All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Välj ljusa brickor för att vinter

brickor på taket, balkonger och konkreta gjutgods läktare utanför kabinen eller i trädgården har blivit en allt vanligare syn.

Som norrmän som reser och äger mer i söder, ser de fördelar i ett klinkergolv som är både lätt att rengöra och som är dekorativa.

- Det är praktiskt, svårt att krossa, stå emot vatten och ha en bra design som de vill åka hem till Norge. Så vi tar inte alltid hänsyn till att vi har ett helt annat klimat här i landet. Därför bör vissa körregler vara kända, säger Arne Nesje, generalsekreterare i byggföreningen.

Högsta svårighet

Det är speciellt för soliga områden att välja ljusplattor.

- och de bör inte vara större än ca 40 cm x 40 cm, säger Nesje, som är en av författarna till läroboken "Allt om plattsättning."

- Stora plattor kommer att erbjuda problem eftersom de lossnar lättare än små plattor. När du limmade kan du inte klämma ned de stora plattorna. Detta skapar håligheter där vatten kan frysa.

Vatten stående i spår eller hålrum under plattorna är strukturen värsta fiende och bör undvikas där det kan få vatten.

- Då kommer plattan att lossna efteråt. Och det är dåligt, säger han.

Nesje betonar att tegel terrassen och balkongen är först och främst ett jobb för hantverkare med rätt professionell kunskap.

- När det gäller svårigheter, tillhör kakel över diskbänken som många kan göra medan på terrasser och balkonger, måste allt göras på rätt sätt för att undvika problem, säger han.

Använd Craftsman

Även om du har lagt till kakel innan, bör det här jobbet vara bokning av dem som verkligen kan.

- Det har något att göra med ansvaret. Om du ska sälja ett hus, kommer skattebetalaren att bedöma hantverket gjort av en person som osäkerare och riskabelare. En skicklig hantverkare har en större förutsättning för framgång, säger han.

Men det finns ett annat viktigt argument för att använda en professionell kakel:

- Om något skulle gå fel, har du någon att annonsera. Förfallodagen är fem år. Utan denna säkerhet måste du betala extra arbete från din egen plånbok, påpekar Nesje.

Limmetekniken är viktig.

Den bästa metoden för att förhindra kaviteten är dubbelruta. Detta minskar risken för frostsprickbildning.

- Dubbelglasfönster innebär att du applicerar lim både på plattan och underlaget. Applicera ett smidigt lager på baksidan, och liknar substratet. Den senare är kammad med spår innan plattan pressas ordentligt på plats. Använd flöjtlim som lämpar sig för utomhusbruk, "betonar han.

Denna procedur säkerställer också att en yta utan hålighet skapas och säkerställer vidhäftning som håller plattan.

Tänk på temperaturer och rörelser

En svart kakel En mycket varm sommardag kan få upp till 50 till 60 grader Celsius i en ljummet krok. Därför är det fördelaktigt att välja ljusplattor i soliga områden.

- En mörk kakel blir lätt obehagligt het och nästan omöjligt att gå på en varm sommardag. I östra Norge kan en terrass i söder ha en mycket hög temperaturskillnad över ett år. Temperaturområdet är från den kallaste vinterdagen till den varmaste sommardagen högst 80 grader. En mörk kakel måste därför ha flexibilitet, lim och full limdäckning för att inte lossna, betonar Nesje.

Placering är viktigt

När du lägger kakel ska du helst välja kvadratiska plattor som placeras i korsbensmönster. Plattorna är inte förskjutna i förhållande till varandra.

- Med detta padsmönster är det också lättare att infoga elastiska rörledningar av silikon eller profiler där detta krävs för att spela in rörelse. Avståndet mellan rörliga fogar varierar mellan 2-5 meter beroende på skottets färg, storlek och stabilitet samt skyens riktning.

Vid val av kakel måste man också överväga frostsäkerhet och glidmotstånd.

- Om du har valt en glidande produkt behöver du inte glida och falla på plattorna, säger han.

Betong kan orsaka kalciumrabbningar.

Om du lägger en betong såg eller lägger på den, innehåller dessa lager kalcium. Materialet kalcium finns i både cement, lim och tätningsmedel. Om du klibbar plattan rakt på fuktig betong, kommer det så småningom att dra upp kalkavlagringar upp till ytan. Kalven stelnar när vattnet är borta och ligger som en grå slöja. Kakelarna får sålunda ett lysande utseende.

- Ett cementbaserat diffusionsmembran är därför bra att använda i dessa fall. Det förhindrar avfuktning av substratet, och därmed också teckning av limer. Kakelplattor är ett mycket hållbart material när arbetet är gjort korrekt. Det säkraste är att lämna plattor utomhus till skickliga hantverkare, avslutar han.

ADVERT

Mest populära