All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att se vad du bör tänka på innan du köper en ny borr

När behovet av borren dyker upp, ringa någon i stället för pappa, en handfull användbar dotter eller en vän, som kommer och hjälper.

Men en dag står du där och behöver din egen borr - och vilken ska du välja?

Det finns många att välja mellan, de har en sladd eller ett batteri, de körs på olika spänningar, vissa kan skruva, borra och vrida. Vissa är stora och tunga med många inställningar, andra är små och har mindre repertoar.

Dessutom varierar priserna från några hundra pund till flera tusen. När Dinside testades åtta öron tidigare i år visade du att priset bara var inte avgörande för hur bra en borr fungerar.

Om du går till köp av borr kan Dinside ge dig bra tips om vad du ska tänka på innan du går till affären.

# 1: Vad ska du använda?

Ansökningsområdet är mycket viktigt. Bör det användas mycket och ofta? Har du jobbigt arbete? Ska du använda den till en skruvmejsel för att montera hyllor och möbler eller ska du starta ett större renoveringsprojekt med borrning i trä och vägg?

behov? Vad man ska göra är att bestämma vilken typ och mängd borr du behöver. Foto: Fotolia / NTB Scanpix mer

En maskin är inte alltid lämpar sig för varje jobb, de stora blir för stort och kraftfullt och den lilla reprobate.

Om du vikar plana möbler och hyllor kan en kraftig borr fäst de speciella monteringsskruvarna över plattorna. Därför ser du ofta en ritning av en borr med ett stort kors över monteringsanvisningarna från Ikea.

Ska du bygga en terrass eller skapa ett garage, kommer andra krav att göras omedelbart.

Vid flyttning av fot? Här är verktyget du behöver!

# 2: Borra de lättaste uppgifterna

är behovet i första hand för att montera det finns liten skruvmejsel för bits, som är väl lämpade för jobbet. Bra om dem är att de är små och lätta och löper relativt långsamt så att du har bra kontroll. En större borr kan också springa långsamt, men då måste du vara väldigt lätt på avtryckaren.

Men en liten skruvmejsel kan inte bara skruva. Det finns också små som bor med dessa, med samma hexagonblad som skrubitar. Om du bara behöver borra några mindre hål i träbearbetning en gång i taget är det väldigt bra! Även gipsskivor är lätt att borra, för att fästa något som en gipsankare som är monterad genom ett hål i gipsskivor och dras åt med tång.

Således kommer den att hålla en liten skruvmejsel av denna typ för sådana små jobb.

KAN OSS BRA: Även de små skruvmejslarna kan användas för att borra och det lever i många storlekar. Foto: BRYNJULF BLIX Visa mer

Små skruvmejslar är många, de är också bland de allra billigaste lösningarna, även om det finns dyra varianter.Vi har sett maskiner vägen ner från 169 miljoner i Jula och 199 kronor för en Hyundai på Euro, pro Bosch GSR Mx2Drive som vi har testat tidigare och säljs för ungefär ettusen tag.

Den vanligaste batterispänningen för dessa små maskiner är 3, 6 volt.

# 3: Borra för att skruva och borrning i trä och andra material

Om man borra mycket och ofta du behöver en mer kraftfull och snabbare maskin. Dessa är mycket större och finns i mycket många varianter.

De har inte hexagonala konsoler för bitar, men standardborrningar med chuck spänds för hand.

BOR ELLER BITS? I en vanlig chuck (ofta kallad "cola") kan du fästa något. Foto: BRYNJULF BLIX Visa mer

Mindre maskiner tar upp till 10 millimeter, större maskiner kan leva upp till 13 millimeter. Ännu större borrar har oftast ett blad som bärs så att det blir mindre än den faktiska borddiametern.

AVDREID: Stor borr blir mindre för att fästas i mindre chuck. Foto: BRYNJULF BLIX mer

Om du använder datorn för att vända stift en bitshållare i chucken, det gör det mycket snabbare och enklare att ändra bitar.

BITSHOLDER: En bithållare gör jobbet enklare och du blir lättare. Foto: BRYNJULF BLIX mer

Maskinerna i denna klass varierar både i storlek och batterispänning: 10, är ​​vanligt på den minsta av gruppen 8 volt, vidare, finner vi progressivt större maskiner som körs på 12 volt, inga körningar av 14, 4 Volt och mest och störst kör vid 18 volt.

I teorin är ju högre spänningen desto kraftfullare och snabbare är maskinen. Men i praktiken är det inte så lätt. Effekten beror på både motorens struktur, kvaliteten på motorkontrollen och mängden ström som batteriet kan leverera.

En professionell maskin som körs med lägre spänning kan vara lika kraftfull som en 18 volt hobbymaskin. De professionella maskinerna är lätta och starka, det är viktigt när de används i många timmar varje dag.

En maskin med goda egenskaper på alla områden kommer vanligtvis att vara dyrare än de andra eftersom kvaliteten kostar.

Men det viktigaste är att maskinen är tillräckligt bra för vad den ska användas till. Ska du bara skruva och borra om och om under året, behöver du inte en maskin som är konstruerad för krävande daglig användning av en hantverkare. Om du vill ha en professionell maskin och skulle vilja betala några hundstensar eller tusentals dollar extra är en annan sak.

Pratar du om riktigt tunga skruvdragare? Då behöver du en slaktare. Vi har också testat flera mördare.

Om du bygger en terrass eller sätter på gipsskivor, finns det också skruvar där skruvarna är fastsatta på plastremmar och matas automatiskt. Vi har testat den här varianten från Bosch.

# 4: Vad letar du efter?

En bra skrubber / borr skulle vilja ha ett val för två olika hastigheter. Dessutom ger avtryckaren god fartskontroll, så nära som steglös som möjligt.

MEKANISK GIR: Behöver mer kraft är mekanisk ger saken.Foto: BRYNJULF BLIX Visa mer

Momentväljaren i många steg är fördelaktig när du vrider. Det hindrar maskinen svänger så hårt att skruven går tvärt genom materialet, vilket lätt sker när du installerar modern platt paket möbler och hyllor.

INSTÄLLNINGAR: Om du väljer vridmoment, borrning eller stroke får du mest kontroll. Foto: BRYNJULF BLIX Visa mer

Ett ljus som tänds på arbetsplatsen har blivit ganska vanligt. Detta gör arbetet mycket lättare, speciellt när du behöver skruva eller borra inuti ett skåp eller i ett hörn.

ARBETSLISTA: En liten LED ger bekvämt arbetsljus. Foto: BRYNJULF BLIX Visa mer

# 5: Batteri eller sladd?

Dagens batteridrivna verktyg är så kraftfulla att de i de flesta fall har out-of-the-box verktyg med nätsladdsplugg. Om uppgiften kräver mycket kraft och höga hastigheter är en trådlös maskin dock betydligt billigare än en motsvarande batteridriven maskin.

VAL: Ledningen till kontakten är obekvämt, men det finns alltid gott om ström att hämta. Foto: BRYNJULF BLIX mer

Machines körs på nätspänningen kan oftast installeras i borrstativ eller innehavaren, så att de får betydligt fler applikationer.

Du kan faktiskt spara från flera hundspetsar till några tusen flikar genom att välja en kraftfull maskin med sladd, jämfört med en liknande batteridriven maskin. Bara laddning och några batterier kostar mer än själva maskinen.

Kom också ihåg att de billigaste laddare som ingår i paketlösningar spenderar mycket längre tid än att ladda batteriet än dyrare snabbladdare. Ju högre laddningsströmmen, dess kortare laddningstid.

# 6: Borra i en vägg?

Ska du borra i en vägg, använd den inte med en vanlig borrning. För att få ett hål, använd en tegel med ett tips av hårdmetall och en maskin som roterar och borrar den i väggen.

murverk bit: Om du borra i murverk måste båda ha slagborrmaskin och borra utformade för uppgiften. Foto: BRYNJULF BLIX mer

Om du bara borra i murverk då och då räcker det med ett slag borr. Detta slår utåt när du trycker in maskinen. Ju mer du klämmer, desto starkare träffar den. Det här är tröttsamt, men det verkar som att materialet inte är för hårt.

Test Battery borr till under 3 000

Pratar vi om det hårda betong eller tegel och du kommer att borra en massa hål, snarare överväga en hammare, om att vända borras utan att behöva skjuta, och långt effektivare.

# 7: Ska du välja systemverktyg?

Flera tillverkare erbjuder ett system med många olika batterier som använder samma batteri och laddare. Om du har många olika batteribesparingar kan du spara mycket pengar genom att välja detta.

Men det kan också vara bra att välja flera leverantörer, så du har fler verktyg att välja när du behöver något nytt. Det är inte dumt att kombinera en professionell leverantör med en billig lösning, så att man kan köpa billiga verktyg du inte använder så ofta från en leverantör eller välja professionella verktyg när du behöver något fast som kommer att användas ofta och för krävande uppgifter.

ADVERT

Mest populära