All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Välja rätt brandsläckare

- det finns en stor skillnad i hur effektiva de olika handen brandsläckare är när det gäller att släcka elden, och detta kan vara privatpersoner för lite om. De går oftast för den billigaste brandsläckare, och tror att om det är rött, så allt är i ordning, säger Haakon Manheim på Presto Brannteknikk AS tidskriften Fire & Security.

När du väljer ett pulverklot kräver myndigheterna att det är 6 kg / minimum 21A.

bärbara brandsläckare är uppdelade i olika brandklasser:

  • A-klass omfattar bränder i fasta organiska material, såsom trä, papper, textilier och liknande.
  • B-klassen innehåller eld i vätskor som bensin, olja, färg och färg.
  • C-klassen ska släcka bränder i gaser som propan, metan och butan.

  • Pulver- eller skumanordningar med brandklasskombinationen ABC / AB är de vanligaste.

Enheter i dessa brandklasser är utformade för att kunna hantera bränderna mest sannolikt i ett vanligt hem.

Det finns egna handtändare som är avsedda för bränder i metaller (klass D), matoljor och matfett (klass F).

- Tidigare var det också brandsläckning för elektriska bränder, och de märktes med E. Nu kan du använda en ABC / AB-enhet på bränder i elektrisk utrustning upp till 1000 volt. Och det räcker för en individ, säger Manheim.

Läs också:

Julblommor

När det är jul är det extra mysigt med färgglada blommor i huset. Vi ger dig de bästa tipsen för att hantera dina julblommor.

Sömnseffektivitet

Eldsläckareffekten går från 21A till 55A. Dessa mål avser testbaser som brandsläckarna testas mot. Ju högre maktklassen desto större är testen, sovaren har testats mot.

- I NS-EN3 beskrivs hur bränderna byggas såväl som en beskrivning av andra aspekter av avkylningstestet. Standarden NS-EN3 beskriver två olika brasar, en för A-bränder och en för B-bränder. C-bränder kräver inte fel test, säger Manheim.

pulversläckare innefattar ammoniumsfosfat, och ju högre grad av detta desto större släckeffekt har brandsläckare.

Pulver har större räckvidd

Även om regeringens krav är 21A, bör du välja ett högsta kvalitet pulverbindemedel (55A), även om det kostar några fler. Detta anges på etiketten på handskåpet.

En sak att tänka på när det gäller pulver- och skummaskiner är kasta längden. Pulver har en kasta längd på upp till 8 meter, medan dynans längd på skummaskiner är betydligt kortare.

Läs också:

Brand - Skydda dig

Här är fem tips för att skydda dig från eld.

Med längre kastlängd kan du också stå längre bort från elden.Du har också mindre tid att bekämpa elden med en skumanordning, eftersom slakseffekten är sämre.

- Om du har erfarenhet av att använda handljus mot öppna flammor från tidigare kan du välja skumluckor. Då kan du hantera eldtillägg närmare än om du inte har erfarenhet. Fördelen med skumkapslarna är givetvis att de leder till mindre sekundär skada efter elden. Men bakdelen är kortare kylning och lägre eldklass. Det betyder att du behöver vara mer effektiv när du blir av med elden. Men dessa extras blir också bättre. Men idag skulle jag rekommendera människor som aldrig har försökt släcka med en brandsläckare före en ABC-pulvermaskin i kraftklass 55 A, vilket avslutar Manheim till Fire & Security.

ADVERT

Mest populära