbarhet och kan oftast slipas och lackerade flera gånger.

Åldern graciöst och många som den naturliga looken av trä.

Nackdelen är att det så småningom ska slipas och oljas eller lackeras, som kostar både tid och pengar.

är mjukare än laminatet och är mer mottagliga för hack och repor. Tål liten spill.

Vissa arter är inte lämpliga för under golv.

Laminatgolv

Laminatgolv är uppbyggd av flera skikt. Den största skillnaden av parkett och laminat är att laminatgolv inte har tre i toppskiktet, men en mycket tålig beläggning av laminat.

Fördelen är att det är mycket svårt, det är mycket svårare att skapa skrubbsår och repor på ett laminatgolv.

Kvalitetslaminatene motstå ganska mycket spillt vatten och är därför lämplig för kök och entréer.

är mycket lämplig för golv med golvvärme.

Det är hållbart och lätt att underhålla och kräver ingen beläggning, etc.

Nackdelen är att den inte kan strimlas för att bli ny.

Källor: SINTEF Building och infrastruktur, Maxbo, Byggmakker, Tarkett

Robahm rekommenderar att du väljer laminatgolv som kostar 2-300 per kvadratmeter och parkettgolv som kostar 3-400.000.000 per kvadratmeter.

- Då får du ett bra golv för allmänt bruk. De dyraste varianterna är mer för personer som vill ha ett speciellt utseende eller är särskilt intresserade.

Han tillägger att om du investerar i den dyraste parkett runt tusen kronor för kvadratmeter, så det är också så gott som fri från repor.

Bodil Vassli arbetar med att sälja golv i Maxbo och säger att deras kunder köper ungefär lika mycket av parkett laminat. Men norrmän väljer någonsin dyrare sorter av båda golvtyperna.

- Många väljer parkett mycket på grund av känslan. Det är en parkett som är äkta trä hela vägen. Parkett upplevs också som mjukare och varmare än laminat, se Vassli att klicka. nr.

Klarar barn och hundar

Nackdelen med parkett är att det är mer benägna att få hack eller repor. När den är gjord av trä så att den kommer att minska i den om du förlorar något tungt i golvet.

- Ett laminat av god kvalitet, men kommer att utstå mycket och kan vara ett bra val för ett barns rum där det går förlorad och kasseras saker på golvet. Ett litet dyrt laminat tolererar också mycket fukt och passar därför i köket och i en entré där det finns lite vatten på golvet. Om du har en parkett i köket, var noga med att torka upp snabbt om det är spillt, säger Vassli.

En parkett kan förstöras av vattenspetsar eftersom den är gjord av trä.

Många människor som har hundar i huset väljer laminat eftersom en parkett kan förstöras av hundens klor runt golvet. Detta kommer att variera beroende på parkettens kvalitet och typen av trä, men laminatgolvet står fortfarande emot mer.

Vassli tror att pris och kvalitet är nära kopplade, särskilt när det gäller laminat. Om du väljer den billigaste varianten, kan du inte förvänta dig att det tål mycket, men det kan fungera bra i ett mindre använt rum i huset.

Smaken bestämmer golvet

Ett argument för att välja en parkett är att det blir finare med tiden när det är naturligt. De flesta typer av parkett kan slipas och målas flera gånger. Men Vassli på Maxbo tror att många nordmän har slutat glida ner golv, de köper bara en ny våning när den gamla har blivit ful eftersom de har råd med det.

- Medelpriset på de golv vi säljer ökar, både laminat och parkett. Norrmänna vill ha ett fint golv i huset och har råd att njuta av det.

Hon påpekar att laminatgolv har blivit mycket trevligare de senaste åren.

Strond inte allt: En parkettgolv är förstahandsvalet för många, men det blir lätt repor och bucklor, särskilt om det finns barn eller hund i huset. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Tidigare var det mycket uppenbart att detta var plast, men nu många laminatgolv så fin att man nästan inte kan se skillnad mellan det och verkliga parkett.För många är det en känsla som avgör om de vill ha trägolv eller laminat, tror Vasli.

VATTENVATTEN: Laminat är ett bra val i köket, vilket gör mycket röra från diskmaskinen och diskbänken. Foto: Foto: Gro Strømsheim

SINTEF Building Research tester både parkett och laminat för allt från nötningsbeständighet, ljudisolering, brandmotstånd och glidmotstånd. De påpekar att laminatgolv har starkare repstålighet och ythårdhet.

Det betyder att golvet tålar mycket mer utan repor och repor. Högklackade skor, hundkläder och barn som kastar saker i golvet kommer snabbt att göra märken i ett parkettgolv, men inte i ett laminatgolv.

Läs också:

Dessa vakna borstar är bäst

Därför blir hytterna billigare

Kom ihåg att du kan vinna pengar på kartongerna

ADVERT

Mest populära