All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Se hur de undrar nu

DinSide har upprepade gånger tagit upp problemet med upproret om 1-kronor på Finn och Tinde. Det vill säga hem med slutkurs på 1 krona, vilket innebär att de är höga på fastighetssökningar när de sorterar efter pris.

Förra veckan gick konsumentombudsmannen Bjørn Erik Thon ut ur listan över huspriser och fick Finn. nej att ta bort sådana annonser, eftersom det inte är tillåtet att placera bostäder med ett pris på 1 krona - om inte säljaren faktiskt accepterar 1 krona som försäljningspriset.

Begrepsforvrirring?

Därefter tog DinSide Bolig en ny kontroll på Finn. Nej i veckan för att se om 1-kronans hus var borta, fanns det en annan typ av budgetboende som låg ovanpå listan. Omkring 15 bostäder annonserades med ett prisförslag på cirka 5000 till 8 000 kronor. Är säljare verkligen så desperata att de är villiga att acceptera mindre än 10 000 dollar för ett hem?

Från 6 624 till 6 624 kronor per månad nämns det i annonsen från Vican Eiendom. En sanning med några tusen modifieringar. Foto: Sök. nej Visa mer

När vi gick in i utsikterna ser det ut att det inte finns någon prisuppskattning - men fastställda månatliga utgifter. I vissa fall, även utan avdrag beräknat i priset, kommer det att sägas att månadsutgifterna kommer att öka drastiskt efter avdragsperioden är över. Andra beräkningar förutsätter att köparen får hemlån / startlån. Det är inte första gången vi har märkt det här, men för första gången har vi sett så många hem på en gång som har lovat prisbegreppet hittills i samma riktning.

Enligt konsumentombudsmannen strider avgifter för månadsutgifter mot god affärspraxis.

- De har skrivit fastställda månatliga kostnader, inte prissättning och det strider mot marknadsakten ", säger Ida Øygard, advokat i konsumentombudsmannen för DinSide Housing.

- Vi kommer att kontakta dem.

- Försök inte lura någon

På Brekke i Kopervik köper du en ny bostad uppdelad på 6 624 kronor per månad. Elisabeth Levinsen i Vican Real Estate poserar lite utomstående när vi ber att inte sätta prisförslag tills de månatliga kostnaderna är vilseledande.

- Människor förstår detta här. Bara du har svarat på det här, säger Levinsen till DinSide. "Vi gömmer inte vad det kostar.

- Vi kan inte hitta totalt pris i annonsen. Var anges detta?

- Det finns en länk till vår webbplats i annonsen. Det finns hela beräkningen.

Läs mer om informationen på Vics hemsida

Levinsen förklarar att anledningen till att de inte har angivit totalpriset i annonsen är att det som är viktigt för köpare är vad de faktiskt betalar varje månad.

- Säljaren visar folk vad de faktiska utgifterna är, att det inte är så dyrt att ta upp lån, säger Levinsen och tillägger: "Vi försöker inte lura människor på något sätt, vi försöker bara förklara dem vad kostnaden är. Att veta vad man ska betala är ganska signifikant. Det finns flera som har gått till andra typer av låginkomstboende och har en överraskning när de måste betala av gemensam skuld.

- Finns det några dolda kostnader här, såsom en avdragsgill period för lånet?

- Det är hypotekslån, så 80 procent av lånebeloppet har ett avdrag på 8 år medan resterande 20 procent inte är avdragsgilla.

Levinsen berättar för DinSide att de inte kommer att ändra annonserna, men väntar på en eventuell förfrågan från konsumentombudsmannen.

ADVERT

Mest populära