All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Se vårt exempel: Sparar ungefär noll på att köpa används

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Denna bostadsområde har byggts i flera steg, så att några av lägenheterna har redan bosatt sig i en period, medan de lägenheter som nyligen har genomförts just har blivit utbjudna till försäljning.

Projekt Badebakken. Källa: Selmer Skanska mer

Thinking bostad på Badebakken alla lägenheter är Freehold, men de faller fortfarande i två kategorier:

 • A) helt nybyggda lägenheter. Den nya trerumslägen vi såg var 66 kvm och hade ett fast pris på 2. 109 000 kr.
 • B) Ett annat alternativ är att köpa en av de "gamla" lägenheterna i samma komplex men ligger i det närliggande palatset och till exempel har varit bebodd i ett år.

  Vi antar att denna lägenhet är ungefär identisk med ovanstående.

  Eftersom detta hem har använts i ett år kommer dagens marknadspris att vara lite lägre än för den helt nya lägenheten. Även om lägenheten är snyggt använd, kommer det ändå att ha skett en viss slitage, så antar vi att den "gamla" lägenheten är 100 000 kronor under det nya priset.

löften, lovar

Som köpare du står sedan i följande situation: Du kan köpa helt nya till 2: a 109. 000, eller användas till 2. 009. 000.

Om lägenheten är snyggt använd kan det här tyckas som en bra affär. Du kommer att spara 100 000 dollar på målning över den tidigare ägarens gröna sovrum och kan bra lägga 10 000 för att ersätta den trasiga parketten i köket.

MÄN: När du tar hänsyn till dokumentavgiften är matematik en helt annan:

 • Den nybyggda lägenheten får stämpelskatt beräknad utifrån platsens värde. Dokumentavgiften uppgår då till 9 625 NOK, Det nya priset på den nya lägenheten blir då 2,118, 625 kronor.
 • Den "gamla" lägenheten har ett köpeskilling på 2 009 000 kronor, men får en full dokumentavgift på minst 50. 225 kronor. Det totala priset blir 2. 059. 225
 • Om du väljer det använda alternativet sparas besparingarna från 100 000 till 59 400 kronor.

  Det är självklart bra pengar att ta med dig, men kom ihåg att du då kommer att bli av med alla kostnader för eventuell renovering.

  Valet är ditt.

ADVERT

Mest populära