All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Se kolarkoja före och efter

Den mörka och gamla stugan från 1971 har nu blivit ljus och luftig. Husägare själva har erbjudit boende med hjälp av Hytteliv och Ifi.

- Vi har transporterat hela stugan på våra axlar, säger stugaägaren Rolf Hermanrud nöjd. Plankar och material kom på pråmar, och familjen var tvungen att bära hela 250 meter till Askerøy.

- Vi hade inte el vid tiden, så allting måste göras för hand. Olika gran var det material vi hade tillgång till.

Nästan 40 år efter det att tiden hade lämnat sin prägel på väggar och tak, och en renovering var nästa mål.

Dressing nästa

- Vi bestämde oss för att göra det ljusare här, så jag målade första gången i färg bomull. Det blev bara surt och helt fel färg. Det var då Rolf satte sig och skrev ett brev till Hytteliv, säger stugaägaren Reidun Hermanrud.

De fick ett positivt svar från stugan, som i samarbete med Ifi har hjälpt stugaägare att borsta upp.

Den inre Tove Seberg från Zett inredning reste ut till stugan för att kartlägga behoven hos stugeägare och drog inspiration för den nya färgpaletten.

- Deras kök var från 2001 och de ville behålla det gröna köket. De tyckte att färgen var bra för soffan, så det blev en bra utgångspunkt för mig. Dessutom ligger stugan vid skogen, så det blev naturligt att tänka grönt, förklarar Tove.

Det bestämdes att tid, vardagsrum och delar av köket skulle målas ljust, medan några av möblerna skulle få nya funktioner. Det var också ett behov av att omstrukturera en bit och ta bort den stora spisen.

- Kabinägarna ville ha en ökning utan att förändras för mycket. Då var det trevligt att kunna basera sig på möblerna och de saker de själva hade och förnya sina tyger och färg.

planritning Foto: Foto: Trygve Pork Land

FÖRE OCH EFTER: Färgerna i köket var föråldrade och det fanns ett behov av mer garderobsutrymme. Foto: Foto: Privat och Per Erik Jaeger

Nytt kök: skåp omstrukturerades så att den gröna låg ner och överskåpen målades vitt. Köket kompletteras med två nya skåp, och kökets ö målades. Bänkskivan på ön var vitoljade, som matbordet och soffbordet. Den gamla bokhylla ersattes med öppna kökshyllor. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

öppna hyllor: ger en luftigare uttryckte ett stängt skåp, men kräver också en viss ordning. Ägarna till denna stuga har valt att dekorera köket med båda. Övertäckningar och hyllor har blivit kvar i vitt, medan underskrifterna har målats i grönt. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Linjer och harmoni

Väggar och tak målades, och förändringen är enorm. Men det är mer än bara ytbehandling som gjorde stor skillnad. Under åren hade de samlat många saker. En av inredningsarkitektens utmaningar var att städa upp och skapa harmoni.

- I en stuga finns många funktioner i ett litet utrymme. Här är köket, vardagsrummet och matsalen tillsammans i öppen lösning. Då kommer det att hitta linjerna i rummet och skapa fred i inredningen. Skåpens mörkgröna färger flyttades därför ner, medan de ljusa, ljusa färgerna lyftes genom att måla skåpdörrarna i samma färg som väggen.

Vi kompletterade också med mer lagring i köket, medan den stora mataffären i matsalen avlägsnades. Skåpen som stod över var målade ljus och sänktes till bänknivå för att bilda likformiga linjer. Eldstaden avlägsnades också och ersattes med en ny vedeldad spis, förklarar inredningsdesignern Tove.

Detta gjorde inredningsarkitekten

- Hittade lämpliga färger för väggar och tak.

- Vald färgpalett för kök och möbler som ska ytbehandlas.

- Utvalda tyger för gardiner, möbler och kuddar.

- Omstrukturerade köket, placera öppna hyllor och borttagna bokhylla.

- Skapade linjer och hela i rymden genom att renovera på skåp och hyllor.

- Omstrukturerat hörn i matsalen genom att ta bort dockningsskivan och sänka skåpen.

Hårdt arbete

LJUDDIS: Den gamla eldstaden, som kabinägarna själva hade byggt, tog mycket utrymme i vardagsrummet. Slutligen bestämde de sig för att riva den och ersätta den med en mindre vedspis från Dovre. Foto: PHOTO: Privat och Per Eric Hunter

LISTA OCH ÖPPEN: Vardagsrummet har omvandlats helt efter renoveringen. Kabinägarna har målat väggarna i en varm vitgul färg, medan taket är måttfärget. Underlägget på soffbordet och sofforna målades medan bordsskivan behandlades med vit olja. Reidun och Rolf skulle behålla soffan från Rasta & Relling som de köpte 1980. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Reidun och Rolf stod på varje helg under våren för att komma i hamn, och med hjälp av barnen är de äntligen i mål.

MÖRK: Vardagsrummet och möblerna blivit mörka efter nästan 40 år. Foto: PHOTO: Tove Seberg

- Det var mycket arbete, men resultatet är så bra, säger Reidun. - Lägenheterna var bra och färgerna var faktiskt mycket bättre än vi hade trott. Det har blivit mycket ljusare här och väggfärgen är väldigt bekväm.

Det ändrar färg efter ljuset och plockar upp de andra färgerna i rummet. Det var väldigt bra att ha en inredningsdesigner här så vi fick en komplett färgpalett. Tove har tagit hänsyn till våra önskningar så att nya förvärv har varit minimala och lösningarna kan ta lång tid.

Dessutom har jag lärt mig några av henne när det gäller inredning, Reidun-leenden. - Plötsligt föll allt på plats.

Interiörarkitektens tips

- Genom att belysa den gamla panelen med färg och färg, ger stugan ett ljust och öppet uttryck.

- Använd naturens färger i det inre av stugan.

- Hitta en kontinuerlig färgpalett för kuddar och gardiner.

- Förnya dina gamla möbler med färg och nya textilier.

- Öppna kökshyllor ger ett mer luftigt utseende än slutna skåp.

- Sätt ner mörka och tunga element medan ljusa och lätta föremål ställs in.

- Lättviktiga persienner kommer bra med ljus.

- Låt objekt i inredningen vara i samma höjd, för att skapa jämnare linjer i rummet.

- Få färgerna från tygerna i köksredskapet och andra tillbehör.

- Dekorerar med kvistar och kottar. Skogs egna skatter är dekorativa i sig själva.

Gamla möbler med nytt uttryck

Eftersom Reidun och Rolf ville hålla sina gamla möbler, fokuserade Tove på ytbehandling och nya tyger.

FERSKA PUTS: Soffan har ett friskt uttryck med frodiga örngott. De två bagarna har Reidun sysad med textilier från Green Apple, medan den främsta är från Kids interiör. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

- De är stolta över sina möbler, men hade fortfarande en önskan att tona ner furufargen. Därför beslutade vi att olja de bordsskivor med vita bänkskiva olje- och måla strukturer på matbordet och soffbord, medan stolar målades och dras på. Fåtöljerna från Ikea fick också nya ämnen, och

Hur boozing dig loppor

soffan var fräsch med färska kuddar i lummiga gröna toner.

Matsalarna är gamla fåtöljer från IBM. De köps för billiga pengar när de ska bytas ut. Nu är de pensionerade för tredje gången. Stolarna är snygga och bra att sitta i, Reidun och Rolf tror.

De är engagerade i miljön och har medvetet valt vatten och avlopp. De får elektricitet från solsystem, och i köket använder de gas.

Färgkoder

Väggar, golvbrädor och ljusskåp: Form V15, färg Tender Yellow. Alla fräscha ytor twisted 2-3 gånger, gnistrades och borstades 2-3 gånger på grund av Staple Wall V och målade 2 färgfärger.

Möbler och dörrar: Vidhäftning Base V, Formulär V40, färg Faktisk

DINING: Matsalen var lätta och luftiga med bara ett skikt av färg. Både skåpet längs väggen och matsalen har målats i vitt. Stolarna har också nya funktioner. En golvfärgad lampa hänger ner från taket och bryter upp den vita. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Vad brukade vara bruna träkistor och träväggar har nu blivit vitmålad och ljus. Matsalen är nu ett modernt och luftigt rum. Foto: Erik Jaeger

Bordsskivor och bänkskivor på köksö: Dessa slipat ned, behandlades med möbelrengöringsmedel och oljad 2 skikt av vitt arbetsbänk olja från WOCA. Understell målades i samma färg som möblerna förresten.

Tak- och taklister: Vidhäftning Site V och Form V40, färg S 0500-N

Fönster och dörrtätningar i rummet: Vidhäftning Site V, Formulär V40, färg S 0500 - N

Rörsbrandväggs: Bindoplast 5 färg S 0500-N

Alla färger och fläckar från Nordsjön

Se också:

Här är de coolaste interiörbilder

Helt ny interiör med färg

kabinen var som ny

skogsbrynet: Tove Seberg har inspirerats av skogens färger, något som passar bra eftersom stugan är omgiven av skogar. Foto: PHOTO: Per Erik Hunter

Tolv julklappar du visste inte att du ville

ADVERT

Mest populära